Nagy Márton minisztériuma szerint ők hívták vissza Magyar Pétert az MBH Banknál, de ez biztosan nem ilyen egyszerű

2024. február 12. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exe szombaton kicsekkolt a NER-ből: bejelentette, hogy lemond minden állami társaságban betöltött pozíciójáról, és lemond a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt.-ben viselt felügyelőbizottsági (fb) tagságáról. A Facebook-oldalán közzétett posztjában keményen beolvasott Rogán Antalnak és a fideszes oligarcháknak. Később a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy Rogán a kormány Richelieu-je, és szerinte le kellene mondania.

Hétfő délután, 17:33-kor egy cikk jelent meg az Indexen arról, hogy Magyar Péter nem maga mondott föl az MBH Banknál, hanem „eltávolították”. A lap a Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumra (NGM) hivatkozva azt írta, hogy 2024. január 18-án a minisztérium kezdeményezte Magyar Péter megbízásának visszavonását. „Magyar Péter az MBH Bank felügyelőbizottságának magyar állam által delegált tagja. Felügyelőbizottsági jogviszonyának kezdete 2022. szeptember 1., díjazása: havi bruttó 1,5 millió forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. január 18-án kezdeményezte a megbízás visszavonását” – válaszolta az NGM az Indexnek.

Tehát szó sincs arról, hogy Magyar Péter lemondott, Nagy Márton miniszter már jóval a kegyelmi botrány kirobbanása előtt útjára bocsájtotta” – tette hozzá a cikk szerzője, aki két nappal korábban azt a cikket írta, amiből utólag törölték a Rogán Antalt támadó részeket. Erről itt írtunk részletesen.

Időközben az Index-cikk címét megváltoztatták: a „Varga Judit volt férje nem lemondott az óriásbankban, hanem eltávolították” változatot arra írták át, hogy: „Varga Judit volt férje nem lemondott az óriásbankban, a minisztérium kezdeményezte megbízatása visszavonását”.

Az Indexet a 2020-as bekebelezése óta a mérsékelt és bizonytalan szavazókra célzott precíziós fegyverként tartja a hatalom. Az, hogy az Indexen minek mekkora felületet adnak, hogy nyúlnak hozzá, lakmuszpapírként mutatja, mennyire érzékeny, kínos vagy fontos az adott ügy a kormánypártoknak.

A Telex az MBH-s távozásával kapcsolatban megkereste Magyar Pétert, aki azt válaszolta: „Ha igaz, amit a minisztérium állít, akkor nyilván tévedésből kaptam meg a január havi teljes tiszteletdíjamat, és nyilván tévedésből nem kaptam erről sem a Banktól, sem a minisztériumtól írásos tájékoztatást, és nyilván tévedésből szerepelek a Bank hivatalos nyilvántartásában.”

Furcsa választ adott a minisztérium

Valójában elég furcsa állításokat olvashatunk az Index cikkében, olyan, mintha a politikai helyzet miatt az NGM elfelejtette volna, hogy az MBH egy tőzsdén jegyzett bank. Vagyis nincs olyan, hogy Magyar Pétert felmentették vagy útjára bocsátották és hasonlók (bár hamarosan az Index is elkezdte finomítani a kifejezéseit).

Magyar Péter egy tőzsdei cég felügyelőbizottsági tagja, és a tőzsdei cégekben az fb-tagokról csakis a részvényesek dönthetnek a közgyűlésen.

Ez még akkor is így van, ha Magyar Péter állami delegált, de ez is egy kicsit bonyolultabb. Mindenesetre, ha az NGM valóban lépett már korábban, akkor két dolog történhetett:

  • vagy jelezték Magyar Péternek, hogy arra kérik, mondjon le;
  • vagy pedig jelezték a Magyar Bankholdingnak, az MBH főtulajdonosának, hogy rendkívüli közgyűlést szeretnének összehívni, ahol napirendi pontként kérik tárgyalni Magyar Péter fb-tagságát.

Ha Magyar Péter le akar mondani, akkor azt neki kell hivatalosan jeleznie, és az MBH-nak rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, ahol a részvényesek majd szavaznak erről.

A Budapesti Értéktőzsde oldala alapján az MBH nem kezdeményezett még közgyűlést. A helyzetet bonyolítja, hogy az MBH-nak nem közvetlen tulajdonosa az állam, csak a nagy tulajdonosnak, a Magyar Bankholdingnak, amely 98,87 százalékos tulajdonos a bankban. Vagyis az állami Corvinus (azaz tulajdonképpen az NGM) vagy felszólíthatta Magyar Pétert, hogy nyújtsa be a lemondását (Magyar szerint ilyen nem történt), vagy az általa 30,35 százalékban birtokolt (tehát nem irányított) Magyar Bankholdingon keresztül kérhette az MBH-t közgyűlés összehívására (a bank még nem hívott össze közgyűlést.) Nem valószínű, hogy a többségi részvényesek az állami szándék ellen szavaznak, de azért illene betartani a szolgálati utat, az NGM nem rendelkezik a szavazatok többségével.

Az persze lehet, hogy az NGM már jelezte az MBH-nak, hogy már nem szeretne Magyar Péterrel dolgozni, vagyis tartalmilag valami ilyet felvethetett, de hogy nem „hívta vissza” vagy nem „mentette fel”, az biztos.

Ezek után az is természetes, hogy Magyar Péter kapja a díját, és fel van tüntetve a megfelelő szervezeti ábrákban, hiszen fb-tag, majd csak a közgyűlés cserélheti le. Ráadásul Magyar Péter az Audit Bizottságban is benne van, így őt azonnal pótolni kell, nem lehet megvárni egy éves rendes közgyűlést (április 30. környékét), hanem haladéktalanul össze kell hívni az eseményt.

Az mindenesetre különös, hogy az NGM ennyire szakszerűtlen, pontatlan levelet küldött az Indexnek, mivel a lap azt állította, hogy változtatás nélkül közölték a minisztérium levelét.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!