Győr civil polgármestere: Ha a Fidesz kezd háborúzni a városban, meg fogják őket büntetni a választók

Győr civil polgármestere: Ha a Fidesz kezd háborúzni a városban, meg fogják őket büntetni a választók
Pintér Bence leendő munkahelye előtt, a győri városházánál – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után hétfőn kora délután hivatalossá vált, hogy Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltje 445 pluszszavazattal megnyerte Győrben a polgármester-választást. Elődje, a fideszes Dézsi Csaba András és a most már szintén civilként induló Borkai Zsolt is bekerült a közgyűlésbe. Az új polgármesternek nem lesz könnyű dolga: a győri közgyűlésben erős fideszes többséggel találja szembe magát.

Pintér Bence erős mondatai az interjúból:

  • Meglep, hogy Dézsi Csaba András azt a bürokráciát támadta egy békekampány végén, amit ő maga irányít.
  • Ha a Fidesz kezd háborúzni Győrben, akkor meg fogják őket büntetni a választók a következő választáson, legyen az akár jövőre, akár öt év múlva.
  • Mi várjuk vissza azokat a szakembereket is, akik az elmúlt öt évben távoztak a város cégeitől a rossz fizetés és az embertelen bánásmód miatt.
  • Dézsi Csaba András ellenségként tekint rám mind a mai napig, Borkai Zsolt viszont választási ellenfélként.
  • Minden korábbi gyanús ügynek utána fogunk menni, ez volt a programunk, erre kaptunk felhatalmazást a győriektől.
  • Az egyetemi kuratóriumban a város mindenkori polgármesterének kell, hogy helye legyen. Nincs ok rá, hogy Dézsi Csaba András ott üljön, ha már nem ő a polgármester.
  • Még nem találkoztam Orbán Viktorral, de bízom abban, hogy a kormány támogatni fogja Győrt, és nem szúr ki a győriekkel.
  • Többé nem a polgármester megalomán vágyálmait fogja követni a város politikája és költségvetése.

Amikor június 9-én este kiderült, hogy megnyerte a választást, nem volt az eredményváró estjükön egyetlen üveg pezsgő, amivel koccinthattak volna. Nem számítottak a győzelemre?

Nem lepődtem meg azon, hogy nyertem, végig azt éreztem, hogy ez fog történni. Ugyanakkor a csapat kérése volt, hogy ne legyen pezsgő előre bekészítve, állítólag nem szokott szerencsét hozni.

Ha ön kapott volna ki négyszáz valahány szavazattal, szintén megpróbálták volna az újraszámlálást?

Szeretem az alternatív történelem műfaját, írtam is ilyen témájú könyvet, de nem tudom megmondani, mi lett volna, ha. Kicsit meglep, hogy Dézsi Csaba András azt a bürokráciát támadta egy békekampány végén, amit ő maga irányít. Én mindenkinek köszönöm a munkáját, aki részt vett a választások lebonyolításában.

A Partizánban elmondta, hogy a regnáló fideszes polgármester, Dézsi Csaba András nem hívta fel a választás óta, Borkai Zsolt viszont gratulált. Melyik gesztus lepte meg?

Egyik gesztus sem lepett meg. Dézsi Csaba András ellenségként tekint rám mind a mai napig, Borkai Zsolt viszont választási ellenfélként. Én mindkettejükkel békére készülök és együttműködésre a közgyűlésben, hiszen mindketten képviselők lettek.



A most még regnáló polgármesterrel folyamatosan perelték egymást az elmúlt két évben. Hány ügyük van folyamatban, milyen a lezárt perek aránya?

Két aktív ügyünk van, szerintem szakjogászoknak izgalmas, hiszen ikerügyről van szó: az egyikben én perlem rágalmazás miatt Dézsi Csaba Andrást, a másikban ő perel rágalmazás miatt engem. Mindkét ügyben a Lex Pesti Srácok alkalmazása a kérdés, nincs még jogerős ítélet egyikben sem. Korábban egy hasonló ügyet Dézsi Csaba András már elbukott, a bíróság kimondta, hogy lehet „politikai pedofíliának” hívni, amikor úgy lehetett csak a „Győr 750” díszérmeket átvenni a gyerekeknek, ha a szüleik aláírták, hogy fényképezkednek Dézsi Csaba Andrással.

