A Fidesz-székház mellett feszültek egymásnak a tüntetők és a rohamrendőrök

2023. május 19. – 16:52

frissítve

A Fidesz-székház mellett feszültek egymásnak a tüntetők és a rohamrendőrök
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • 16:30-tól több százan gyülekeztek a Tisza István emlékműnél a diákok által szervezett demonstráción. A tüntetők az oktatás általános rossz helyzete mellett fel akarták hívni a figyelmet a bevezetni tervezett státusztörvény problémáira.
  • Az idővel többezresre duzzadt tömeg nem sokkal 17:00 után elindult az Oktogon irányába. A tüntetők a „Könnygáz nem tanít” és a „Szabad ország, szabad oktatás” rigmusokat skandálták, a körutat a rendőrök lezárták.
  • 18:30-kor megérkezett a többezres tömeg az Oktogonra, ahol a Pedagógusok Szakszervezetének tagjai várták őket. Itt néhány ellentüntető zavarta meg az egyik felszólaló beszédét, de őket a biztonsági emberek kikísérték a tömegből. A diákok a beszédeikben arra kérték a tüntetőket, hogy csatlakozzanak a „7igenes” népszavazási kezdeményezésükhöz.
  • A tüntetés hivatalosan nem sokkal 19:00 után véget ért, a diákok bejelentették, hogy június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez. Ezután sok tüntető indult el az Oktogonról a Hősök tere irányába. Majd a diákok a Fidesz Lendvay utcai székházához akartak menni, de a rendőrök elállták az útjukat a Rippl-Rónai utca sarkán.
  • Egy félórás patthelyzet után a diákok elkezdték hátrébb nyomni a rendőröket, ezután sok rohamrendőr érkezett, akik visszanyomták őket, dulakodás alakult ki. A rendőrök több tüntetőt kiemeltek a tömegből, majd saját sorfalukon áttörve elkezdték hátrébb tolni a tüntetőket, ezzel három részre osztották a tömeget.
  • A dulakodás után újabb patthelyzet alakult ki, utána már békés volt a hangulat, a tüntetők csak beszélgettek, énekeltek.

A tüntetők továbbra is békésen beszélgetnek, énekelnek, sokan már hazamentek. Az elmúlt 30-40 percben érdemleges dolog már nem történt, így most lezárjuk a közvetítésünket. Köszönjük szépen az egészen délutántól tartó figyelmüket. Egy ilyen közvetítéshez sok ember munkájára van szükség, így köszönjük, ha támogatni tudják a Telexet, hogy sok hasonló anyaggal jelentkezhessünk.

A rendőrök visszavonulnak a Lendvay utcába, így már nem osztják három részre a tüntetőket. A diákok követik a rendőröket, de mikor megállnak, ők is megállnak előttük. A tüntetők énekelnek, beszélgetnek, már csak ritkán kezdenek el skandálni.

A hosszas patthelyzet után a rendőrök levették a sisakjukat, és visszavették a sapkájukat, ebből arra lehet következtetni, hogy ők sem számítanak már komolyabb dulakodásra. Erre a tüntetők a „Szép volt fiúk” skandálással reagáltak. Majd többen elkezdték felszólítani a tömeget, hogy üljenek le.

Egy tüntetéseken nem mindennapi rigmust skandáltak a demonstrálók a rendőröknek: „Kérjük a cipőt!”. Valószínűleg az történhetett, hogy a rendőrök előre nyomulásakor leesett valakiről a cipő, amit a rendőrök megtaláltak a sorfal mögött, és most visszaadták a jogos tulajdonosának.

