Továbbra sem árulja el Balog Zoltán, hogy miért gondolja ártatlannak K. Endrét

2024. február 27. – 07:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt kérem, hogy engedjenek a lelkipásztoraimmal találkozni” – ezt mondta Balog Zoltán református püspök a 444 kérdésére, hogy miért gondolta ártatlannak K. Endrét, a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki a bírósági ítéletek szerint a pedofil igazgató, Vásárhelyi János bűnsegédje volt.

Balogot hétfő este a Dunamelléki Református Egyházkerület mátraházi üdülőjénél érték utol, de most sem válaszolt érdemben az üggyel kapcsolatos kérdésekre, így azt sem árulta el, hogy miért lobbizott K. Endre kegyelméért Novák Katalin köztársasági elnöknél. „Azt szeretném kérni, hogy hagyják, hogy találkozzak a lelkipásztorokkal. Ez egy magánterület…” – válaszolta Balog a 444 többszöri kérdésére.

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”, sőt a hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartotta Balogot.

A hírek szerint a Fideszben és református körökben is komoly felháborodást váltott ki Balog tette, ezért pár nappal a botrány kirobbanása után kénytelen volt lemondani a zsinati elnöki posztjáról, viszont maradt püspök. A mai napig nem kaptunk magyarázatot arra, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet K. Endrének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!