Van még egy kritikus pont, amit az elődje felhozott önnel szemben: a Covid-járvány idején hozta létre azt a győri Facebook-csoportot, amely az összefogásról szólt, később viszont a Dézsi-kritikusok bázisa lett. Joggal mondhatja azt az ellenfele, hogy már akkor egy biztos szavazótábort toborzott a 2024-es választásokra?

Szeretném visszautasítani ezt a vádat. Azért hoztam létre azt a csoportot, hogy Győr összefogjon a bajban és legyen egy felület, amin szabadon lehet beszélgetni közéleti kérdésekről. Ezt már az elején deklaráltam. A csoport Győr legnagyobb, ténylegesen működő segítő csoportjává és közéleti fórumává nőtte ki magát.

Én nem tehetek arról, hogy Dézsi Csaba András propagandisztikus csoportjai érdektelenségbe fulladtak és nem tudták velük elérni a győrieket.

Egyébként a csoportba többször is meghívtuk Dézsi Csaba Andrást, aki mindeközben éveken keresztül azt hazudta, hogy kitiltottuk onnan. Ez nem igaz, és továbbra is szeretettel várjuk a csoportba, szerintem sok nádorvárosi szeretne ott kérdezni a képviselő úrtól.

Támadási pont az is, hogy újságíróként feltárta ugyan a problémákat, de megoldania nem kellett azokat. Miből és mikor gondolta azt, hogy erre képes? Úgyis kérdezhetném: mikor döntötte el, hogy indul és meg tudja oldani azokat a feladatokat, amelyhez politikai és vezetői kvalitás kell?

A marcalvárosi jelöltségről rég döntöttem, itt el akartam indulni. A polgármesteri címért indulástól, legalábbis arról, hogy bedobom ezt a csapatnak, akkor döntöttem, amikor kiderült, Dézsi Csaba András mellett Borkai Zsolt is elindul a választáson. Az nem lehet, hogy a győriek csak aközött a két ember között választhatnak, akik először erkölcsi, majd gazdasági csődbe vezették a várost.

A lehető legközelebbről követtem a győri közgyűlés, az önkormányzat és a városvezetés munkáját. Részt vettem – vagy videón az elejétől a végéig megnéztem – az összes rendes és rendkívüli közgyűlést, elolvastam az összes ezekől készült dokumentumot, és ezekről be is számoltam a publikumnak. A város cégeinek ügyeit hasonlóképpen követtem, és számos szakértővel voltam és vagyok a napjainkban is rendszeres kapcsolatban, hogy a különféle szakértelmet igénylő ügyeket megértsem, és tudjak róluk közérthető cikket írni.

Mindezt összevetve nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a képviselőket is beleszámolva, kevés olyan ember van ma a városban, aki jobban képben van a város ügyeit illetően, mint én. Dézsi Csaba András maga ismerte el többször, hogy az Úgytudjukból értesült dolgokról, például arról, mennyibe kerül a luxusautójának bérlése – már persze ha elhisszük neki.

Dézsi hétfő éjjel a polgármesteri tisztségre mégis alkalmatlannak nevezte.

Szerintem vasárnap a győriek megállapították, hogy ki alkalmatlan polgármesternek.

Győr nem egy forradalmi város. Itt ha valaki jól, de legalább tűrhetően teszi a dolgát, akkor nem egy ciklust kap. Dézsi Csaba András súlyosan alulteljesített saját pártja és képviselőjelöltjei eredményeihez képest.

Az a szerencsém emellett, hogy nem egyedül vágtam neki a választásnak: volt mellettem 15 jelölt, akik mind-mind máshonnan jönnek, más területhez értettek, sokat tanultam tőlük is. Ezen felül számos, rendkívül felkészült szakértő van a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület csapatában.

A győzelem pillanatában – Fotó: Krizsán Csaba
A győzelem pillanatában – Fotó: Krizsán Csaba



A legfontosabb, hogy mi csapatban indultunk, csapatban játszunk, és csapattal fogjuk irányítani Győrt. Ez nem egy egyszemélyes showműsor lesz. Hanem csapatmunka, amiben a saját szakembereink és a város még meglévő szakemberei vesznek részt. Sőt, mi várjuk vissza azokat a szakembereket is, akik az elmúlt öt évben távoztak a város cégeitől a rossz fizetés és az embertelen bánásmód miatt. Rendbe tesszük a fizetéseket és a stílust is.

