Spórolt a gázzal Szeged, most ezért kap százmilliós büntetést a város

2024. január 12. – 15:21

Spórolt a gázzal Szeged, most ezért kap százmilliós büntetést a város
A szegedi városházán még számolják, összesen mennyi büntetést kellene fizetniük az önkormányzati intézményeknek – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az MVM Zrt. állami energiakereskedő kötbért kér a szegedi önkormányzattól, mert annak intézményei kevesebb gázt fogyasztottak el tavaly, mint amit előre lekötöttek. 2023 első két hónapjában a kormány által előírt energiatakarékosság érdekében Szegeden a bábszínháztól a múzeumon át a sportuszodáig szinte minden városi intézmény zárva volt, most azonban úgy látszik, ez sokba került. Az önkormányzat tiltakozik a büntetés ellen, ami a gazdasági alpolgármester szerint százmilliós összeg is lehet. Cikkünk megjelenése után az MVM azt írta, jogos a kötbér, és összesen 50 millió sem lesz.

A Szegedi Nemzeti Színháznak mintegy 11 millió forintot, a szintén önkormányzati Szegedi Sport és Fürdők Kft.-nek majdnem 27 millió forintot kellene fizetnie azért, mert 2022. október 1. és 2023. október 1. között – ez a szerződési időszak, a „gázév” – kevesebb gázt fogyasztottak el, mint amennyit a számukra előre lekötött az önkormányzat. Az MVM állami energiakereskedő december végén küldte ki a „kötbérterhelő levelet”, úgy, hogy január 2-ig lehetett volna reklamálni, és január 3. a fizetési határidő. Az ügyről a Szeged.hu számolt be. Az összes önkormányzati intézmény, köztük a Kövér Béla Bábszínház, a Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Vadaspark is kapott ilyen kötbérszámlát, de utóbbiak értékét nem közölték.

Az egész ügy meglehetősen furcsa és zavaros: a kötbérről szóló, a Szeged Tv hírműsorában bemutatott számlán sem a lekötött / elfogyasztott / el nem fogyasztott gáz vagy hőmennyiségeket, sem azok egységárát nem részletezték. A hiányos dokumentumokat nem is az önkormányzathoz, hanem az intézményeihez küldték ki. Ez azért vitatható, mert az MVM Zrt. korábban nem a város intézményeivel állapodott meg egyenként, hanem az önkormányzattal kötött egy keretszerződést az energiavásárlásról. Így a fogyasztást is a teljes intézményhálózatra kellene összesítve kiszámítani, írja az önkormányzat lapja, a Szeged.hu. Az önkormányzatnál a múlt év végén igazgatási szünetet tartottak, mégis összeállítottak egy közös reklamációs levelet, amivel az intézmények válaszolhattak az MVM Zrt. igényeire.

A szegedi intézmények és cégek azért fogyasztottak kevesebb energiát, gázt és áramot is, mert tavaly az év első két hónapjában átmenetileg szinte mindegyik zárva volt.

A kormány által előírt, 25 százalékos energiamegtakarítás érdekében vették a minimumra a fűtést, így fogták vissza a gázfogyasztást.

Részlegesen ugyan működtek az épületek, amelyekben a gépek, berendezések, valamint a múzeumi gyűjtemények és a műkincsek állagmegóvása érdekében némi fűtés is volt, de a megszokott hőmérsékletnél sokkal alacsonyabb fokon. Például a Móra Ferenc Múzeum főépületében három nagy méretű gázkazánnal fűtenek, és a tavalyi két hónapos zárlat alatt folyamatosan ellenőrizték a munkatársak, hogy a hatalmas méretű, hőszigetelés nélküli ablakokkal ellátott főépületben a szokottnál sokkal alacsonyabb téli hőmérséklet még megfelel-e a műtárgyaknak.

Most úgy látszik, a takarékoskodás szinte hiábavaló volt. Ráadásul a kormány által tavaly előírt, visszafogott energiafelhasználás másféle veszteségeket is okozott, hiszen például a bábszínházban és a színházban sem tarthattak előadásokat a hideg nézőtér előtt, és az alig fűtött múzeumba se engedhették be a látogatókat, így a zárlat alatt nem tudtak jegyeket eladni a közönségnek. Csak a Szegedi Nemzeti Színháznak a tavaly év elején elmaradt előadások 19 millió forintos bevételkiesést okoztak, erre jön a 11 milliós gázkötbér.

