Mentett életet, de Orbán Viktor is beszélt már belőle, mi az?

Legfontosabb

2023. december 12. – 14:36

Mentett életet, de Orbán Viktor is beszélt már belőle, mi az?
Egy 81 éves nyugdíjas mutatja a csuklóján a Gondosóra programban kapott jelzőkészüléket – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Gondosóra program ötlete papíron remekül hangzik. A lényege egy non-stop diszpécserszolgálat, amelyet baj esetén a program célcsoportjába tartozó, egyedülálló idős emberek egy nyakba akasztva vagy csuklón hordható óra nyomógombjával riaszthatnak. A jelzést egyidejűleg egy megadott kontaktszemély – családtag, barát – is megkapja. A kormány mérföldkőként ünnepelte a programot, amit az idősgondozás jelentős támogatásaként értékelt. Szerintük nemcsak azoknak jelent segítséget, akik használják az eszközt, hanem biztonságérzetet adhat a felhasználó családjának is.

Nagyszüleink, dédszüleink valószínűleg még többgenerációs háztartásokban nőttek fel, vagy legalábbis rokonaik közelében éltek, könnyebb volt a segítségnyújtás. Most már nem ez a jellemző. A 2022-es népszámlálás adatai szerint 330 ezer háztartásból az összes 8,2 százaléka volt csupán öt fősnél nagyobb. A négymillió magyarországi háztartásból mindössze 173 ezer akad, amelyben három generáció, 30 évesnél fiatalabb, 30–64 éves és legalább 65 éves él együtt. Több mint 900 ezer olyan háztartás van, amelynek minden tagja legalább 65 éves.

A vándorlás is eltávolította a családtagokat. A KSH statisztikái szerint a 21. században csak belföldön évi 200-300 ezer ember költözött más megyébe vagy a fővárosba, és még a hivatalos lakcímnyilvántartás szerint is több mint 250 ezren vándoroltak ki az országból 2010 óta. Sokaknak kell gondoskodniuk akár már távol, egyedül élő idős hozzátartozóikról. A kormány tervei szerint a 2022 tavaszán beindított programban a következő években akár 1,5 millióan juthatnának hozzá az órákhoz, amelyre minden 65 éven felüli, saját otthonában élő állampolgár ingyenesen jogosult, de a 65 éven aluli pszichiátriai betegeknek is juthat.

Ez eddig jól hangzik, de már a program elindulását is konfliktusok övezték. A rendszer informatikai hátterét a NER csúcsvállalata, a 4iG dolgozhatta ki és ők is biztosítják a szolgáltatást. A program 2025-ig mindenestül 107 milliárd forintba kerül. A kormány eredetileg az uniós helyreállítási alapból finanszírozta volna, de ez a forrás jelenleg nem hívható le a magyar kormány és az Európai Unió között fennálló vita miatt.

Az eszközök leszállítása sem a leggördülékenyebb. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó azt állította, hogy aki november 16-ig regisztrál, annak még karácsony előtt megérkezik az órája. Korábban hónapokat is várni kellett az eszközök megérkezésére. A Gondosóra program honlapján „három hónapon belüli” szállítást ígérnek. A 73 éves, budapesti Annának, nagyjából három hónapot kellett várnia. Ő körülbelül egy éve azért regisztrált, mert hallotta, hogy ismerőse nagyon sokat köszönhetett a készüléknek. Azt mondta, a regisztráció nem volt bonyolult, általános adatokat kértek tőle. A Székesfehérváron élő, 73 éves András idén augusztusban regisztrált a Gondosórára, ő is azt mondta, hogy az igénylés egyszerű volt, és már meg is kapta az eszközt. Saját bevallása szerint akár már meg is szabadulna tőle. „Mintha háziállatot tartanék, kétnaponta kellene az aksiját tölteni. Nem teszem” – felelte, amikor arról kérdeztük, van-e bármi probléma az eszköz működésével.

Volt olyan is, akinek sokkal többet kellett várnia már a regisztrációja visszaigazolására is. Kollégánk tavaly április 22-én regisztrálta be édesanyját, idén január 31-ig semmilyen visszaigazolást nem kapott. Közben az édesanyja kórházba került. „A bizalmamat az egész rendszerben nem igen alapozta meg ez a reakcióidő” – mondta.

Arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hogy hányan kapták már meg az órájukat.

Mi is kerestük a Gondosóra program honlapján található sajtóelérhetőséget, hogy részletesebb adatokat kapjunk a felhasználók számáról, de többszöri megkeresésünkre sem reagáltak. Csak néhány elejtett megjegyzésből lehet következtetni a számokra. Nyitrai Zsolt december eleji Facebook-posztja szerint eddig 400 ezren regisztráltak a Gondosórára. A november 10-ei sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „A rendszer diszpécserközpontjába már most naponta több mint 1200 hívás érkezik, amelyek közül 25 egészen biztosan súlyos eset, 17 pedig olyan, amely miatt mentőt kell hívni”.

Ujhelyi István EP-képviselő is próbált korábban adatokat kérni a kormánytól arról, hányan használják pontosan az órát, és mennyi diszpécser dolgozik a központokban. Konkrét válaszokat azonban ő sem kapott. Annyit tudott meg, hogy 30 ezer ember ellátására alkalmas szolgálat működik, illetve, hogy áprilisban 96 983 jelzés érkezett, ezek között volt jelzésaktiválás, teszt-, illetve téves jelzés, ahogy könnyebb, illetve súlyosabb balesetről szóló riasztás is.

Ha meg is érkezik az eszköz, nem mindig akad haszna. A Gondosóra beszerzését gyakran aggódó családtagok, barátok kezdeményezik. Általános tapasztalatuk, hogy sok idős ember nem hordja rendeltetésszerűen a készüléket. A Gondosórát a nyakban vagy karon kell viselni, hiszen a lényege éppen az, hogy elesésnél, hirtelen rosszullétnél kéznél legyen. Két 73 éves alanyunk nem így tesz. Anna azért nem hordja a készüléket, mert szerinte zavarná a mindennapokban. András a fiókban tárolja az órát. Ő a család ráhatására szerezte be a készüléket. Egyedül él, így rokonai azt gondolták, hogy a hétköznapokban nagyobb biztonságban lenne.

Nem kellett messzire mennünk, a Telex szerkesztőségében is hasonló tapasztalatokról számoltak be kollégáink. „Anyukám beújított egyet nagymamámnak, pár hónapja használja is, több-kevesebb sikerrel. Egyelőre még csak azért hívtak, mert lemerült, nagymamán pedig következetesen elfelejti feltölteni. Sajnos mióta megvan, egyszer el is esett, de az óra nyilván épp nem volt rajta” – számolt be tapasztaltairól egyik kollégánk.

Másik kollégánk még márciusban rendelte meg a Gondosórát látássérült nagymamájának. „Feltöltve tárolja a mikró mellett, eddig szerencsére nem kellett használnia, de nem érti meg, hogy a nyakában vagy a karján kellene hordania, hogy értelme is legyen” – mondta kollégánk.

Bár Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója korábban azt mondta: „a 2G hálózaton működő Gondosóra az eddigi tapasztalatok szerint az ország olyan területein is jól működik, ahol egyébként gyenge a mobiltelefonok hálózati lefedettsége, gyenge a térerő”. Mégis munkatársunk lassan nyolcvan éves ismerőse nem ezt tapasztalta. Ő egy vidéki településen lakik, és zuhanyzás közben lett rosszul, hatszor nyomta meg a segélykérő gombot, de nem történt semmi. Végül másfél óra kiabálás után egy éppen arra járó szomszéd hallotta meg. Újabb másfél óra után hívta a diszpécser, hogy befutott hozzájuk hat riasztás, de nem tudták visszahívni. A fürdőben nem volt jó a térerő.

Ha segélykérésre nem is mindig, kampányüzenetek küldésére már alkalmasnak bizonyult az eszköz.

A tavalyi választási kampányban előfordult, hogy fideszes aktivista hívta fel a készüléket, de volt olyan is, hogy maga Orbán Viktor szólalt meg rajta.

„Egyik nap a segélyhívó csörgött, azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot, úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak” – mesélte egy nyugdíjas az RTL Híradónak.

