Karácsony zöldre maszkírozott Fideszről beszélt, a Mi Hazánk jelöltje liberális esti mesét hallgatott a listavezetők vitáján

Karácsony zöldre maszkírozott Fideszről beszélt, a Mi Hazánk jelöltje liberális esti mesét hallgatott a listavezetők vitáján
Fotó: ATV

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ATV-n vitáztak a fővárosi listák vezetői: Baranyi Krisztina (Kétfarkú Kutyapárt), Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd), Soproni Tamás (Momentum) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapesért, LMP).
  • Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP listavezetője és főpolgármester-jelöltje ezen a vitán sem vett részt.
  • Magyar Péter, a Tisza Párt fővárosi listavezetője sem fogadta el az ATV meghívását.

Vitézy Dávid Magyar Péter korrupciós vádjaival támadja Karácsonyt. Magyar Péter állítása szerint 50 millióra bírságolták a fővárost, mert egy tenderen haveri céget akart kihozni nyertesnek.

A főpolgármester szerint igaztalan vádakat fogalmazott meg Magyar Péter. Azt mondta, hogy pont Magyar Péter egyik budapesti jelöltje keveredett korrupciógyanúba a dunai hajózás szabályozása kapcsán. Karácsony korábban azt állította dr. Ordas Eszterről, hogy egy olyan cég jogtanácsosa, amivel szemben korábban a BKV indított versenyhivatali eljárást kartellezés miatt. Karácsony állítása szerint a cég azért lobbizott, hogy a közgyűlés ne fogadja el a dunai hajózásra vonatkozó rendeletet.

Most jöhetnek a reakciók az első témakörben, erre egyenként 2,5 percük van a listavezetőknek. Soproni Tamás kezdte a felszólalásokat. A Mi Hazánk jelöltjéhez fordult, aki azt tette szóvá korábban, hogy túl sok külföldi él Terézvárosban. Soproni szerint ez azt mutatja, hogy „milyen király hely” a kerület. Angol nyelvű tájékoztatókkal segítik a külföldiek dolgát.

Grundtner András nem tudja elképzelni, hogyan lehet majd integrálni a Budapesten élő külföldieket, nem szabad támogatni a lakosságcserét. Az a baj, hogy elköltöznek a magyarok. Karácsony szerint javítani kell az életminőséget, és akkor majd visszaköltöznek az emberek.

Baranyi Krisztina (MKKP) egy Greenpeace-felméréssel kezdett, amiből kiderült, hogy az iskolák környékén a rákkeltő anyagokból kétszeres-háromszoros túllépés van. Szerinte ilyen helyzetben a belső kerületek autómentesítése és az autós forgalom visszaszorítása közös érdek. Hozzátette: ehhez meg kell teremteni a biztonságos és jó infrastruktúrát, de szerinte is vannak olyan emberek, akiknek elengedhetetlen az autós közlekedés. A HÉV-felújításoknak Baranyi nagyon örülne, de ezt ő egyelőre nem látja.

Soproni Tamás szerint Szentkirályi Alexandra és a propagandasajtó autósüldözésről beszél, miközben ez egy hamis dilemma. Nincs autós-biciklis szembenállás, valójában közlekedők vannak. Azon kell dolgozni, hogy bármilyen közlekedési formát válasszon az ember, az kényelmes legyen. Van olyan élethelyzet, amikor szükséges az autó használata. Ezért adtak támogatást biciklivásárlásra, és hoztak létre várakozó helyeket az autósoknak Terézvárosban. Szeretnék kiharcolni, hogy éjszaka is járjon a metró. Alapvetés, hogy vissza kell szorítani az autósforgalmat.

Karácsony ott kezdené a közlekedés kérdését, hogy megnézi mi az, ami javítja a budapestiek életminőségét. Felsorolta eredményeiket: befejezték a hármas metró felújítását, ami már akadálymentes, folyton érkeznek az új villamosok és trolik, utóbbiból 160 új érkezhet majd. „Nemcsak jobbá, hanem olcsóbbá is tettük a budapesti közlekedést” – mondta, ide sorolta a Budapest-bérlet árának csökkentését, illetve az egységes agglomerációs bérletrendszer kialakítását is. Büszke arra, hogy a budapestiek 90 százaléka elégedett a fővárosi tömegközlekedéssel. Arra is büszke, hogy több csomópontban kialakítottak új zebrákat, ahogy arra is, hogy megújították a Bubit.