A Szegedi Nemzeti Színháztól 11 milliós kötbért kér az MVM Zrt. – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Szegedi Nemzeti Színháztól 11 milliós kötbért kér az MVM Zrt. – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az Energiaügyi Minisztérium tavaly még büntetlenséget ígért

A vártnál kisebb tavalyi energiafogyasztásban a 2023 végén szokatlanul meleg időjárás aligha játszott szerepet, hiszen Szegeden októberig a korábbi években sem kellett fűteni. A számlák részletei, az elmaradt fogyasztás díjtételei azonban nem világosak, ezért most próbálják elemezni az önkormányzati cégek és intézmények „kötbérterhelő leveleit”, a számlák pontos összesítése is folyik még. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előzetes számítása szerint

az alacsonyabb gázfogyasztásért felszámított kötbér teljes összege az önkormányzatnak százmillió forintos nagyságrendű, váratlan többletkiadást jelenthet.

Botka László polgármester minderről azt írta a Facebook-oldalán:

„Abszurdisztán”.

Az önkormányzat az MVM-et már megkérte a számlák teljes felülvizsgálatára, de ha ez nem segít, bíróságon kérhetnek jogorvoslatot. Ez azért is indokolt, mert tavaly év elején az Energiaügyi Minisztérium azt ígérte, hogy az önkormányzatok „megúszhatják” az alacsony fogyasztás miatt kirótt kötbéreket, ha a lekötötthöz képest a fel nem használt gáz mennyiségének aránya 40 százalék alatt lesz.

Kérdés, hogy ez minden esetben valóban így működik-e, vagy pedig a szegedi intézmények az eltűrt „alulvételezési” határon kívül kerültek a takarékos gázfogyasztásukkal. A Telex elküldte kérdéseit Kovács Tamás gazdasági alpolgármesternek és az MVM Energia Zrt. sajtóosztályának, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Móra Ferenc Múzeumban az energiatakarékosság idején is fűteni kellett a műkincsek megóvása érdekében – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Móra Ferenc Múzeumban az energiatakarékosság idején is fűteni kellett a műkincsek megóvása érdekében – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A távhőcégeket korábban már büntették

Az MVM Zrt. korábban már a városi távhőszolgáltatót, a Szegedi Távfűtő Kft.-t is megbüntette az előző téli szezonra az előre lekötöttnél kevesebb gáz felhasználása miatt, tulajdonképpen azért, mert a Szetáv növelte a geotermikus energia, a termálvíz hőjének felhasználását. A kötbér mintegy 190 millió forintjába került az önkormányzati hőszolgáltatónak. Azután kiderült, hogy az előző enyhe tél után az ország több más távfűtő cége is kénytelen volt ilyen büntetést fizetni, de nem mindegyik: a kormány oldalán álló polgármesterek városaiból nem érkeztek ilyen hírek.

Úgy tudni, a távhőszolgáltatóknak ebben a fűtési szezonban már nem kell kötbérre számítaniuk, ha a még megengedett mértékben térnek el a tervezett, ám előre pontosan nem látható gázfogyasztási mennyiségtől. Ám most úgy látszik, az MVM Zrt. mégsem hagyott fel az alacsony fogyasztást büntető kötbérkirovási gyakorlatával, csak éppen most másfajta önkormányzati cégeknél és intézményeknél folytatná a gáz eladása nélküli pénzbeszedést. Ugyanakkor a gázzal kereskedő cégnek is megvannak a maga kockázatai az előre lekötéssel, hiszen az igényelt gázt előre meg kell vásárolnia, és a kiadásait fedeznie kell, erről már tavaly írtunk egy elemzést.

MVM: részletes volt a számla

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenését követően, este kilenc után érkezett meg az MVM válasza. Ebben azt írják: "az MVM már az önkormányzatok, intézmények és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok részére könnyítést biztosító, kormányrendeletben előírt 20-ról 40%-ra növelt alulvételezési sávval számolt. A még ezen is túlmutató mennyiségi eltérés esetén az MVM jogszerűen, üzletszabályzatának és a szerződéses feltételeknek megfelelően szab ki pótdíjat, amelyről tájékoztató levelet küldtünk a Szegedi Önkormányzatnak és az MVM Nexttel külön-külön szerződő önkormányzati intézményi ügyfeleknek is, amelyben

az Önkormányzat állításával ellentétben részletesen bemutattuk az adott szerződésre vonatkozó mennyiségi eltéréseket, ezzel alátámasztva a pótdíj mértékét.

Az MVM levele szerint a szegedi önkormányzat és intézményeinek összeadott pótdíja, azaz kötbére nem éri el az 50 millió forintos összeget sem.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!