Azzal, hogy három részre osztották a saját sorfalukon áttörő rendőrök a tüntetőket, tulajdonképpen nyugalmi állapotot hoztak létre, azóta ugyanis semmiféle hergelés nincs, csak skandálás és éneklés. Valószínűleg a rendőrsorfalnak feszülő egység bomlott meg – ez is lehetett a cél –, ezért most állandósulni látszik a patthelyzet a Lendvay-Rippl Rónai sarkon.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Hosszas dulakodás után sok rendőr saját sorfalukon áttörve szorítja hátrébb a tüntetőket. Előtte a rendőrök felszólították a demonstrálókat, hogy menjenek hátrébb a saját testi épségük érdekében. A történtek után a diákok jelentősen hátrébb kerültek a rendőrökhöz képest, a rendőrök három részre osztották a tüntetők csoportját. „Szégyelld magad!” – skandálják a tüntetők.

A rendőrség közleménye szerint Fidesz-székházhoz vonuló tüntetők szándékosan provokálnak, lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak, de egy, a rendőrök közé dobott vascsavarról is közreadtak egy képet. Hozzátették, a rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják.

Közben az élő felvételen látszott, hogy egy üveget is a rendőrök közé dobtak a tömegből.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A kialakult dulakodás közben a rendőrök több tüntetőt is kiemeltek a tömegből, őket a rendőrsorfal mögé vitték.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A diákok ismét elkezdték hátrébb nyomni a rendőröket, erre a rendőrök felszólították őket, hogy fejezzék be, különben kényszerítőeszközt fognak alkalmazni. Dulakodás van az első sorokban.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Miután a rohamrendőrök visszanyomták a tüntetőket, ismét patthelyzet alakult ki. A diákok papírrepülőket dobálnak a rendőrök felé.

Az első sorban lévő tüntetők elkezdték hátranyomni a rendőröket, erre több rohamrendőr jött a rendőrsorfal elejére, és visszanyomta őket. „Mocskos Fidesz” – skandálják a diákok. A rendőrség hangosbemondóban szólítja fel a tüntetőket, hogy menjenek hátrébb, különben kényszerítőeszközt fognak alkalmazni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„A Budapesten 2023. május 19-én bejelentett, és a BRFK, mint gyülekezési hatóság által tudomásul vett gyűlést 18 óra 45 perc körül a VI. kerület, Oktogonon egy be nem jelentett gyűlés résztvevői zavarták meg. A résztvevőket a rendőrök igazoltatták, a szervezővel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményez” – olvasható a Police.hu oldalán.

Egyre több rendőr érkezik a Rippl-Rónai utca sarkára, most már három sorban állnak a rendőrök a tüntetők előtt. „Menjünk be!” – skandálja több tüntető. Néhányan a másik oldalról próbálják megközelíteni a Fidesz-székházat, de ott is rendőrök fogadják őket. Itt a tüntetők elállták a zebrát Dózsa György úton. Felváltva zúg a „miénk a zebra” és az „Orán takarodj!”

Fotó: Kaiser Orsolya / Telex Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

A tüntetők a Kossuth nótát éneklik a rendőrsorfal előtt, a diákok a „Bűnözőket védtek” és a „Hazaárulók” rigmusokat skandálja. Sokan sípolnak, dudálnak, de egyelőre senki nem próbált meg áttörni a rendőrsorfalon.

A tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához mennek, de a rendőrsorfal egy sarokra a Fidesz székházától elállta az útját a tüntetőknek. „Kismalac, kismalac engedje be” – skandálják a diákok, akik így a Rippl-Rónai utca sarkán állnak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Hősök tere felől nem engedik az autósokat az Andrássy útra. Tudósítóink szerint nem sokan morzsolódtak le, még mindig többen érkeznek az Oktogon felől. „Nem félünk!” – skandálják a vonuló diákok.

A Fidesz is reagált a pénteki oktatási tüntetésre. Közleményükben azt írják, hogy a kormánypártok teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a pedagógusok bérét emelni kell, csupán a baloldalon múlik, hogy ez még nem történt meg.

„Ha a baloldal nem áskálódik a saját hazája ellen és Magyarország már megkapta volna a neki járó uniós forrásokat. Most az a baloldal fűti tüntetéseket, amelynek politikusai havi 5-6 millió forintos fizetésért bevallottan azért dolgoznak Brüsszelben is, hogy a magyar pedagógusok ne kapják meg a béremelést, és ne kereshessenek 800 ezer forintot.”