Vitézy Dávid időjárásjelentésnek nevezte a Mi Hazánk jelöltjének felszólalását. Azzal folytatta, hogy a külső kerületeket és a budapesti agglomeráció kötött pályás közlekedését javítaná. Kiharcolná a kormánynál a vasút és a HÉV-vonalak fejlesztését. Fejleszteni kell a nagy csomópontokat a belvárosi fejlesztések helyett, mondta. Programjában öt új villamosvonalat ígért, ezeket uniós forrásból valósítaná meg. Tízszer több pénzt kell költene az útfelújításra, és központosítaná a fővárosi parkolást.

Egy rövid reklám után a listavezetők elkezdték megvitatni a kijelölt négy témát, amik közül az első a közlekedés és közlekedésfejlesztés.

Grundtner András (Mi Hazánk) négy problémakört lát: járhatatlan utak, a gépjárműforgalom szándékos ellehetetlenítése miatti kialakult dugók, no go közlekedési járatok és parkolás. A Mi Hazánk 10 év alatt felújítaná az összes utat. Megszüntetnék az összes olyan „gépjármű forgalamat akadályozó” eszközt, amit például Vitézy Dávid is kialakított, ide sorolt egyes kerékpársávokat is. Az utazásból kizárnák azokat, akik nem felelnek meg a közlekedés szabályainak, a parkolási rendszert pedig felülvizsgálnák.

Terézváros polgármestere, a Momentum budapesti listáján 2. helyen szereplő Soproni Tamás hálás, hogy a nézők a vitát választották vasárnap este, de szerinte nem mindegy, hogy ez a vita miről szól. Ez nem egy főpolgármesterjelölti vita, hanem arról szól, hogy kik irányítsák a fővárost a következő öt évben, kik kritizálják majd Karácsonyt, akit egyébként a legalkalmasabb jelöltnek tart.

A főpolgármester szerint azoknak, akik nincsenek ott a vitán, nincs üzenetük a főváros számára. „Az elmúlt öt év talán az egyik legnehezebb volt Budapest számára.” Szerinte azért tudtak talpon maradni, mert az ellenzéki kerületi polgármesterek szövetséget alkottak a városban. Állítja, hogy ők egy jó rendszerben működtek, épp ezért alakította át a kormány a fővárosi választási rendszert. Karácsony a budapestieknek az életminőségük javulását ígérte. Azt kérte, hogy ne csak főpolgármesterségét, hanem az általa vezetett listát is támogassák a választók, így tudják majd folytatni az elkezdett munkát.

Vitézy Dávid sajnálja, hogy a Fidesz jelöltje megint nem jött el vitatkozni. Vitézy szerint mindenki a saját táborának játszik és lájkokat gyűjt, ő ezt akarja meghaladni az indulásával. Nem akar pártpolitikus lenni, nem akar miniszterelnökjelölt lenni, neki Budapest nem ugródeszka. Hol Lázár János, hol Tarlós István miatt nem tudott a főváros fejlesztésén dolgozni. Ahhoz kér most felhatalmazást, hogy folytatni tudja ezt a munkát.

Grundtner András a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy azt szeretnék: Budapest a magyaroké, a nemzeté legyen. Szerinte ez közhelynek hangzik, de ha megnézzük egyre inkább igaz, hogy már nem a magyaroké. Elmondta, hogy az NVB adatai szerint 140 ezerrel csökkent Budapest lakosságszáma, az emberek kiköltöztek a városból és rengeteg a bevándorló, példának hozta Terézvárost. „Nyugaton erre már van példa, az eredmény pedig borzasztó”. Ezt akarják megakadályozni, a párt ehhez kidolgozott egy programot.

Rónai Egon vezeti a vitát. Első körben a jelöltek ismertetik az „ars poeticajukat”, erre 2 percük lesz. Baranyi Krisztina kezdi a programjának ismertetését. A vita kell, a vita jó, mondta. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltjei készek vitatkozni, miközben a magyar politika savanyú és unalmas. Baranyi szerint a budapesti politika most két személyről szól, Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról. A Kutyapárt azokat akarják megszólítani, akik ezt unják. Úgy látja, nehéz időszak vár Karácsony Gergelyre a következő ciklusban, mivel már nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a Fővárosi Közgyűlésben. Budapestet kivéreztette a kormány az elmúlt években. Félre kell tenni a pártpolitikai érdekeket, együttműködésre van szükség, hogy Budapest működősképes lehessen.