Hívták már olyanok, akik eddig nem álltak szóba önnel, illetve tudni lehet róluk, hogy a helyi gazdasági-közéleti elit tagjai, jóban vannak Borkaival, Dézsivel?

Én mindenkivel nyitott vagyok a békés, és hangsúlyozom, a törvényes együttműködésre. De az is biztos, hogy minden korábbi gyanús ügynek utána fogunk menni. Ez volt a programunk, erre kaptunk felhatalmazást a győriektől.

Az Audival milyen a kapcsolata? És milyen lesz, ha olyan beruházást, bővítést szeretnének, amit az LMP-s zöldpolitika biztosan nem támogat?

Mint a város egyik legnagyobb munkáltatója, természetesen le fogunk ülni az Audival is, és mindent át fogunk beszélni. A városháza és az Audi között párbeszéd lesz a következő öt évben. Ez az előző öt évben nem volt meg.

Ugyanez a kérdés a győri egyetemre is vonatkozik, amelynek kuratóriumi elnöke Palkovics László, az Orbán-kormány korábbi minisztere. A kuratóriumba ön most majd bekerül, mint Győr polgármestere?

Természetesen a Széchenyi István Egyetem vezetőivel is fel fogjuk venni a kapcsolatot, együttműködésre készülünk. Viszont azt is gondolom, hogy a kuratóriumban a város mindenkori polgármesterének kell, hogy helye legyen. Nincs ok rá, hogy Dézsi Csaba András ott üljön, ha már nem ő a polgármester. Ebben szerintem meg kell egyeznünk, a volt polgármesternek ezt be kell látnia. Az ezért járó díjazást nem venném fel, ösztöndíjat alapítanánk belőle hátrányos helyzetű diákoknak. Ezeket a köröket le kell futni, mindenkivel beszélni kell, és mindenkit meg kell nyugtatni.

A választás éjszakáján azt üzente a győri városházi dolgozóknak, hogy velük nem három hónapra tervez, hanem öt évig számít a munkájukra. Látva azonban a győri közgyűlés erős fideszes többségét, önnek nehezebb lesz ezt az öt évet végigcsinálni, mint a városházi dolgozóknak. Mire számít?

Arra, hogy a győri Fidesznél belátják: nem a Dézsi Csaba András-féle ámokfutást kell folytatni, hanem véget vetni annak, és békét teremteni a városban. Ez volt a Fidesz kampányának üzenete. Dézsi Csaba András a háború és a bosszúállás embere, ő az akadálya annak, hogy békésen fejlesszük tovább a várost. Az EP-választás eredményéből látjuk azt is, hogy Győr nem egyértelműen fideszes város, és a fideszes szavazók is büntetik azt, ha a fideszes jelölt vállalhatatlanul viselkedik, ahogy azt Dézsi polgármester tette. Ha a Fidesz kezd háborúzni Győrben, akkor meg fogják őket büntetni a választók a következő választáson, legyen az akár jövőre, akár öt év múlva.

A győriek arra szavaztak, hogy legyen egy fideszes közgyűlés, és én legyek a polgármester. Én ezt tiszteletben fogom tartani. A következő három hónapban, hiszen csak októberben vehetem át a polgármesteri széket, fel fogom keresni a körzetekben győztes képviselőket, és átbeszéljük, mit szeretnének ők az adott körzetben fejleszteni, átalakítani. Szeretném, ha a Dézsi-féle egyeduralom után a képviselők végre tényleg képviselhetnék a körzeteiket. A kompromisszumkészség nem a gyengeség jele, a polgármester ne viseljen hadat teljes városrészek, olykor a saját párttársai ellen.

Önnek biztosan négy támogatója, tehát öt szavazata lesz az új közgyűlésben, tizennégy fideszessel szemben. Tényleg azt gondolja, hogy hajlandók lesznek békét kötni önnel?

Úgy gondolom, hogy én már az első perctől békejobbot nyújtottam feléjük a médiában, és ezt személyesen is meg fogom tenni hamarosan. Amennyire én látom, kizárólag Dézsi Csaba András háborúzik velem a Fideszből, mindenki más normális, békés hangnemben gratulál és kommunikál.

