A rendőrség nyomozni kezdett K. Endre ellen

2024. március 11. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Telex kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn elárulta, hogy egy magánszemély feljelentése alapján vizsgálja a rejtett kamerás videót, amin K. Endre az egyik bicskei áldozatra próbál nyomást gyakorolni, hétfő délutánra a rendőrség közleményben tudatta:

hivatalból nyomozást indított K. Endre ellen, a közzétett felvételt pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.

Az RTL által vasárnap este bemutatott rejtett kamerás felvételen az látszott, hogy K. Endre, a kegyelmi ügy egyik főszereplője, akit Novák Katalin tavaly a pápalátogatás alkalmából elnöki kegyelemben részesített, az elmúlt két hétben kétszer is Budapesten járt, és ott a bicskei gyerekotthon egyik volt lakójával, a K. Endre által bevédett pedofil exigazgató egyik áldozatával találkozott, és arra próbálta rávenni, változtassa meg a rá vonatkozó vallomását.

A most 21 éves fiú, akit korábban éveken át szexuálisan zaklatott az otthon volt igazgatója, az RTL-nek azt mondta, hogy K. Endre két hete kereste meg először, hatezer forintot és egy doboz cigit adott neki és az anyjának, és be is vásárolt nekik. Cserébe azt kérte a fiútól, hogy mondja videóra, „Endre bácsi ártatlan”. Az RTL rejtett kamerás felvételein látszik, hogy a volt igazgatóhelyettes egy padon ül a most 21 éves, molesztált fiú mellett. K. Endre többször próbálta rávenni a fiút arra, tegyen újra vallomást, de a fiú ez ellen tiltakozott.

A rejtett kamerás videón K. Endre azt magyarázta a fiúnak, hogy nem igaz, ami a bírósági ítéletekben szerepel, és ő ott sem volt akkor, amikor az igazgató arra kényszerítette az egykori áldozatot, hogy módosítsa a korábbi vallomását az érdekében:

„Majd lecseng, és ha eljön az igazság napja, akkor sok minden kiderül. Akkor majd fény derül arra is, hogy engem meghurcoltak, a köztársasági elnököt, itt politika az egész, tudod.”

A bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese (a róla szóló portrénkat itt olvashatja) korábban azért ült börtönben, mert az ítélet szerint zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Novák Katalin azonban 2023. április végén elnöki kegyelemben részesítette.

Az elnöki kegyelem nyilvánosságra kerülésébe belebukott a köztársasági elnök és a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit is. De a kegyelemért feltehetően lobbizó Balog Zoltán is lemondott a református egyház zsinati elnökségéről, püspöki címét azonban megtartotta.

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének. Balog korábban azt mondta, nem kételkedik az otthon volt igazgatóhelyettesének ártatlanságában, de később sem árulta el, miért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!