Milyen Tóni? Az Index utólag törölte a Rogánnak kellemetlen részeket a Magyar Péterről írt cikkében

Legfontosabb

2024. február 12. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Fidesznek igen kellemetlen dolgokat kezdett nyilatkozni Novák Katalin távozásának napjától kezdve. Ebből a témából azonban az ország legolvasottabb hírportálja, az Index olvasói csak homeopátiás adagot kapnak. Az egyik megjelent cikket utólag megcsonkították, kivágva az érzékeny részeket, ezt érintő kérdéseinkre pedig a lap főszerkesztője nem reagált érdemben.

A köztársasági elnök lemondása mellett a napokban egy másik sztori is lázban tartja a magyarokat. Magyar Péter, Varga Judit, a kegyelmi ügyben viselt felelőssége miatt szintén hátraléptetett volt igazságügyi miniszter exe szombaton kicsekkolt a rendszerből mindenféle gazdasági pozíciójáról lemondva, mellesleg pedig keményen beleszállt a NER legfelsőbb köreibe. Ezt azóta több körben, újabb Facebook-posztokban és egy Partizán-interjúban is folytatta egyre súlyosabb kritikákat megfogalmazva fontos személyekről, konkrét necces ügyeket is említve. Varga Judit volt férjének fontosabb közlendői között volt, hogy

  • nem akar olyan rendszer része lenni, amelyben „Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba”;
  • szerinte Rogán Antalnak, akit egyébként soha senki nem számoltat el semmiért, és katonai rendben irányítja a propagandát, „mennie kell”;
  • amikor nem volt hajlandó bevállalni azt, amit a Varga Judittal való különválásakor kértek tőle a Karmelitában, ráküldték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az akkori munkahelyén, a Diákhitel Központ Zrt.-nél;
  • A Fidesz-közeli szereplők, például Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodásával kapcsolatban pedig azt mondta: nem tartja normálisnak, hogy „az ország fele néhány család kezében van”.
  • Varga Judit kezdeményezte Völner Pál leváltását a Schadl-ügy előtt, de a miniszterelnök ezt nem engedte.

Az Indexen, vagyis az ország legolvasottabb lapjában a súlyos belpolitikai botrányból nem sok látszik. A portált 2020-as fideszes bekebelezése óta a mérsékelt és bizonytalan szavazókra célzott precíziós fegyverként tartja a hatalom. Az, hogy az Indexen minek mekkora felületet adnak, hogy nyúlnak hozzá, lakmuszpapírként mutatja, mennyire érzékeny, kínos vagy fontos az adott ügy a kormánypártoknak.

Az utóbbi néhány hónapban kétszer használták látványosan a portált: először a Budapest-bérlet körüli kavarásban hoztak ott le egy furcsán megvágott levelet a BKK-vezértől, másodszor pedig akkor, amikor előre ki akarták húzni a méregfogát Orbán Gáspár csádi misszióbeli részvételének. A Magyar Péter-ügy a harmadik a sorban:

az elmúlt három napban az Index-olvasók alig találkozhattak valamivel az elmúlt évek egyik legsúlyosabb fideszes kibeszéléséből, ami pedig bekerült a lapba, utólag azt is kiherélték.

Magyar Péter első posztjának szemléje rögtön különös utat járt be a lapban. A semleges, lényeget nem tartalmazó címen („Lemondott Varga Judit volt férje állami tisztségeiről”) bekerült cikknek élesítés után csak rövid idő jutott a címoldalon, ami gyakorlatilag az Index esetében a legfontosabb mérőszáma annak, mit akarnak eldugni a statisztikák szerint többnyire csak a címlapon szörföző olvasók elől. Egy ekkora hírbomba eltüntetését nehéz lenne érdeklődés hiányával magyarázni, de ennél is érdekesebb, mi történt a cikk tartalmával.

A webarchiváló révén még elérhető eredeti verzió az unalmas cím mögött azért tartalmazott több, a Fidesznek kellemetlen részletet, benne volt például a Rogánékra utaló Tóni-Ádám-Barbara félmondat és Rogán Antal nyílt letámadása, de be volt ágyazva a végére az eredeti Facebook-bejegyzés is.

Ehhez képest amikor vasárnap megnéztük a cikket, már csak egy alaposan megcsonkított verziót találtunk a helyén, beágyazás nélkül.

