Így használta az Indexet a kormány egy készülődő, érzékeny sztori reménybeli kinyírására

2024. január 26. – 15:41

Így használta az Indexet a kormány egy készülődő, érzékeny sztori reménybeli kinyírására
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Hiába álcázta magát Orbán Gáspár, így is lelepleződött titkos afrikai küldetése” – címmel jelent meg a Direkt36 cikke péntek délben, amely a miniszterelnök fiának csádi katonai misszió szervezésében betöltött szerepét mutatja be. A kormány is titkolózott, de amikor rájöttek, hogy a Direkt36 és a Le Monde francia lap bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben, gyorsan nyilvánosságra hozták azt.

Ennek hátteréről az egyik szerző, Panyi Szabolcs számolt be a Direkt36 hírlevelében, amit teljes terjedelmében közlünk:

„Az eddigi legmegdöbbentőbb tapasztalatom az Orbán-kormány sajtóelhárító műveleteiből még 2016 őszén volt, amikor Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs után nyomoztunk a régi Indexnél. Hónapok óta rajta voltunk a sztorin, és a megkeresett források nagy száma és a hivatalos megkeresések miatt Rogán és a kormány pontosan tudta, hogy egy számukra eléggé kellemetlen cikk készülődik.

Feltehetően azért, hogy megpróbáljanak minket beugratni, nem sokkal a tervezett megjelenés előtt elhintettek egy fideszes politikuson keresztül több újságírónak is egy olyan, Kertész Balázsról szóló információt, ami őt nagyon rossz fényben tüntette fel, de közben nem volt igaz. A fél magyar sajtó ezután napokig tűkön ülve várta a hivatalos válaszokat, majd egy lap, amelyik türelmetlenebb volt, mint a többi, megerősítés nélkül lehozta a hírt – majd rögtön záporozni kezdtek a hivatalos cáfolatok, és a híresztelésről kiderült, hogy szándékos dezinformáció volt. Az elővágás akkori célpontja nyilvánvalóan az Index, és annak újságírói voltak. Ha mi beugrottunk volna annak a híresztelésnek, az az egész cikkünket aláásta volna.

Több mint hét évvel később, 2024 januárjában az Index már nem célpontja, hanem eszköze lett egy hasonló elővágásnak – és egy készülődő, érzékeny sztori reménybeli kinyírásának. Az egykor legbefolyásosabb független online újság 2020 óta már kormányzati befolyás alatt működik, szerepe a Rogán Antal irányította orgánumok körében pedig az, hogy az agresszív, de őszinte fideszes propaganda sulykolása helyett fenntartsa a mérsékeltség látszatát – és ezáltal megtartsa azt az olvasóközönséget, amit például az Origo nem ér el. De ha kell, amikor igazán fontos a kormányzatnak, akkor az Indexet lehet használni akár a politikai ellenfeleket lejárató anyagok terjesztésére és terítésére (ilyen volt az úgynevezett Városháza-ügy), akár olyan megelőző, egy történetet a nyilvánosság számára átkeretező műveletekre, mint ami most zajlik.

December óta dolgoztam annak kiderítésén, hogy pontosan mi köze van Orbán Gáspárnak a csádi katonai misszióhoz. A kormány olyannyira megpróbálta a miniszterelnök fiának szerepvállalását elhallgatni ebben a nehezen érthető és indokolható afrikai misszióban, hogy még az év elején négy minisztériumnak is elküldött, részletes kérdéseket tartalmazó közérdekű adatigénylésemet is gyakorlatilag lepattintották.

Ezután a Le Monde újságírójával, Jean-Baptiste Chastand-nal összefogva (akivel már a Pegasus-megfigyelések felderítésén is dolgoztunk 2021-ben), remek csapatmunkában átnéztünk is kielemeztünk tengernyi olyan fotót és videót, amit a magyarokkal való találkozásokról Csád és Niger kormányai tettek közzé. Arcfelismerő applikációk és bizalmas források – Orbán Gáspárt jól ismerő személyek – segítségével sikerült rájönnünk, hogy az összes látogatáson felbukkanó, rendkívül rejtőzködő, magát láthatóan álcázni próbáló figura tényleg a miniszterelnök fia. Úgy éreztük, elég bizonyíték van a kezünkben, és a Le Monde egy budapesti interjú során szembesített is két külügyes középvezetőt ezekkel a fotókkal – aztán 24 órán belül megérkezett az elővágás.

Miközben mi még a cikk vázlatán dolgoztunk, és szedtük össze a kérdéseket, amelyekkel meg akartuk keresni Orbán Gáspárt és a különböző kormányzati szerveket, hirtelen lépett a kormány. Az Indexen először egy interjú jelent meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, aki a beszélgetés utolsó kérdésére a semmiből egyszer csak elárulta, pozitív keretezésben, hogy Orbán Gáspár a csádi katonai misszió előkészítésében vett részt.

Nincs ezen mit szépíteni, az interjúval az Index és a kormányzat elvette a történetünk hírértékének egy részét, és lehetőséget kaptak rá, hogy megpróbálják pozitív színben feltüntetni a politikai nepotizmust.

De itt nem ért véget a történet. Másnap, azaz ma reggel pedig hivatalos kérdéseket küldtem a honvédelmi minisztériumnak és a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának, megemlítve azt is, hogy felvételek bizonyítják: Orbán Gáspár magát álcázva próbálta elrejteni szerepvállalását a csádi projektben. Bő egy órával később az Index egy újabb cikket hozott le, ezzel a címmel: Felbukkant egy fotó a Csádban tárgyaló Orbán Gáspárról.

Őszintén bevallom, hiszen minden újságíró valahol ugyanúgy működik: meglehetősen rossz érzés, amikor ilyen sunyi módszerekkel próbálják kinyírni a sztoridat. De a legfájdalmasabb számomra mégiscsak az, hogy a végletesen kompromittált Index, amit a kormányzati médiaguruk most a részben általam feldolgozott sztori ellen próbálnak fordítani, valamikor az én munkahelyem is volt.”

A Direkt36 cikkét itt lehet elolvasni, az Index átalakításáról pedig itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!