Egyesek szerint még alpolgármester(eke)t sem lesznek hajlandók megszavazni ön mellé. Itt például van már elképzelése? Felkér fideszes politikust is?

Én ezt a pletykát nem hallottam. Nem látom akadályát, hogy legyen fideszes alpolgármester Győrben. Volt már ilyen időszak a város életében: az MSZP-s Balogh József polgármester idejében. Akkor is az ellenoldalról érkezett egy alpolgármester, őt pedig Dézsi Csaba Andrásnak hívták.

Borkaival, illetve a győri közgyűlésbe szintén bejutott harcostársával, Hajtó Péterrel hogy számol?

Számítok a képviselői munkájukra és az együttműködésükre.

Vannak a képviselők között olyanok is, akikkel még újságíróként rúgta össze a port az elmúlt években. Ha majd polgármesterként beszél velük, mire számít? És persze: mire számítsanak ők?

Ahogy mondtam, békés együttműködésre számíthatnak, a háborút nem mi fogjuk elkezdeni, remélem ők sem azok után, hogy az általuk kívánt békével plakátolták tele Győrt. Szerintem, ha úgy is érzi valamelyikük, hogy személyes konfliktusunk van, ezt rendezni fogjuk, amikor felkeresem a körzetében, hogy átbeszéljük a fejlesztéseket.

Még a kampány idején rendőrt hívtak önre azért, mert engedély nélkül be akart menni a győri hulladékgazdálkodási céghez, hogy megkapja azokat az adatokat, amelyeket a Kúria szerint ki kellene adni önnek. Októberben elég lesz felemelnie a telefont és bekérni a papírokat. Megteszi ezt?

Én nem szeretnék emiatt telefonálgatni. Azt szeretném, ha minden győri önkormányzati cég és intézmény betartaná a törvényi szabályokat, és kirakná az internetre a dokumentumait, szerződéseit. Nem csak azokat, amikért én pereskedtem, hanem minden olyat, amit ki kell tennie. De ehhez kapcsolódik, hogy a dokumentumok internetes elérhetősége mellett létre fogunk hozni egy átláthatósági szobát, és itt – az eddigi gyakorlattal ellentétben – bárki kikérheti azokat a dokumentumokat, amelyekre kíváncsi.

Ha látja majd a kikért, de eddig meg nem kapott neveket és számokat, mit kezd velük? A választás éjszakáján a Telexnek is kimondta, hogy mostantól már nem újságíró. Polgármesterként mást fog lépni?

Nyilvánosságra hozom azt, ami most végre a tudomásomra jut. Lesz egy csapatom, velük átvizsgáljuk majd az információkat, szerződéseket, és ha kell, megtesszük a jogi lépéseket, illetve a közgyűlés elé tárom az információkat. Mert valójában az eddigi közgyűlés sem volt kellően informálva. Elképesztőek voltak azok a jelenetek az elmúlt években, és előtte az elmúlt tíz évben is, hogy az ülés előtt öt perccel érkezik egy rendkívüli javaslat, amit ott kéne elolvasni; volt, hogy száz oldalt.

A győri közgyűlés – Fotó: Győr Megyei Jogú Város honlapja
A győri közgyűlés – Fotó: Győr Megyei Jogú Város honlapja


Orbán Viktorral valaha találkozott?

Még nem találkoztam Orbán Viktorral, de bízom abban, hogy a kormány támogatni fogja Győrt és nem szúr ki a győriekkel.

Elődjénél mit látott erényként, mi az, amit jól csinált? És mi az, amit biztosan nem csinál ugyanúgy?

Dézsi Csaba András pillanatok alatt felismert problémákat, részben azért nekünk köszönhetően, amikor ráirányítottuk a gondokra a figyelmet, és próbált lépni. Inkább a rossz irányba és túl picit, de reagált. Mi szeretnék a jó irányba és elég nagyot lépni a megoldások felé. Amit mindenképp másképp csinálunk, az a városvezetési stílus lesz.


