A fideszes hátszelű független vezet az LMP-s hátszelű független és a ráindított ellenzéki jelölt ellen Soroksáron

2024. június 9. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

20,83 százalékos feldolgozottságnál a független, de fideszes támogatással induló polgármester, Bese Ferenc 48 százalékkal vezet a XXIII. kerületben. Besének kapóra jött, hogy nem alakult ki vele szemben ellenzéki egység, így ha minden így marad, második ciklusát kezdheti meg a Fidesz segítésgével.

Soroksár egyike annak az öt budapesti kerületnek, ahol 2019-ben a győztes polgármesterjelölt sem érte el az 50 százalékot. Akkor az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje, Bereczki Miklós mindössze 214 szavazattal kapott ki a hivatalosan független, de fideszes támogatással induló Bese Ferenctől. Bese akkor ezzel együtt is jelentősen, 19 százalékponttal jobb eredményt ért el, mint a kormánypárt kerületi politikusai.

Bereczkit másfél évvel a választás után kizárták az ellenzéki frakcióból, miután képviselőtársai szerint lepaktált a Fidesszel, és a Jobbikból is kilépett azóta. Most függetlenként, de az LMP támogatásával és listáján indult, a szintén párttámogatással független Besével szemben. A többi párt viszont ezúttal nem állt be mögé: a Momentum Ritter Ottót indította harmadik jelöltnek, és a DK, a Párbeszéd és a Jobbik is beállt mögé. Ez egyelőre nem jött be: Ritter 27,59, míg Bereczki 17,89 százalékon áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!