A közlemény végén felsorolják az ellenzéki pártok EP-képviselőinek nevét.

„Mocskos Fidesz” – skandálja az Andrássy úton egy nagyobb tömeg. A tüntetés hivatalos vége után sokan indultak el az Oktogonról a Hősök tere irányába. „Gyertek velünk!” – kiabálják a tüntetők.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A diákok elénekelték közösen a Himnuszt, majd a színpadon Mihalics Lili bejelentette, hogy május 30-án folytatják a megmozdulásokat, és június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez. Ezután bejelentette a tüntetés hivatalos végét.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A legutóbbi tüntetésen jelentették be a diákok, hogy oktatási kérdésekről országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Irodának (NVI). Amennyiben az NVI jóváhagyja a kérdéseiket, akkor a következő hónapokban a diákok célja az lesz, hogy 200 ezer aláírást gyűjtsenek össze, ehhez pedig 1500 aktivistára lenne szükségük.

A kérdéseket hét magánszemély, köztük Solymoss Miklós Marcell az Eötvös József Gimnázium tanára, Szilágyi Kitty Barbara óvodapedagógus és az Egységes Diákfront öt tagja: Gajzágó József, Ádám Domonkos, Mihalics Lili, Bodor András Péter és Perlaki-Borsos Noel adták be. A hét kérdésről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Balról jobbra: Solymoss Miklós Marcell, Perlaki-Boros Noel, Ádám Domonkos, Bodor András Péter, Gajzágó József, Szilágyi Kitty Barbara, Mihalics Lili – Fotó: Szilli Tamás / Telex
Balról jobbra: Solymoss Miklós Marcell, Perlaki-Boros Noel, Ádám Domonkos, Bodor András Péter, Gajzágó József, Szilágyi Kitty Barbara, Mihalics Lili – Fotó: Szilli Tamás / Telex

Gajzágó József, az Egységes Diákfront tagja volt a következő felszólaló, aki azt mondta: folytatni kell a kiállást a „kordonkormány ellen”, amelyik elzárja magát az újságíróktól és tönkreteszi az oktatási rendszert. „(…)Ezt nem fogjuk hagyni, közösen fogunk küzdeni az országunk jövőjéért!” Erre válaszul a tömeg azt skandálta: „Nem hagyjuk!” Gajzágó szerint Orbán Viktor kormányfő attól fél, ha közösen állnak ki az emberek valamiért.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ezután Gajzágó arra szólította fel a tüntetőket, hogy csatlakozzanak a 7igenes népszavazási kezdeményezésükhöz, és jelentkezzenek aktivistának. Hét kérdést tett fel a tüntetőknek, amire a demonstrálók mind egyértelmű „igennel” válaszoltak.

A diákok után egy tanár lépett a színpadra, akinek beszédét ellentüntetők zavarták meg. „Segícség, elnyomnak” transzparenssel körülbelül 5-6 ellentüntető jött a színpad közelébe megafonnal.

Megállás nélkül azt ismételgették, hogy „Segítség elnyomnak, jajj, elnyomnak”.

A tüntetők igyekeztek elzavarni és dobbal elnyomni a bohócorrban, egységesen fehér pólóban megjelent ellentüntetőket. A színpadon gratulált a beszélő az ellentüntetőknek, „érvényesüljenek kicsit ők is”, mondta. Végül a biztonsági személyzet elvezette az ellentüntetők kis csoportját.

Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja köszöntötte a tüntetőket a színpadról. A diákok elénekelték a tüntetések himnuszává vált „Mi vagyunk a Grund!” című dalt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A tömeg eleje megérkezett az Oktogonra. Az Oktogonnál a Pedagógusok Szakszervezete molinókkal várja a tömeget, megtapsolják a diákok érkezését. „Köszönjük diákok, köszönjük diákok!”, mondják. Már szól a zene az Oktogonon, van egy színpad is nagy hangszórókkal, itt lesznek a beszédek. A menet vége még a Dessewffy utca magasságában jár.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Egy fiatal pszichológus a Telexnek azt mondta: nagyon sok kollégája felállt a státusztörvény tervezetének bejelentése után. Olyan pszichológusok, akik pedagógusként dolgoznak és olyan gyerekekkel, tinédzserekkel foglalkoznak, akik szorongással és öngyilkos gondolatokkal küzdenek.

„Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – mondta a pszichológus.

A Magyarországon működő állami pszichoterápia rendszerével ebben a videónkban foglalkoztunk bővebben.

Tudósítónk beszélt a menetben két fiatallal, akik az utolsó éveiket végzik a tanári szakon. Mindketten azt mondták: megfordult a fejükben, hogy más pályát választanak a közelmúltban történtek és az oktatás aggasztó helyzete miatt

Egyikük úgy fogalmazott: ijesztő megtapasztalni, hogy haldoklik az egész oktatási rendszer.

„Persze szép dolog arra gondolni, hogy ez egy hivatás és a gyerekek miatt kell a tanári pályát választani, de az embernek arra is gondolnia kell, hogy saját magát és a családját hogyan fogja eltartani.”

Az is aggasztja őt, hogy tartania kell attól, ha kimegy egy tüntetésre, nyilatkozik a sajtónak, elmondja a véleményét, akkor az visszaüthet rá, mert mi van, ha a munkáltató fülébe jut.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A tömeg eleje már a Nyugati pályaudvarnál van, közelednek az Oktogon felé. A Nyugatinál a Momentum néhány tagja várta a tömeget zászlókkal, őket a diákok megkérték, hogy tegyék le a pártzászlókat. A Momentum aktivistái oldalra álltak, leengedték a zászlókat és tapsolnak az elhaladó diákoknak.

A kormány régóta azt kommunikálja, hogy egyetért a tanárok fizetésemelésével, de ennek nagyobb mértékét az uniós pénzek megérkezéséhez kötik. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában néhány napja arról beszélt, hogy a kormány saját erőből már végrehajtotta az emelés egy részét január elsejétől, a többihez viszont szükség van a visszatartott EU-s pénzekre. Sávos, flexibilis és teljesítményalapú bérstruktúrát hoznak létre. A kormányzati cél az, hogy 2025-ig jelentős emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére (most 60 százalék körül van), és 2030-ig tartsák is ezt a szintet. Tehát ha nő a diplomás átlagbér, akkor a pedagógusok bére is nőjön.

Egy tüntető a Grund diákmozgalom által szervezett szolidaritási tüntetésen a Margit hídon 2022. október 5-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Egy tüntető a Grund diákmozgalom által szervezett szolidaritási tüntetésen a Margit hídon 2022. október 5-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Maruzsa a beszélgetésen kiemelte, hogy az életpályamodell esetében a kormányzat 34 ponton változtatta meg az álláspontját, az egyeztetéseken részt vevő partnerek javaslatai alapján. Még a tavaszi ülésszakon dönthet a parlament a pedagógus-életpályamodellről.

Az államtitkár szerint az új struktúrával a teljesítmény lesz előtérben az életkor és a végzettség helyett, így a fiataloknak vonzóbb lehet a tanári pálya. Emellett több alapszabadság lesz és csökkeni fognak az adminisztratív terhek is, így megszűnik a kötelező minősítés, az önértékelés és az egyéni pedagógus tanfelügyelet is. A hangsúly ehelyett a belső teljesítményértékelésen lesz, csak az intézményi tanfelügyelet marad meg, az egyéni értékelést az intézmények vezetése végzi majd részben az „objektív mérési adatok alapján”.

A tömeg eleje már a Vígszínháznál jár, a 4-6-os villamos sem jár a körúton. A diákok többször a „Gyertek velünk!” felszólítással buzdítják csatlakozásra a járókelőket. A tömeg a „Ne írd alá Kata” rigmust skandálja, utalva ezzel Novák Katalin köztársasági elnökre, és felszólítva őt arra, hogy ne írja alá a bevezetni tervezett státusztörvényt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!