Karácsony zöldre maszkírozott Fideszről beszélt, a Mi Hazánk jelöltje liberális esti mesét hallgatott a listavezetők vitáján

Karácsony zöldre maszkírozott Fideszről beszélt, a Mi Hazánk jelöltje liberális esti mesét hallgatott a listavezetők vitáján
Fotó: ATV

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ATV-n vitáztak a fővárosi listák vezetői: Baranyi Krisztina (Kétfarkú Kutyapárt), Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd), Soproni Tamás (Momentum) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapesért, LMP).
  • Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP listavezetője és főpolgármester-jelöltje ezen a vitán sem vett részt.
  • Magyar Péter, a Tisza Párt fővárosi listavezetője sem fogadta el az ATV meghívását.

Rónai Egon műsorvezető arra biztatott mindenkit, hogy jövő héten menjen el szavazni, majd elköszönt a nézőktől.
A teljes vita az ATV Youtube-csatornáján nézhető vissza:

Karácsony szerint Budapest egy szabad és emberséges város lett az elmúlt öt évben, amit nem akarnak feláldozni, mert azért legfeljebb stadionokat kaphatnának a kormánytól. A következő öt évre tele vannak tervekkel, jobb közösségi közlekedését és több zöldet ígért. Szerinte Budapest számára a Fidesznek nincs üzenete, csak hadüzenete. Majd arról beszélt, hogy „Budapest nem kér a zöldre maszkírozott Fideszből sem, aminek államtitkára nem tudja kimondani azt, hogy szakított ezzel a rendszerrel”. Hozzátette: szerinte a Tisza Párt azért nem volt ott a vitán, mert nincs Budapest-programja.

Grundtner András azzal kezdte záróbeszédét, hogy a vitában több liberális oldalról is meghallgatták az esti mesét a rosszról és a jóról. Azt mondta, hogy a Mi Hazánkkal vissza szeretnék adni a nemzetnek a fővárost. Az emberek mindennapjait érintő hétköznapi problémákat akarják megoldani, ez szerepel a programjukban is. Egyenes gerinccel fogják képviselni a nemzeti politikát a közgyűlésben, mondta.

Vitézy szerint jövő héten megváltoztathatják Budapest jövőjét. Elmondta, hogy ő az egyetlen esélyes kihívója Karácsonynak, Szentkirályi Alexandra pedig még csak a vitákra sem volt hajlandó eljönni. Szerinte Karácsony Gergely főpolgármesterként továbbra is csak a lájkokra játszana, hogy aztán ráforduljon a 2026-os országgyűlési választási kampányra. Azt mondta, hogy most lehetőség van kitörni a pártpolitikai harcokból, mert „ez a város többet érdemel, mert ez a világ egyik legszebb fővárosa”. Hozzátette: A két nagy politikai oldal mellett van egy harmadik ajánlat, ami az övék, ehhez pedig a programjuk, és az embereik is megvannak. „Támogassanak, munkával fogom megszolgálni” – mondta.

Záróbeszédében Baranyi Krisztina a Kétfarkú Kutyapártot dicsérte. „Ez a párt abban hisz, nem szabad eladnunk magunkat.” Szerinte tettrekész emberek vannak a pártban, akik nem sajtótájékoztatókban hisznek.

A záró, kortesbeszédek sorát Soproni Tamás kezdte: elmondta, a listás szavazatokkal nem a főpolgármesterről, hanem arról döntenek: ki álljon mögötte. Szerinte ők egy szabad Budapestben hisznek, ők nem elrohannak a szivárványos zászlóval, hanem kitűzik, a cigány munkavállalóknak pedig lehetőséget biztosítanak. Szerinte ők csendben dolgoznak Budapestért, tették ezt az elmúlt öt évben. Ők a csapatjátékban hisznek, ezért sokszor a szövetségeseivel szemben is megvédték Karácsony Gergelyt, ebben pedig a jövőben is számíthat rájuk – ígérte Soproni.

