Pintér Bence nyert, de kegyetlen első fél év vár rá a győri közgyűlésben

Pintér Bence nyert, de kegyetlen első fél év vár rá a győri közgyűlésben
Pintér Bence, az új győri polgármester – Fotó: Krizsán Csaba
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győr új polgármesterét Pintér Bencének hívják, miután 439 szavazattal legyőzte a város eddig regnáló vezetőjét, Dézsi Csaba Andrást. Ez nyilvánvalóan komoly gyomros a Fidesznek, hiszen fontos bástyát veszített el, de legalább ennyire fontos kérdés, hogy hagyja-e majd dolgozni Pintért a masszívan fideszes többségű győri közgyűlés. Helyi bennfentesek azt mondják, az első fél évet lesz a legnehezebb túlélnie.

Lássuk mindenek előtt a számokat: a győri közgyűlésbe

  • a Fidesz-KDNP 14 képviselőt küldött, köztük Dézsi Csaba Andrást,
  • Pintér Bence csapata összesen négy mandátumot szerzett a polgármesteri hellyel együtt,
  • a Szentiváni Civilek egy embert adnak,
  • ahogy a Civilek Győrért is,
  • bejutott még Borkai Zsolt és harcostársa, Hajtó Péter.

A matek mindenhogyan a Fidesz-frakció túlsúlyát mutatja, olyan túlsúlyt ráadásul, amit a politikába frissen belecsöppenő újoncnak nem lesz könnyű kezelnie.

Dézsi szerint alkalmatlan

A szoros eredmény miatt vasárnap éjjel még kérdés volt az is, hogy a Fidesz újraszámoltatja-e a szavazatokat, Dézsi Csaba András azonban hajnalban azt írta a Facebook oldalán, hogy „veszíteni tudni kell és most én is ezt teszem.”

A békülékeny hangnem aztán néhány mondattal később elillant, mert a győri polgármester hozzátette azt is, „hazudnék, ha nem mondanám el azt is, hogy rosszul esett, hogy 25 ezer győri ember másra szavazott. Ráadásul egy olyan emberre, aki mind tudásában, mind tapasztalat hiányában tökéletesen alkalmatlan erre a feladatra.” Kicsit később egy posztra adott válaszban még tovább ment:

„Itt a tudás, a szorgalom és a képességek hiányoznak. Ettől még bízom benne, hogy nem vágja gallyra a várost. Remélem.”

Végül ledugózta azzal, hogy Pintér „semmihez nem ért, nincs programja és emberileg is erősen aggályos, mivel az elmúlt 4,5 évben visszaélt azzal, hogy újságíró, és összevissza hazudozott mindenfélét”.

Pintér azért számít a képviselőkre

Dézsi és Pintér kapcsolatát jól jellemzik ezek a mondatok, Pintér Bence az Úgytudjuk újságírójaként az elmúlt években számos csörtét vívott vele, ebben az ellenszélben kell állva maradnia az újdonsült polgármesternek. Vasárnap éjjel a Telexnek még azt mondta, hogy számít a fideszes képviselőkre, hiszen ők ugyanúgy a győriekért akarnak dolgozni, ahogy ő is. Azt is megüzente, hogy nem akar háborúzni a Fidesszel, ha mégis megtörténik, „akkor azt ők fogják elkezdeni, mi biztosan nem”.

A közgyűlésbe bejutó 14 fideszes képviselő mindegyikét Dézsi Csaba András hozta helyzetbe, nyugodtan mondhatjuk, hogy ők Dézsi emberei. A tizenháromból (Dézsi a 14.) heten már ebben a választási ciklusban is a polgármester mellett dolgoztak, de az új embereket is nyugodtan behúzhatjuk a neve mellé.

A választások másnapján nehezen elképzelhető az az opció, hogy a képviselői kihátrálnának majd az ember mögül, aki felkérte-meggyőzte őket az indulásról, és a Fidesz zászlóval be is húzták a körzetüket.

Pintér Bencének marad a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, amelynek színeiben nyert. A civilek mögé az LMP – Zöldek, a Momentum és az MSZP sorakozott fel, töredékszavazatokkal ez a négy szervezetet Pintérrel együtt összesen négy képviselőt küldött a győri közgyűlésbe. Az új polgármester minden bizonnyal számíthat még a Szentiváni Civilek jelöltjére, aki a Fidesz dömpert a szentiváni választókörzetben meg tudta állítani. Csak ezért nem lett a 15 egyéni körzetben mind a tizenöt a Fidesz-KDNP-jé, hanem „csak” 14.

Pintér tehát öt biztos támogató szavazattal számolhat, csakhogy a képviselő-testületben huszonketten vannak, ez édeskevés.

A közgyűlésbe Borkai Zsolt és Hajtó Péter is bejutott a Borkaival közösen a Jövőnkért Egyesület színeiben. Adhatná magát, hogy civil a civilt támogatja, de itt másról van szó. Pintér Bence kampányának fő eleme volt, hogy „se Dézsi, se Borkai” – ő ezzel az üzenettel célozta meg választóit, és nagyjából ezt üzente a tízezres tömegnek Magyar Péter is, amikor Győrben járt. Magyar egyébként nyíltan nem kampányolt Pintér mellett, a nevét sem mondta ki, de a győriek a rendezvényén érthették meg, hogy tömeg akar változást minden szinten, helyben is.

Visszatérve Borkaiékhoz: kapcsolatuk messze nem volt olyan viharos Pintérrel, mint Dézsinek; és aki a jelenleg leváltott polgármester bukásán kesereg, joggal mondhatja, hogy Borkai biztosan sok szavazatot vitt el a fideszes jelölttől, Pintér tehát „jön neki eggyel”. Cserébe két támogatót szerezne Pintér Bence, de erre mégis kevés esélyt látni. Borkai ugyanakkor mellékzöngék és személyeskedés nélkül gratulált a győztesnek.

Egy ember van még a közgyűlésben, aki szintén függetlenként indult a Civilek Győrért Egyesület színeiben, és szintén töredékszavazatokkal jutott be. A volt jobbikos Fodor Roland a jelenlegi közgyűlés tagja és úgy emlegetik, mint aki legutóbb elárulta az ellenzéki összefogást. Pintér Bence jó eséllyel nem számol vele.

Marad a közéleti, gazdasági, elit

A politikai többséget tehát ebben a pillanatban nem tudja maga mögött Győr új polgármestere, munkája megkezdéséhez szükséges muníciót a városházán dolgozóktól remélheti. Valószínűleg ezzel kalkulált ő maga is, mert a győzelem utáni első sajtótájékoztatón mindjárt azzal kezdte, hogy „a városházán dolgozókkal nem három hónapig, hanem öt évig számolok”. Ez egy európai és egyben taktikus húzás volt. Pintérnek – épp eddigi hivatása okán – széles kapcsolatrendszere van, de a Győrt Borkai és Dézsi idején is uraló gazdasági elit világában még nem mozog otthonosan. Sokan ott nem is ismerik.

Az is fontos kérdés, hogy ők viszont mögé állnak-e?

Az új polgármestert meg kell még ismernie az Audinak, a győri iparnak és nem utolsósorban az egyetemnek. Ezek a kapcsolatok érhetnek annyit, mint a politikai erő.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!