Megvolt az újraszámlálás, eldőlt: Pintér Bence Győr polgármestere

2024. június 17. – 12:53

Megvolt az újraszámlálás, eldőlt: Pintér Bence Győr polgármestere
A területi választási bizottság mintegy 4200 szavazatot nézett át – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Fél nap alatt újraszámolták Győrben azt a 4200 szavazatot, amelyet Dézsi Csaba András fideszes polgármester fellebbezése miatt kellett átvizsgálni. Az eredményt a területi választási bizottság 13 óra előtt néhány perccel hirdette ki:

  • Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) végül néggyel kevesebb érvényes szavazatot kapott.
  • Pintér Bence (Tiszta Szívvel a Városért Egyesület) viszont eggyel többet.

Dézsi Csaba András a június 9-i választáson 17 857 érvényes szavazatot kapott, 440-nel kevesebbet, mint a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltje, Pintér Bence (18 297). Az érvénytelen szavazatok száma azonban majdnem elérte az ezret, szám szerint 987 ilyen voksot rögzítettek Győrben.

A második helyen végző fideszes vezető fellebbezését pénteken fogadta be a választási bizottság. Győrben összesen 97 választókör van, ebből hétben rendeltek el újraszámlálást: azokban, amelyeket a polgármester nevén is nevezett, tanúkkal alátámasztva. A hét körben valamivel több mint 4200 szavazatot kellett átvizsgálni.

Az eredeti tervekben nem szerepelt egy ilyen gyors eredményhirdetés, de a kilenc órakor kezdődő újraszámlálás első pillanatától már látszott, hogy az eredeti jegyzőkönyvek döntő részt rendben vannak, fordulat az eredményben nem várható.

A TSZV vasárnap a Facebookon közleményt tett közzé, hogy a győriek együtt számolják újra a szavazatokat – „Ne hagyjuk, hogy elcsalják!” című felhívásukra nagyjából ötvenen mentek el. Az újraszámlálás megkezdése előtt TSZV bejelentette, hogy „ha olyan eredmény születik, amit várunk, akkor pénteken »Bencesimogatót« tartunk Győrben.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!