Bárkivel együtt tudnak működni, aki nem sértik a nemzeti érdekeket, mondta Grundtner. Szerinte Karácsony a kirekesztő, mert nem hajlandó együttműködni a Mi Hazánkkal. Baranyi Krisztina erre azt mondta, hogy nem nagyon volt olyan kérdés, amiben egyetértettek volna a Mi Hazánkkal. Karácsony megint felhozta, hogy szerinte Vitézy nem határolódott el eléggé a Fidesz rendszerétől. Vitézynek már nem maradt ideje a válaszra, de azért visszaszólt Karácsonynak, hogy ez nem igaz.

Grundtner szerint a korábbi rendszerben „kiskirályok” ültek a közgyűlésben, akik a „szétszaladtak” a listás rendszer bevezetése miatt. Azt mondta, szerinte lesz olyan téma, amiben egyirányba fognak gondolkodni Karácsonyékkal. Vége a vita érdemi részének, jönnek a záróbeszédek.

Vitézy Dávid arról beszélt, hogy programja számára fontos iránytű, ami például a „maxi-Dubaj” beruházásról a részletes hozzállást is meghatározza. Szerinte az ő listája olyan emberekből áll, akik korábban már bizonyítottak, akik feladtak valamit azért, hogy ezen a listán szerepelhessenek.

Soproni arról kérdezte Vitézyt, hogy a Tisza Párttal együttműködne-e. Vitézy erre azt mondta, hogy ő a Momentummal együttműködne, csak abban nem értenek egyet a párttal, hogy ők nem akarják hazahozni az EU-s forrásokat. Erre Soproni azzal vágott vissza, hogy hála az EP-képviselőiknek jelentősen nőtt a közvetlenül az önkormányzatok által elnyerhető források mértéke. Vitézy Baranyi kérdésére elmondta, hogy ő kész együttműködni Karácsony Gergellyel is.

Most jön az utolsó vitakör, ugyanúgy 2,5-2,5 percük van reagálniuk a másikra. Soproni ragadta magához szót. Megint arról beszélt, hogy ez nem egy főpolgármesterjelölti vita. Hiányolta, hogy senki más nem beszélt a csapatáról, arról, hogy kik szerepelnek még a listájukon. Baranyi Krisztina szerint a Kétfarkú Kutyapárt már rég nem egy viccpárt, rengeteget dolgoznak a városért. A társelnökről, Kovács Gergelyről azt mondta, hogy „olyan ütést mért Pokorni Zoltánra , hogy már el sem indul a XII. kerületben”. Hogyan képzelik el a közgyűlési többség létrehozását, milyen alkukat kötnének ennek érdekében? – kérdezte Baranyi a többiektől. Karácsony most is elmondta, hogy ő bárkivel hajlandó együttműködni, egyedül a Fidesszel nem.

Karácsony elmondta, hogy a kampányban arról beszélt: hogyan tudják jobbá tenni a budapestiek életét. Szerinte annak ellenére, hogy kevés az egészségügyi intézményük, felelősséggel tartoznak a budapestiek egészségéért. Büszke arra, hogy a járóbeteg ellátásban az egyik legnagyobb fejlesztést hajtották végre az országban. A főpolgármester szeretné, hogy a járó betegellátás a kerületeknél maradjon, így tudnák folytatni az elkezdett munkát.

Karácsony arról beszélt, hogy felfoghatatlan, ha valaki azért hal meg, mert nem vizsgálták ki időben, szerinte ezért biztosított a főváros több ezer CT- és MR-vizsgálatot. A szűrővizsgálatokból még többet szeretnének. Hozzátette: az állam helyett látják el ezt a feladatot.

Vitézy Dávid a zöld Budapestről beszélt. Küzdeni kell a klímaválság hatásai ellen, fel kell készíteni a várost ezekre. Bővíteni kell a parkokat, de nem úgy, mint ahogyan Karácsony tette, aki 10 ezer focipályányi új zöldterületet ígért, mondta. Új gyalogoshidak kellenek a Dunára. A közlekedésben is fontos a zöld szemlélet, ezért vállalja, hogy nem lesz járatritkítás, ha őt választják meg.

