Szerda este nyolckor kiderül, kit vettek fel egyetemre

2023. július 26. – 05:06

Szerda este nyolckor kiderül, kit vettek fel egyetemre
Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti – felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán este 8-kor valószínűleg sok felvételiző megkönnyebbülhet, ugyanis ekkor hirdetik ki idén a felvételi ponthatárokat az egyetemek szeptemberben induló szakjaira. A jelentkezők ekkor tudhatják meg, hogy felvették-e őket valamelyik szakra, és ha igen, hova. Mindenkit csak egy helyre vehetnek fel, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. A ponthatárokat a Felvi.hu oldalán teszik közzé, de a felvételizőket sms-ben is értesítik az eredményükről.

A Telexen este 8 órakor közzétesszük néhány népszerű szak ponthatárát, így érdemes lesz nálunk követni a kiderülést.

Az idei felvételin is maximum 500 pontot lehet elérni: legfeljebb 200 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért. Ezeknek az egyik felét a középiskolai osztályzatok adják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

A tanulmányi pontok másik felét az érettségi átlageredményéből számolják. Az érettségi bizonyítványban szereplő érettségi vizsgaeredmények közül a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, (illetve az idegen nyelv hiánya esetén egyéb érettségi vizsgatárgy) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy legjobb százalékos eredményeinek átlagát kell egész számra kerekíteni.

Az érettségi pontokkal további 200 pont szerezhető, ezt két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből számítják ki. Illetve 100 többletpontot lehet kapni például az emelt szintű érettségi vizsgaeredményéért (amennyiben abból számítják az érettségi pontot), nyelvtudásért, tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeredményekért.

A gazdálkodási és menedzsment szak a lista élén

Az Eduline idén is összesítette, hogy a felvételizők melyik 10 szakra jelentkeztek a legtöbben:

  • gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
  • kereskedelem és marketing (9802 jelentkező)
  • pszichológia (7174 jelentkező)
  • ápolás és betegellátás (7153 jelentkező)
  • mérnökinformatikus (6666 jelentkező)
  • jogász (5641 jelentkező)
  • pénzügy és számvitel (5441 jelentkező)
  • kommunikáció- és médiatudomány (5387 jelentkező)
  • nemzetközi gazdálkodás (5146 jelentkező)
  • programtervező informatikus (4918 jelentkező)

Idén 126 ezer diák adta le a jelentkezését valamelyik magyar főiskola vagy egyetem képzésére.

Mi változik idén?

Már több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy 2023-tól és 2024-től több ponton is megváltozik az egyetemi felvételi rendszer. 2023-tól az alapképzésre és az osztatlan képzésekre jelentkezőknek nem kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenniük, az egyetemek elfogadhatnak középszintű érettségit is. Ettől függetlenül a keresett egyetemeken és szakokon sok helyen megmaradt ez a követelmény.

Több diák bekerülését segítheti az egyetemekre, hogy 2023-tól megszűnik a minimumponthatár: a maximum 500 pontos felvételi rendszerben az alapképzésre és osztatlan képzésre eddig nem lehetett bejutni 280 pont alatt, a felsőoktatási szakképzésre pedig 240 pontnál kevesebbel.

Mostantól nincs ilyen központi minimális elvárás, tehát elméletben azok is mehetnek egyetemre, akik nem érik el ezt a pontszámot. De az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

Itt hozzá kell tenni, hogy az eddigi 280 pont a megszerezhető maximális 500 pontnak kicsit több mint a fele volt, a legtöbb szak bőven e fölött húzta meg a bekerülési ponthatárt. Tehát ennek eltörlése önmagában nem jelenti azt, hogy a szakok automatikusan lejjebb viszik a ponthatáraikat.

A korábbi években nem volt ritka, hogy bizonyos szakokon előzetes ponthatárokat húztak. Ezek azt jelentették, hogy az itt meghatározott pontszám alatt nem vehettek fel senkit egy adott szak állami ösztöndíjas képzésére. Az átalakítások miatt ezek az előzetes ponthatárhúzások sem kötelezők már. Ennek ellenére például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a gazdálkodási és menedzsment képzésére, és az összes gazdasági, építőmérnöki, társadalomtudományi, közlekedésmérnöki és járműmérnöki, természettudományi és villamosmérnöki képzésére is csak legalább 280 fölötti ponttal lehet bekerülni. Például az építészmérnöki, a vegyészmérnöki és a gépészmérnöki szakoknál nincs ilyen minimum elvárás. A Corvinusra való sikeres bekerüléshez már legalább 400 pontot kell teljesítenie az önköltséges képzésre jelentkezőknek, írja az Eduline. Az ELTE gazdasági képzésein nincsenek előzetes ponthatárok, de a

nemzetközi tanulmányokra, pszichológiára és a jogászképzésekre jelentkezőknek legalább 350 pontot kell elérniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!