Kevesebb gázt égetett el, ezért büntetést kell fizetnie a szegedi távfűtőnek

2023. január 14. – 17:14

Kevesebb gázt égetett el, ezért büntetést kell fizetnie a szegedi távfűtőnek
A Szetáv egyik hőközpontjának kéménye – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél. A Szetáv ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. évek óta tartó beruházással, EU-s és állami támogatásból állította át a hőközpontjait a gázkazánok működtetéséről a termálvíz hőenergiájának felhasználására. Ezt a gázzal való takarékosság mellett környezetvédelmi szempontok is indokolják, hiszen a korábbi teleken a távfűtés volt a város legnagyobb légszennyezője. Szegeden ezért sokan örültek annak, hogy a távfűtőcég hőközpontjaiban kevesebb gázt égetnek el a termálvizes átállás után. Mégsem így lesz.

A Szetáv majdnem 28 ezer lakást és 500 intézményt hővel és meleg vízzel ellátó távfűtőrendszert üzemeltet. Korábban évente 26-28 millió köbméter gázt égettek el, ez pedig 50-60 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával járt. A termálvíz hőenergiája a legjobb esetben, átlagos téli hőmérsékleteknél a szükségletek mintegy felét fedezheti, de ha nagyon hideg lenne a tél, akkor a gázkazánokat is be kellene kapcsolni a távfűtés és a meleg víz szolgáltatásához.

Az állam előírja a takarékoskodást, és büntet is érte

A Szetáv fogyasztása ebben a fűtési szezonban amiatt is kevésbé tervezhető, mert sokan használnak kevesebb hőenergiát a korábbinál, illetve egyes szegedi intézményeket zárva tartanak a télen. A kormány az önkormányzatoknál 25 százalékos megtakarítást rendelt el az energia felhasználásában, ezért Szeged önkormányzata januártól márciusig zárlatot, ezzel együtt sokkal alacsonyabb hőfokú fűtést rendelt el a nagyobb intézményei többségében, mint például a Móra Ferenc Múzeumban és a Szegedi Nemzeti Színházban is.

Az MVM Zrt. állami energiacég némi alul-, vagy túlfogyasztást megenged ugyan a lekötött gázmennyiséghez képest, de a nagyobb mértékűt már bünteti. Azért, hogy ne fizessen rá még jobban, a Szetáv a termálhő használata helyett tavaly ősszel ismét gázt kezdett égetni, ezúttal a fogyasztás növekedése, azaz a kötbér csökkentése érdekében. Ezzel azért járhat a cég viszonylag jobban, mert a gázos hőtermelésre kap állami támogatást, a kötbérre azonban nem.

Októberre így 90, decemberre további 100 millió a kötbér a vártnál kevesebb gázfelhasználás miatt. A szerződésben előre lekötött, de fel nem használt – vagy máskor a túlvételezett – gáz miatt már korábban is kellett kötbért fizetni. Ám az előző években a teljes fűtési szezonra vetítve állapították meg az alul-, vagy a túlfogyasztást, ellenben most az MVM a havonta vételezett gázmennyiséget veszi a kötbér számítási alapjának.

Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője a Telexnek elmondta, hogy január első 12 napján 6 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban is sokkal kevesebb lesz a gázfogyasztásuk, azaz újabb kötbérre számíthatnak.

A geotermikus beruházás ismertetője az egyik hőközpont épületén – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.
A geotermikus beruházás ismertetője az egyik hőközpont épületén – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.

Bár a termálvizes rendszer mínusz 6-8 fokig elegendő energiát adna, csak akkor kellene gázzal is kiegészíteni a geotermikus hőtermelést, ha annál hidegebb volna, de a műszaki logikát a kötbérfizetési kötelezettség nem veszi figyelembe. Pedig Kóbor Balázs számítása szerint a gázárak emelése után sokkal inkább gazdaságos a termálhő használata a távfűtésben.

A termálvizes hőtermelés jelenleg csak harmadannyiba kerül, mint a gázkazános.

A Szetáv számára a gáz vételára nagyot nőtt ezen a télen. Mivel a lakossági felhasználók nem a valódi költséget, hanem a „rezsicsökkentett” árat fizetik, azt kipótolja a kormányzat. 2022-ben azonban 800 millió forinttal kevesebb állami támogatást kaptak a vártnál. A 2019-es egymilliárdos központi térítés helyett – akkor még nem használtak termálenergiát – az előzetes számítások szerint a mostani fűtési szezonra már 30 milliárd forint állami támogatásra lehetne szüksége a cégnek, abban az esetben, ha a téli időjárás a korábbi években megszokott szerint alakult volna. Ám az enyhe tél átírja az előzetes számításokat, hogy milyen mértékben, az majd csak a fűtési szezon végén derül ki.

Minden hazai gázfelhasználó távfűtőcég alaposan ráfizet az enyhe télre

– mondta Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője a Telex kérdésére. A cégvezető úgy látja, az állam nem támogatja, sőt bünteti a zöldenergia felhasználását, inkább a gázfogyasztást ösztönzi a kormányzat, még a magas árak ellenére is.

A Szetáv mindenképpen rosszul jár pénzügyi szempontból, ezért a cég a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult tavaly október végén, de választ még nem kaptak, pedig: „Tiszta energia, fenntartható környezet” – hirdeti honlapján a MEKH.

A visszás helyzetről többször is beszámoltak a szegedi önkormányzat sajtójában, és az Átlátszó is írt róla, mindennek ellenére az eddigi információk szerint semmit nem változott az MVM kötbérkirovási gyakorlata.

A Telex elküldte kérdéseit az el nem használt gáz miatt fizetendő kötbérről az állami energiakereskedőnek. Az MVM Zrt. azt válaszolta, hogy a megkötött szerződések üzleti titoknak minősülnek. Az előzetesen lekötött gázmennyiségtől nagyobb mértékben eltérő fogyasztás esetén a szerződés alapján kötbért szabnak ki, mert az ügyfelek által igényelt mennyiséget az MVM-nek előre meg kell vásárolnia, és tárolnia, szállítania kell. Ez nyilván azt jelenti, hogy nem akarnak változtatni a kötbér kirovásának gyakorlatán. Írtunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak is, hogy mindez így elfogadható-e szerintük, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!