Grundtner András a közbiztonságot választotta témájának. Elmondta, hogy a rendőrség bűnüldöző szerepet vállal és bünteti az autósokat, a közteresek pedig büntetik az autósokat, de a városi bűnüldözés mindenhonnan hiányzik. Ők létrehoznák a városi rendőrségét, akik a köztereken biztosítanák a rendet. Grundtner elmondta, hogy más városokban erre már van példa, őket vetik be például a „bevándorlás okozta kihívások” megoldására is. A közparkokban újra bevezetnék a közpark őr rendszert, és fellépnének az állatkínzás ellen.

Baranyi Krisztina fontosnak tartja, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a sérülékeny társadalmi csoportokat. Ezért hoztak létre védett lakásokat a családon belüli erőszak áldozatanainak, és hosszú távú támogatást is biztosítanak számukra. Ez egy súlyos és kibeszéletlen probléma, a társadalom nem segít semmiben, mondta. Elfogadhatatlan, hogy a hajléktalanellátás 80 százaléka 3 kerületben működik, más kerületek nem veszik ki a részüket ebből.

A vita következő körében a listavezetők egy általuk választott témáról, a „szívügyükről” beszélhettek két percben. A kört kezdő Soproni Tamás átláthatóságról, szabadságról és bevonásról beszélt, szerinte 2019-ben ezekben a témakörökben volt a legnagyobb elvárás az ellenzéki polgármesterek irányába. Büszke arra, hogy ezen a téren látványos eredményeket értek el. Soproni felsorolta, hogy több olyan intézkedésük is volt, amivel milliárdokat spóroltak a kerületüknek. Büszke arra is, hogy Kerpel-Fronius Gábor vezetésével a főváros bevezette a közösségi költségvetést. Azt kérte, hogy aki azt szeretné, hogy az említett témákban folytassák az eredményes munkát, az a Momentum-listájára szavazzon.

Baranyi Krisztina tartott attól, hogy a partizános adok-kapok itt folytatódik majd, és nem lehet majd a fontos, budapestieket érintő kérdésekről beszélni. Szerint az a probléma, hogy a nagy állami beruházásokkal járó por és zaj miatt korábban kompenzációt fizetett a kormány a kerületeknek, azonban most elvonta tőlük ezt a pénzt, például a Budapest-Belgrád vasútvonal esetében.

Soproni Tamás szerint ők mindig szívesen tárgyalnak a kormánnyak, de sokszor a kormány nem partner ebben. „Nem fogom mindig Orbán Viktort szidni, mert minek, de amikor beleáll Budapestbe, akkor mégiscsak ki kell állnunk.”

A Mi Hazánk jelöltje azt vetette Soproni szemére, hogy nem állíthattak keresztet adventkor. Soproni szerint a zsidó közösséget akarták ezzek abuzálni. Baranyi Krisztina szerint inkább Grundtner ne papoljon vallásosos érzelmekről.

Vitézy üzent még egyet Karácsonynak. Azt mondta, hogy ő mindig kiállt a budapesti forráselvonások ellen, tiltakozott a vasúti vonalak bezárása ellen is, miközben az ellenzéki pártok nem.

A kormánnyal való kapcsolat témakörben a vitát Grundtner kezdte, aki szerint a déli körvasút ügyben koalíciót alakított Vitézy és Karácsony, illetve a kormány. A Mi Hazánk listavezetője a projektet környezetellenesnek és túlárazottnak tartja. Arról kérdezte Vitézyt, hogy miért támogatja azt. Vitézy szerint a déli körvasút kell, ha 15 perces követési időt akarnak biztosítani a vonatoknak azon a szakaszon. „Értem, hogy mindenki azzal próbál népszerűséget szerezni, hogy vasútellenes, de én továbbra is kiállok mellette” – mondta.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a főváros elvi támogatását nem erre a projektre adta. Szerinte a kormány leépítette a jogállamot, aminek része, hogy a déli körvasutat „katonai projektnek” minősítették. „Ennek a kormánynak végig a munkatársa voltál, örülök, hogy vannak emberek, akik kiszabadulnak a NER-ből, mint Magyar Péter, de ő legalább tisztázta a viszonyát” – vágta Vitézy Dávid fejéhez. Hozzátette: szerinte Vitézy egy jogállam-ellenes projektet támogat.