Mi lesz a Dézsi által elindított projektekkel, amelyekbe több tíz- és százmilliót már beletett a város? A Vaskakas Tavernát 700 millióért vette meg Győr, abból az lesz, amit Dézsi Csaba András álmodott, tehát egy étteremmel működő találkozási pont?

Meg fogjuk vizsgálni, hogy mi és hogyan menthető, de ami a legfontosabb, hogy kiderítsük, mit tanácsolnak az adott ügyben a szakemberek. Többé nem a polgármester megalomán vágyálmait fogja követni a város politikája és költségvetése. Mostantól a győriek igényei szerint, a szakmai tanácsokat követve fejlesztünk.

Visszatérve a jogos kérdéshez, hogy a Fidesz-KDNP-frakció mennyire hagyja majd dolgozni: számol azzal, hogy például a győri ipari parkot egy kormányzati döntéssel „stratégiai fontosságúvá” teszi a kormány, és ezzel Győr fölött máris átnyúl?

A kormány megpróbált a győriek fölött átnyúlni az elmúlt öt évben, amikor akkumulátorgyárat próbáltak Szentivánra hozni, és különösen veszélyes ipari övezetet akartak kialakítani a városrészében a lakosság beleegyezése nélkül. A politikai következmények láthatók: a győrszentiváni körzetet 70 százalékkal nyerte meg az a civil szervezet, ami összefogva a helyi lakosokat, keményen tiltakozott az átminősítés és az akkumulátorgyárral szemben. A város pedig leváltotta a fideszes polgármestert.

Üzenem tehát, velem és Győrrel fogják szembetalálni magukat, ha továbbra is átnyúl a kormány a fejünk felett.

Ennek pedig politikai következménye lesz a Fideszre nézve, ez egyértelmű innentől kezdve.

Az ipari park bővítésének kérdéséhez most hogy áll: a szentivániak támogatását azzal nyerte el, hogy melléjük állt abban, hogy a mezőgazdasági termőterületet ne áldozzák be az ipar miatt. De mi lesz, ha egy logisztikai cég le akar települni – engedi polgármesterként az ipari parkot mégiscsak a sokszorosára nőni?

Egyeztetni fogok a Győrben legnagyobb választási sikert, hetven százalékos szavazatarányt elnyerő Balog-Farkas Renátával, hogy szentiváni képviselőként mi az elképzelése a területtel kapcsolatban. A győri városvezetés az én vezetésem alatt sem a szentivániak, sem a többi győri lakos véleményét nem fogja semmibe venni.

Van még olyan kérdés, amelynél biztosan tudja, hogy újságíróként másképp járna el, mint majd polgármesterként fog?

Újságíróként be kellett mutatni ügyeket. Polgármesterként viszont döntéseket kell hozni.

Önök most hol élnek?

Ott, ahol indultam egyéni képviselőjelöltként: Marcalváros II-n, lakótelepen.

Ha majd öt év múlva máshová költöznek, kell ezért magyarázkodnia a Tiszta Szívvel a Városért polgármestereként?

Nem szeretnék elköltözni. Nagyon szeretem Marcalvárost, az egyik legélhetőbb városrésznek tartom, ahol a gyerekeim iskolába és óvodába járnak. A legnagyobb áldás, hogy nem kell reggel ezért autóba ülnöm.

Névjegy

Pintér Bence újságíró, politikus. Pályáját huszonévesen a Mandinernél kezdte, majd az akkor ellenzéki Magyar Nemzetnél folytatta, ezután munkatársa volt az Úgytudjuk.hu-nak és az Azonnali.hu-nak, itt vezető szerepet is betöltött. Családjával Győrben él. A fotón szereplő kerékpár nem póz, tényleg ezzel lehetett eddig is látni városban. Az Úgytudjuk.hu újságírójaként a városi mamutcég, a Győr-Szol, illetve a hulladékszállításra specializálódó, GYHG dolgaival több cikkében is foglalkozott. Dézsi Csaba András 2021-ben már „tiszteletlen, arrogáns, füllentős, kiképzett provokátornak” nevezte. Harminchárom éves, Szegeden történelmet tanult, az ELTE-n nemzetközi tanulmányokat folytatott mesterképzésben. Októbertől ő Győr polgármestere. A választáson az LMP-Zöldek és a Momentum is mögötte állt, az MSZP-s jelölt pedig visszalépett a javára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!