A fővárosi listás választásra összesen 10 párt, illetve jelölő szervezet tudott listát állítani, azonban közülük csak öt listavezető vállalta a vitát:

  • Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője,
  • Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője,
  • Karácsony Gergely, a Párbeszéd-ZÖLDEK-DK-MSZP listavezetője,
  • Soproni Tamás, a Momentum listájának 2. helyén szereplő politikus (Donáth Anna a listavezető, de ő nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe),
  • Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP–Zöldek listavezetője.

A vitára meghívást kapott Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KNDP, és Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője is, azonban ők nem vesznek részt. Szentkirályi azzal indokolt, hogy csak Gyurcsánnyal hajlandó vitázni. Az ATV-nek azt írta: „a vita fontos és hasznos. Várom, hogy vitázhassak a főváros valódi vezetőjével, Gyurcsány Ferenccel, mert ma neki van főpolgármestere és nem a budapestieknek”.

A pártok és jelölő szervezetek részletes listáit a Választási Iroda oldalán lehet böngészni.

Majdnem napra pontosan fél évvel az önkormányzati választás előtt átírta a fővárosi választási szabályokat is az Országgyűlés fideszes többsége. A Mi Hazánk Mozgalom javaslatára visszaállították a 2014-ben eltörölt listás választási rendszert Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlésben a június 9-i önkormányzati választás után ismét nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, hanem 32 tagját listás választási rendszer alapján választhatják meg a budapestiek.

A 33. hely a közvetlenül választott főpolgármesteré. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a budapesti választók eggyel több szavazólapot kapnak, mint 2019-ben: a kerületi polgármester- és képviselőjelöltek, valamint a főpolgármester-jelölt mellett pártlistákra is szavazhatnak.

A listás választással az eddigi eredmények alapján nem szerez valószínűleg több mandátumot a Fidesz, de bekerülhet a Fővárosi Közgyűlésbe a Kutyapárt, a Momentum, a Tisza Párt és a Mi Hazánk is. Könnyen előfordulhat, sőt egyre valószínűbb egy olyan forgatókönyv, hogy Karácsonyéknak az MKKP-s, LMP-s vagy éppen tiszás képviselők szavazatára is szükségük lesz a főváros működtetéséhez.

A fővárosi listák népszerűségét nemrég (május 23-a és 25-e között) a Medián mérte az LMP megrendelésére. Eszerint jelentős ellenzéki többség van a fővárosban, azonban mivel az ellenzéki voksok több lista között oszlanak meg, a felmérés pillanatában a Szentkirályi Alexandra által vezetett Fidesz-KDNP lista volt az első helyen a biztos szavazók között, 29 százalék szavazna rájuk. Második helyen a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt listája 24 százalékkal. Harmadik a Karácsony Gergely-féle DK-MSZP-Párbeszéd lista, ők a felmérés szerint 20 százalékot kapnának. Őket követi az LMP-Vitézy-lista 11 százalékkal, utána a Baranyi Krisztina által vezetett MKKP lista 8 százalékkal. Az öt százalékos bejutási küszöböt pedig épp elérné a felmérés szerint a Donáth Anna által vezetett Momentum-lista. A felmérés szerint a Mi Hazánk a bejutási küszöb alatt maradhat.

Ezek az adatok mandátumokra átszámítva így néznének ki a 32 listáról bejutó képviselő esetében: Fidesz KDNP: 10 képviselő, Tisza Párt: 8 képviselő, DK-MSZP-Párbeszéd: 7 képviselő, LMP-Vitézy: 4 képviselő, Kutyapárt: 2 képviselő, Momentum: 1 képviselő.

EP-vitából már három is volt: az elsőt a Partizán szervezte május 17-én, Deutsch Tamás és Magyar Péter arra nem mentek el, a kisebb pártok listavezetőit pedig nem hívták. Aztán május 30-án a közmédia is szervezett egy vitát – 18 év után az elsőt –, azon pedig mind a 11 párt képviselőjelöltje ott volt. Így Deutsch és Magyar is. Szombatra az ATV szervezett EP-listavezetői vitát, ezen a Partizánéhoz hasonlóan négyen csaptak össze: Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk).

Pénteken a Partizán szervezett főpolgármester-jelölti vitát, amin Karácsony Gergely és Vitézy Dávid vettek részt. Szentkirályi Alexandra ide sem jött el, mivel ő kizárólag Gyurcsány Ferenccel hajlandó vitázni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!