Karácsony és Vitézy ezután az LMP-ről vitázott. A főpolgármester szerint Vitézyt Ungár Péter beszélte rá, hogy induljon a választáson. Elmondta, hogy mikor ő Ungárral tárgyalt egyszer megjelent Orbán Viktor, itt döntötte el, hogy nincs miről tárgyalniuk. Arra kérte Vitézyt, hogy tisztázza a kormánnyal való viszonyát.

Az utolsó felszólaló Vitézy Dávid volt. Azt mondta, hogy ő mindig ki fog állni Budapest érdekeiért a kormánnyal szemben, legyen szó bármelyik kormányról. Maximálisan ellenzi a maxi-Dubaj és a kínai magasvasut tervét. Ugyanakkor vannak olyan ügyek, amikor az örökös nemet mondás és az akadékoskodás nem vezet előre, ilyen a Déli Körvasút vagy a Galvani híd ügye például. Nincs rendben, ha a főpolgármester országosan politizál, és nem a budapestiek érdekeit védi.

Grundtner András arról beszélt, hogy nekik egyértelmű: a mindenkori városvezetésnek együtt kell működnie a kormánnyal. Szerinte nem véletlen, hogy Nyugaton városok a kormánynál lobbiznak különböző projektekért. Grundtner azt mondta, hogy ha egy főpolgármester hadat üzen egy kormánynak azzal csak a saját pozícióját próbálja javítani, a városnak csak rosszat tesz. „Arra kell törekedni, hogy harmónia alakuljon ki a két fél között, akkor is ha gyűlölik egymást” – mondta.

Baranyi Krisztina szerint is Budapestnek erőt kell mutatnia a kormánnyal szemben. Nem sikerült megtörni a fővárost a nehéz gazdasági helyzet miatt, ezért írta át a Fidesz a választási szabályokat. Ez csapdahelyzetet hoz majd, megbéníthatja Budapestet.

Soproni Tamás elmondta, hogy 358 milliárdot vont el a kormány a fővárostól, a kerületektől például a gépjárműadót vették el. A Fővárosi Kormányhivatal élére pedig kinevezték Sára Botondot, aki Soproni szerint az ellenzéki kerületeket olyanért bünteti, amikért a fideszesek maximum egy kis „ejnyét” kapnak. Soproni Tamás arról beszélt, hogy „ha a kinyújtott kezünkre lekevernek egy nagy csicskalángost, akkor ne várják, hogy sírva a sarokba megyünk”. Hozzátette: ők mindig ki fognak állni a budapestiek érdekében, akkor is ha azt a tárgyalóasztalnál kell tenni, és akkor is, ha „keményebb eszközökhöz kell nyúlni”.

A következő téma Budapest és a kormány viszonya. Karácsony az első felszólaló. Szerinte Budapest egy szabad, sokszínű és szolidáris város, a kormány ennek az ellenkezőjét képviseli. Csak az nem tud együttműködni velem, aki nem akar, mondta . Szerinte ő Budapest érdekeit nézi, míg a Fidesz a sajátját.

Hamis beállításnak tartja, hogy a főváros hadakozik a kormánnyal, mert ők csak védekezni tudnak, például nem tudják elvenni a kormány vagyonát, míg fordítva a kormány megteheti ezt.

Baranyi arról beszélt, hogy a köztisztaság alapvető és jogos igénye a lakosságnak. Szerinte az életminőséget nagyban befolyásolja, hogy milyen a közbiztonság és a köztisztaság, aminek javítása leginkább pénzkérdés.

