Mentesülhetnek a megspórolt gázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek

2023. február 2. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A közlemény szerint így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt.

Az Energiaügyi Minisztérium egyeztetett az önkormányzati szövetségekkel, és arra jutottak, hogy a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára, és csak azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez.

A minisztérium közleménye szerint ez például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Nemrég írtunk arról részletesen, hogy hiába spórolt a gázzal több távhőcég, kötbért kellett fizetniük a fel nem használt mennyiség után. A szegedi vagy a miskolci önkormányzat azért járt rosszul, mert az enyhe időjárás és a kormányzat által előírt energiatakarékossági programok miatt kevesebb gázt fogyasztott.

A megkötött szerződés szerint Szegednek az év végén 190 millió, Miskolcnak 174 millió forintot kell fizetnie az MVM-nek, mert két hónapban kevesebb gázt használtak el az enyhébb időjárás miatt. Közben akadt több olyan város is, amely megúszta a fizetést, például a fideszes vezetésű Szekszárd, Székesfehérvár, de más esetek is előfordulnak, ahol nem kellett fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!