Magyar Péter vasárnap esti, Partizánnak adott interjúja sem járt sokkal jobban az Index felületén. Miközben az adás nézettségi rekordot döntött a YouTube-csatornán (amiből következik, hogy kizárt, hogy a magyar hírfogyasztókat ne érdekelné a téma), az Index nem iparkodott szemlézni, végül csak 23 óra után élesítettek egy cikket belőle. Az írásnak ismét sikerült olyan címet és címlapi ajánlót adni, amiből nem derül ki, miért izgalmas az egész („Megszólalt Varga Judit volt férje: Ez így nem mehet tovább – Magyar Péter elmondta, miként látja a hétvégi botrányos lemondásokat”), a tartalmából pedig teljes egészében hiányoznak az éles mondások, amiket Magyar tett az interjúban.

Az eredeti és a megcsonkított verzió
Az eredeti és a megcsonkított verzió

„Magyar Péter erős szavakkal bírálta a kormány működését. Azt mondta: a fontos döntések nem a kormányülésen dőlnek el, hanem a belső magban. Ide tartozik Rogán Antal, Gulyás Gergely, Orbán Balázs és Nagy Márton. Hosszasan beszélt a volt feleségével való ingatlanvásárlásról, az akkor őket ért támadásról és arról is, hogy szerinte két olyan népszerű politikus esett most ki, aki potenciálisan Orbán Viktor utódja lehetett volna, szerinte így már csak Szijjártó Péter és Gulyás Gergely maradt utódjelöltnek. Magyar Péter súlyos kritikát fogalmazott meg a kormány kommunikációját illetően is, és élesen bírálta az azt irányító Rogán Antalt is” – ennyit kapnak az Index olvasói az elmúlt évek legsúlyosabb, legbelső körökből érkező egész pályás letámadásából.

Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője legutóbb azt írta a Telexnek, amikor a szerkesztőség függetlenségéről kérdeztük, hogy „az Index az Indamedia csoport zászlóshajójaként szabad, autonóm szerkesztőség”, amely „kizárólag szakmai szempontok alapján dönti el, mi és hogyan kerül az újságba”. Azt is közölte, hogy „egyenlő távolságot tud tartani az Index minden politikai erőtől”, „politikai befolyás nincs a lap körül”, valamint hogy „a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében számolunk be a legfontosabb hírekről, pártállástól függetlenül”. Rogán Antal esetleges beavatkozási kísérleteire vonatkozó kérdésünkre azt felelte, nem igaz, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodából üzengetnének tartalmi döntésekkel kapcsolatban.

A Magyar Péter-ügyben nyújtott tájékoztatással kapcsolatban most ismét megkerestük Fekete-Szalókyt a fenti gyakorlatok szakmai indoklása iránt érdeklődve. Kérdésünkre a főszerkesztő így válaszolt:

„Nagyon köszönöm a megkeresésüket a témában. Ha nem sértem meg vele, szeretnénk annál a gyakorlatnál maradni, hogy az Index részéről nem kritizáljuk és nem kérjük számon más médiumok, így a Telex tartalmi alapelveit és szerkesztési gyakorlatát sem. Javaslom, Önök is tegyenek így!

Olvasóink minden esetben el tudják dönteni, hogy mely kiadvány tartalomszolgáltatását tekintik hitelesnek és mértékadónak, ez tükröződik a hazai hírsiteok látogatottsági adataiban is, ahol az Index toronymagasan vezeti a mezőnyt.”

Az Index politikai érdekektől vezérelt valósághajlítási módszereit és az olvasottság fenntartásához használt technikáit itt mutattuk be az elmúlt évek tartalmainak elemzésével.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Index lehozott egy friss anyagot Szabó Gyulától, ugyanattól a szerzőtől, aki az utólag cenzúrázott Magyar Péter-szemlét írta. Az NGM közleménye alapján írt cikk állítása szerint Varga Judit volt férje nem lemondott, hanem a tárca kezdeményezte megbízatása visszavonását január 18-án.

Magyar Péter erre úgy reagált: „Ha igaz, amit a minisztérium állít, akkor nyilván tévedésből kaptam meg a január havi teljes tiszteletdíjamat és nyílván tévedésből nem kaptam erről sem a Banktól, sem a minisztériumtól írásos tájékoztatást és nyilván tévedésből szerepelek a Bank hivatalos nyilvántartásában.” A NGM Indexnek küldött közleményéről, Magyar reakciójáról és arról, hogyan lehet fb-tagokat leváltani tőzsdei cégben, itt írtunk bővebben.

A Telex.hu szerkesztőségének alapító tagjai 2020 júliusának végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!