Karácsony Vitézyre reagált: szerinte az „általa képviselt kormány”, annyit vett el a várostól, hogy nem volt könnyű fenntartani a közszolgáltatásokat. Hozzátette: a Vitézy által emlegetett leszerelt kukákat javarészt már visszaszerelték. Karácsony szerint a budapestiek elégedettebbek ma a köztisztasággal, mint öt évvel ezelőtt. Soproni Tamás arról beszélt, hogy a köztisztaságot egy központi cég nem tudja hatékonyan ellátni, ezért ezt a feladatot a kerületeknek adná át. Karácsony erre azt mondta, hogy csináljanak egy pilot-projektet Terézvárosban, utána meglátják majd hogyan működik.

Grundtner András a közvécék miatt vette elő Karácsonyt, aki azt mondta: 20 új közvécét nyitottak az elmúlt években, szerint ebben is jobb a helyzet, mint öt éve. Vitézy ezután rátért a BKK-rendészet kérdésére, szerinte az utazási szabályok betartása nem rendőrségi hatáskör, ennek ellenére a BKK a hajléktalanokra szinte mindig rendőrt hív. Hozzátette: a hajléktalan elnevezést nem ő találta ki, hanem a BKK-jelentéseiben szerepel, amiből hajléktalanokra vonatkozóan több mint 700 született az utóbbi időben. Karácsony szerint nem a hajléktalan emberek ellen, hanem a hajléktalanság ellen kell tenni, ők mindent meg is tesznek helyzetük javításáért.

Grundtner András a vitára maradt idejében arról kérdezte a listavezetőket, hogy mi értelmét látják a Deák tér és a Lehet tér villamossal való összekötésének, miközben a szakaszon közlekedik metró.

Jön a második vitakör, Vitézy kezdi. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestere kérdésére reagált. Szerinte meg kell szerezni a rozsdaövezeteket, és be kell vonni a magántőkét a szóban forgó 10 ezer bérlakás megépítéséhez, más európai városokban is ezt csinálják. A Mi Hazánk jelöltje nem érti, miért érné ez meg nekik, mert a magántőke abban érdekelt, hogy luxuslakásokat építsenek.

Soproni Tamás örül annak, hogy külföldiek költöznek Budapestre, viszont nem támogatják a lakásvásárlásukat, mivel azzal felverik az ingatlanárakat. Baranyi szerint az önkormányzatoknak albérlet- és szociális támogatást kell adniuk az alacsony keresetűeknek, mivel nem lesz pénzük 10 ezer bérlakás felépítésére. Soproni Tamás nem tartja szerencsésnek, ahogy Vitézy keretezi a BKK-rendészet témáját. Szerinte az a baj, hogy nincs elég rendőr.

Grundtner András az albérletek áráról beszélt, amibe akkor avatkozhat be az állam, ha van torzító tényező. Ebből szerinte három is van. Az egyik az Airbnb, a másik a felsőoktatási intézmények tanulóinak lakásigénye, a harmadik pedig a befektetői célú lakásépítés. A Mi Hazánk szerint mind a három helyen be lehet, és be is kell avatkozni. Az Airbnb-t nem szeretnék ellehetetleníteni, a hosszú távú lakáskiadás adóját törölnék el. A felsőoktatásban tanulók lakásigényt úgy oldaná meg, hogy megszabná az egyetemeknek: csak annyi hallgatót vehetnek fel, amennyit el is tudnak helyezni.

Baranyi Krisztina szerint 100 ezer forintért ma egy szobát lehet bérelni Budapesten. Nemrég adtak át 30 felújított önkormányzati bérlakást, a beruházás 2 milliárdba került. Miből épít Budapest 10 ezer bérlakást? – tette fel a kérdést. Ezzel Vitézy Dávid egyik fő kampányígéretére utalt. Baranyi nem látja megvalósíthatónak ezt a 10 ezer bérlakást, mivel rengeteg pénzbe kerülne. Ki kell kényszeríteni a kormánynál, hogy lépjen ez ügyben.

