Összekötnék az EESZT-t a KRÉTA-val, még több adminisztrációs teher hárulhat a gyerekorvosokra

2024. március 20. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Már szerdán a parlament elé kerülhet a „A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelyben többek között az iskolai igazolások kiadásának szabályait is módosítaná a kormány – írja a Népszava.

Az új szabály szerint az igazolást a jövőben az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül továbbítania kellene majd a gyerek oktatási intézményének is.

Arra, hogy az igazolások ügyében változtatásra készül a kormány, február közepén utalt egy sajtó-háttérbeszélgetésen Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Akkor azt mondta, az EESZT és a KRÉTA összekötése véget vethetne az iskolai igazolások kiadásának, és a két elektronikus rendszer összekötésével elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthassák a kiadott orvosi igazolást.

A gyerekorvosok munkaidejének több mint a fele az iskolai hiányzások miatti igazolások kiállítására megy el, miközben ilyenkor sokszor nincs is szükség semmilyen orvosi ellátásra – erről a problémáról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Egységes eljárás nincs, ez pedig nemcsak a szülők és az orvosok, hanem az orvosok és az intézmények között is okozhat konfliktusokat. Miközben az orvosszakmai szervezetek már évek óta azért küzdenek, hogy az intézmények fogadják el a szülői igazolásokat betegség esetén is, az iskolák mintha nehezen mozdulnának el ebbe az irányba. A friss törvénytervezet is az orvosokra pakolná az adminisztrációs terhet.

Tavaly február közepén a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak az iskolába vitt orvosi igazolások problémáiról.

A gyermekorvosok már évek óta jelzik, hogy hátráltatja a betegellátást az, ha az adminisztrációs elvárások miatt kell kiállítaniuk orvosi igazolásokat. Eközben az intézményvezetők nehezményezik, hogy a mostani jogszabályok mellett nem tudják a gyermek hiányzását elfogadni, ha nincs orvosi igazolás.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tavaly március 14-én szakmai állásfoglalást adott ki az igazolások elfogadásának problémáiról, amiben nagyon hasonló pontokat fogalmaztak meg.

„Ez nem old meg semmit, újabb plusz adminisztrációs teher” – nyilatkozta a Népszavának Póta György házi gyermekorvos, aki szerint a tervezetben jelzett módosítás kifejezetten időrabló, és nehezíti az orvosok dolgát. Az igazolások adminisztrációjának könnyítését szerinte az jelentené, ha nem kellene az orvosnak vizsgálatot végeznie olyan esetekben, amikor a szülő is el tudja dönteni, hogy a gyereke mehet-e iskolába. „A mi eredeti javaslatunk az volt, hogy csak a betegség meglétének tényét vezessük fel az E-térbe, hogy a tanár felé igazolja, a gyerek orvosi okból van otthon és nem azért, mert lóg”.

A törvényjavaslat szerint a KRÉTA rendszerébe az EESZT-n keresztül feltöltött igazolás tartalmazná a gyerek egészségügyi adatait is az igazolt időszak dátuma mellett. „Az EESZT működtetője biztosítja, hogy az elektronikus igazolást az igazolás kiállítására köteles orvos úgy továbbítsa, hogy az adat kizárólag az igazolást kiállító egészségügyi szolgáltató és a gyermek vagy tanuló nevelési, oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény számára váljon megismerhetővé” – áll a javaslatban. Az intézménynek pedig azt kell biztosítania, hogy az elektronikus igazolást a „tanulmányi rendszerhez hozzáféréssel rendelkező gyerek, tanuló, szülő” is megismerhesse.

A KRÉTA fejlesztőcégét tavaly szeptemberben érte adathalász támadás. Bár a fejlesztőcég már akkoriban is tudhatott az illetéktelen behatolásról, de megpróbálta elhallgatni a történteket. A KRÉTA-üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

A törvénnyel enyhítenék az EESZT adatvédelmi szabályait azzal, hogy egy központi call-center munkatársai is kezelhetnének betegadatokat a szakrendelői időpontfoglalások esetén.

A tervezet részletes vitájára csak a honvédelmi és rendészeti bizottságot jelölték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!