A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz-KDNP listás szavazásra buzdítani, agitálni” – mesélte a nyugdíjas.

A Gondosóra diszpécserközpontja 2023. február 28-án – Fotó: Soós Lajos / MTI
A Gondosóra diszpécserközpontja 2023. február 28-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

A Válasz Online háttércikke szerint a Gondosórákon kampányolás nem volt tudatos a Fidesz részéről, valószínűbb, hogy az eszközökhöz tartozó SIM-kártyák számai korábban olyan emberekhez tartoztak, akik szerepeltek a Fidesz támogatói listáin.

A Fidesz kommunikációja szerint kiemelt célnak tekintik az időskorúak támogatását és védelmét. Emiatt úgy szeretnék támogatni a Gondosóra-programot, hogy a szimpatizánsi nyilvántartásában szereplő, 65. életévét betöltött személyeket az általuk megadott kapcsolattartási adataikon felkeresik – olvasható a Gondosóra program adatkezelési tájékoztatójában.

Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programvezetője szerint „az eszköz célja nem az, hogy kampánycélú elérésre használják, tehát az elérhetőséget csak célhoz kötötten lehet használni. Ilyen esetben adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme merül fel. (…) Fokozza a jogsértés súlyát, ha az elérhetőség eleve csak bizonyos pártoknak vagy jelölteknek állna rendelkezésre, ekkor ugyanis a fentiek mellett a jelöltek, jelölő szervezetek esélyegyenlősége is sérül.”

A Nemzeti Választási Bizottság áprilisi döntésében végül elutasította a Gondosórák kampánycélú használatát kifogásoló panaszt.

Lapunknak többen is azt mondták, hogy azért nem rendelték meg, vagy nem használják a Gondosórát, mert az a Fideszhez kötődik. A 73 éves Anna személyesen nem fél attól, hogy adatait felhasználhatja a Fidesz, de el tudja képzelni, hogy a több szavazat érdekében a kormány képes kihasználni a programot. A 73 éves András azt mondta, tart attól, hogy a 2024-es önkormányzati választáson is hasonló célokra használják majd az órákat. „Egyfajta trükkös propaganda/adatgyűjtő eszköznek tekintem. Ezt is az adófizetők pénzén” – mondta. Egyik kollégánk családtagjai pedig azóta nem hajlandók bekapcsolni az eszközt, amióta megtudták, hogy a készüléknek köze lehet a kormányhoz. Ezért valószínűleg kénytelenek lesznek visszaküldeni az órát. Másik kollégánk rokona éppen ezért be sem szerezte a készüléket, mert „neki semmi nem kell a Fidesztől, bőven elég az okostelefon”.

Akadnak azért pozitív példák is. A Gondosóra adott esetben életet menthet – írta Facebook-bejegyzésében a katasztrófavédelem. A posztban egy esetet ismertettek, amely a Tolna vármegyei Szakcs külterületén történt. Egy idős nő eltévedt az erdőben, a Gondosórán keresztül kért segítséget. A műveletirányítás felvette a kapcsolatot a Gondosóra diszpécserközpontjával, a dombóvári tűzoltók pedig az eszköz által küldött GPS-koordináták alapján találtak rá a megrémült nőre, 27 perccel a riasztás után. Ilyen esetek gyakran előfordulhatnak, és azt senki sem vitatja, hogy ha valaki rendeltetésszerűen használja a készüléket, valóban életet menthet.

Ráadásul a szolgáltatás teljesen ingyenes, még szállítási díjat sem kell fizetni. Ugyanez a magánpiac egyik legnagyobb hazai szolgáltatójánál, az SOS Központ Kft.-nél a 65 éven felülieknek 12 hónap hűségidővel egy évre 68 000 forintba kerül. A program nemzetgazdasági szempontból is előnyös lehet. Az ellátórendszernek ugyanis sokkal olcsóbb, ha az idősek saját otthonukban tudják ellátni magukat, mert nem kell annyi állami szociális otthont létrehozni, fenntartani. A Gondosóra széles körű használatával elég egy hívásokat fogadó diszpécserközpontot üzemeltetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!