Soproni Tamás arról beszélt, hogy a lakhatási válság az ő és az utána következő generációnak a legnagyobb problémája. „A z és az alfa generáció álmában sem mer saját lakásra gondolni”, ezért tartja fontos kérdésnek a bérlakásprogramokat. Elmondta, hogy ők olyan szektorokban dolgozóknak adnak lakhatási támogatást Terézvárosban, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, például a tanároknak vagy a tűzoltóknak. Felidézte, hogy a fővárosban a Momentum frakciója lobbizta ki, hogy újrainduljon a Fővárosi Szolidaritási Alap, amihez egyébként csak három kerület járul hozzá. Szerinte aki szolidáris fővárost szeretne, annak a Momentum listájára kell szavaznia.

Karácsony Gergely szerint a lakhatási válság és a klímaválság egyszerre veszélyezteti a budapestiek életminőségét. Több zöldfelület kell és megfizethető bérlakásokra van szükség. Felsorolta, milyen eredményeket értek el zöldítés terén az elmúlt öt évben. A hajléktalanság és nem a hajléktalan emberek ellen harcolnak. Ezért adtak rezsitámogatást a budapestieknek és lakást hajléktalan embereknek. Tízmilliárdos panelfelújítási programot fognak indítani.

A reklám után az élhetőségről, a lakhatásról és a köztisztaságról fejtették ki a véleményüket a listavezetők. Vitézy Dávid a BKK-rendészet létrehozásával kezdte, amit a fővárosi rendészeten belül hoznának létre, ők például a BudapestGO-ban indított hívásra tudnának kivonulni. Vitézy szerint a köztisztaság terén sok a munka, első körben visszaszereltetné a korábban leszerelt háromezer kukát. A lakhatás kérdésén belül bérlakásépítésbe kezdene, amibe bevonná a magántőkét. Szeretné, hogy a külső kerületek is jól élhetők és zöldek legyenek, ne csak plázák épüljenek. Az akadálymentesítést is fontosnak tartja, további 100 új alacsonypadlós villamos beszerzését tervezi.

Soproni meghívná Magyar Pétert egy kávéra, és elmondaná neki, hogy miért nem jó ötlet a járdán kialakítani a bringasávokat. Soproni azt üzente neki, hogy hagyja azokra ezt a kérdést, akik értenek hozzá. Mi a terv a Népligetnél lévő felüljáróval? – kérdezte Baranyi Karácsonytól. Azt válaszolta erre, hogy hosszú távon nincs rá szükség, rövid távon igen. Ezzel vége is lett az első témakör vitájának.

Az elmúlt napokban úgy érzem, hogy úgy beszélsz, mintha még a dinamót is te találtad volna fel – mondta Soproni Tamás Vitézynek. Szerinte az arrogancia, amit Vitézy Dávid az utóbb időben képvisel az nagyon rossz, különösen, hogy korábban szakmai embernek tartotta.

Baranyi arról kérdezte Vitézyt, hogy miért szeretné a parkolás központosítást, annak tudatában, hogy a parkolás a „korrupció melegágya”. Szerinte ha a parkolás is egy BKV-szerű cég kezébe kerülne, akkor az jót tenne a korrupciónak, ráadásul a kerületek nem kapnának bevételt. Vitézy Varsó példáját hozta, ahol egységes és modern rendszer van, amivel jelentős erőforrásokat spórolnak meg. Szerinte a kerületeknél pedig van példa arra, hogy lehet hatékonyabban is működtetni a parkolást.

Grundtner András azt kérdezte Karácsonytól, hogy miért alakították ki az Üllöi úton szándékosan úgy a kerékpársávot, hogy az akadályt jelentsen. Karácsony szerint a IX. kerületeik örülnek annak a sávnak, különösen, hogy az összeköti a nagy budapesti rendszert, így a kerékpársávok rendszere nem szigetszerű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!