Három év alatt 37 százalékkal nőtt a háromszobás lakások bérleti díja a fővárosban

2023. július 18. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az ingatlanhirdetési portálok adatai alapján 2020 januárja óta a fővárosban az egyszobás lakások átlagos bérleti díja 25 százalékkal, a kétszobásoké 34 százalékkal, a háromszobásoké 37 százalékkal nőtt – közölte a Cordia és az ingatlan.com az MTI-vel. A legnagyobb mértékben, csaknem 50 százalékkal a két- és háromszobás, új építésű lakások drágultak, áruk 277 és 420 ezer forint között van, de a csúcskategóriáért 900 ezer forintot is elkérhetnek havonta.

Pesten egyszobás lakást 138 ezer forintért is lehet találni, a panellakások drágulása itt 8 százalék. Májusban az átlagos négyzetméterenkénti ár a fővárosban elérte a 4500 forintot, ezen belül 4700 forinttal a pesti egyszobásak a legdrágábbak, 3260 forinttal pedig a budai kétszobásak a legolcsóbbak.

A városrészek drágulási rangsorát a VIII. kerületi Corvin-negyed és a Középső-Ferencváros vezeti, itt akár másfélszeres is lehet az emelkedés. A közlemény szerint ez arra utal, hogy a felkapott környékek jó állapotú lakásai követik a legjobban az inflációt. Az új építésű ingatlanok bérleti díja máshol is jelentősen nőtt, de a keresletet az elhelyezkedés is befolyásolja. A belső kerületekben az egyetemek, irodák, idegenforgalmi célpontok közelsége miatt a kisebb lakások népszerűbbek, a kertvárosi övezetekben inkább a családi otthonokat keresik a bérlők.

Magyarországon a 2008-as gazdasági válság után alacsony szintre zuhantak a lakásárak, de a 2010-es évek közepétől dinamikus drágulás indult az ingatlanpiacon. Ennek köszönhetően az elmúlt pár évben az EU-n belüli legnagyobb lakásár-emelkedést produkálták a magyar lakások. Ebben az anyagunkban azzal foglalkoztunk, miért lehetetlen szinte összegyűjteni egy saját lakásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!