A miskolci távhőcégnek is kötbért kell fizetnie, mert jól spórolt a gázzal

2023. január 15. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

A miskolci távhőcégeknek is kötbért kell fizetniük az MVM-nek, amiért kevesebb gázt használtak el, mint amennyit megrendeltek – derül ki az RTL Híradóból. Bár a kormány mindenkitől azt kérte, hogy spóroljon, ahol tud – sőt, ez az egyik feltétele a rezsitámogatásnak –, az állami MVM mégis behajtja a 30 százalékos kötbért, ha a távhőcégek nem használják fel a megrendelt gázmennyiség 25 százalékát.

Ahogy írtuk, hasonló a helyzet Szegeden is: a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél.

A Miskolc Televízió szerint az MVM a miskolci távhőcégtől októberre 89,5, novemberre 85 millió forintot követel. Eddig a teljes fűtési szezonra nézték, hogy alulfogyaszt-e egy szolgáltató, de az MVM tavaly ősszel átállt a havi elszámolásra, ami megnehezíti az önkormányzatok dolgát, mert így nehezebb előre tervezni. Míg korábban egy enyhébb december alulfogyasztását ki tudták váltani egy hidegebb február túlfogyasztásával, ősz óta erre nincs lehetőség. Akkoriban az is különbség volt, hogy csak 10 százalékos volt a mozgástér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!