2023 első hónapjaiban zárva lesz a szegedi önkormányzat szinte minden sport- és kulturális intézménye

2022. október 21. – 11:23

2023 első hónapjaiban zárva lesz a szegedi önkormányzat szinte minden sport- és kulturális intézménye
A szegedi városházát még az őszi napsütés melegíti – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaköltségek csökkentése érdekében januártól márciusig zárva lesz Szeged önkormányzati fenntartású sport- és kulturális használatú épületeinek többsége, és más intézményekben is csökkentik a fűtési kiadásokat. Az óvodák egy részében csoportokat vonnak össze és költöztetnek át. 2023 első negyedévében mintegy másfél milliárd forintos megtakarítást várnak a programtól, amelyet rendkívüli közgyűlésen szavaztak meg a képviselők. Mint Botka László polgármester elmondta, senkinek nem hiányoznak a kényszerű intézkedések, de szükségesek a város alapvető működésének fenntartásához.

A napirend előtti felszólalásokban, és a későbbi vitában is politikai vádaskodást folytattak az önkormányzat pénteki ülésén a szegedi frakcióvezetők és a képviselők arról, mi az oka az energiaárak növekedésének: a jobboldal szerint a brüsszeli szankciók és a baloldal, míg az önkormányzati többséget adó másik oldal Orbán Viktort és kormányát hibáztatta.

A KDNP képviselője, Haág Zalán azt javasolta, vegyék le a napirendről a takarékossági programot, és készítsenek másikat, ám ezt a többség nem támogatta.

Botka László polgármester elmondta, Szeged a kormánytól nem kap támogatást az energiaköltségekre, miközben:

kormányhatározat is kötelezi a várost a kiadások 25 százalékos csökkentésére.

Bezárják szeged ikonikus épületét, a Móra Ferenc Múzeum központját is – Fotó: Móra Krisztina / Telex
Bezárják szeged ikonikus épületét, a Móra Ferenc Múzeum központját is – Fotó: Móra Krisztina / Telex


Kovács Tamás gazdasági alpolgármester emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt már elfogadtak egy 1,1 milliárd forintos tartalékkeretet, most pedig a jövő év elejére kell másfél milliárdos megtakarítást elrendelni. A jövő évi áramra az állami MVM Zrt. tízszeres áremelkedést jelentő ajánlatot adott az önkormányzatnak, de arról még tárgyalnak. Kovács szerint a nehéz helyzetben is biztató, hogy a város legfontosabb intézményeinek működőképessége nem sérül, továbbá

önkormányzati dolgozókat nem kell elbocsátani, és senkinek nem kell fizetés nélküli szabadságra mennie.

Az alapvető önkormányzati közszolgáltatásokat és a városi fenntartású tömegközlekedést nem érintik a megszorítások, emellett a szociális támogatásokat és kiadásokat sem csökkentik. Ugyanakkor az idős emberek klubjainak egy részét zárva tartják a jövő év elején, de az ebédjüket megkapják az igénylők.

Az energiatakarékossági program azonban nagyon sok átmeneti zárlattal jár, a legnagyobb vesztes a kultúra és sport, utóbbi a versenysportot és a szabadidős testmozgást is jelenti.

A kulturális, közművelődési intézmények közül a Móra Ferenc Múzeum épületei, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a művelődési házak épületei, a REÖK palota és a Nagyszínház épülete, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar próba-, és játszóhelye, a Korzó Zeneház, továbbá a Kövér Béla Bábszínház január 1-től március 3-ig zárva lesz.

A Szegedi Nemzeti Színház is zárva lesz a jövő év elején – Fotó: Móra Krisztina / Telex
A Szegedi Nemzeti Színház is zárva lesz a jövő év elején – Fotó: Móra Krisztina / Telex

A Kisszínház már február közepén kinyithat. A Somogyi Könyvtár épületei pedig december 19-től zárva lesznek márciusig, kivéve három városrész fiókkönyvtárát, amelyekben a fűtést nem lehet lekapcsolni, ezek január 11-től nyitva lesznek. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont NKft. részei, a Belvárosi Mozi, az idősek programjainak helyt adó Senior Center, a Partfürdő és az ifjúsági D2 Központ is zárva lesz január és március között, az IH Rendezvényközpontban pedig februárig nem tartanak programokat.

Télen úszni nem lehet

A Szegedi Sport és Fürdők Kft. létesítményeit zárva tartják december 19-től 2023. március 3-ig. A Városi Műjégpálya az egész szezonban zárva tart, de ennek részben műszaki okai is vannak, mert a berendezések nem működnek rendesen. Az Anna Fürdőben a járóbetegek szakellátása télen is folyik, a más részlegek zárva tartanak, a gyógyúszás szolgáltatása március 3-tól elérhető.

Szegeden két téli hónapban nem lehet uszodában úszni – Fotó: Móra Krisztina / Telex
Szegeden két téli hónapban nem lehet uszodában úszni – Fotó: Móra Krisztina / Telex

Télen zárva lesz a 16 milliárd forintos állami beruházásban épített, tavaly megnyílt Tiszavirág Sportuszoda is, ami főleg a sportolóknak lehet fájdalmas. A Városi Sportcsarnok és Sportuszoda 2022. december 19-től február 3-ig lesz zárva. Erről Joób Márton, a polgármester mellett álló Összefogás Szegedért Egyesület képviselője – ő többszörösen világbajnok kenus – azt mondta, nagyon sajnálatos, hogy a gyerekek úszásoktatása is szünetel, ezért arra kérte a polgármestert és a képviselőket, a takarékossági programon kívül keressenek megoldást az uszodák működtetésére.
Szintén januártól márciusig zárnak be átmenetileg három óvodát, amelyeknek az energiaköltségei kiugróan magasak, addig a gyerekeket másik intézménybe kell vinniük a szülőknek. A bölcsődék és óvodák nyitvatartási idejét felülvizsgálják, és a szülői igények felmérése után esetenként rövidíthetik is.

A Szegedi Városkép és Piac Kft. által üzemeltetett Mars téri piac a 2022. december 19. és 2023. február 28. közötti időszakban hétfőnként zárva tart, emellett az igazgató saját hatáskörben rendelkezhet rövidített nyitva tartásról.

A szökőkutak már leálltak. Januártól márciusig ötven szegedi épületnél kikapcsolják a díszvilágítást. Az általános közvilágítást nem kapcsolják le, az olyan önkormányzati feladat, amelynek fenntartása a balesetek megelőzése mellett közbiztonság érdekében is szükséges.

Emellett egyes önkormányzati épületek és irodák is zárva lesznek átmenetileg a télen, úgy, hogy az az intézményük működését ne hátráltassa. Az önkormányzati irodahelyiségek hőmérséklete a fűtési szezonban minimum 18, maximum 20°C lehet, ám az épületek folyosóin, tárolókban és vizesblokkokban legfeljebb 18°C lehet.

A szegedi közgyűlés a takarékossági rendeletet heves politikai vita után 18 igen, 7 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta. Szeged jövő évi költségvetése februárra készülhet el, annak alapján még módosíthatnak majd az azt követő időszak intézkedésein.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!