Maruzsa: Még tavasszal dönthet a parlament a pedagógus-életpályamodellről

2023. május 19. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány régóta azt kommunikálja, hogy egyetért a tanárok fizetésemelésével, de ennek nagyobb mértékét az uniós pénzek megérkezéséhez kötik. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában néhány napja arról beszélt, hogy a kormány saját erőből már végrehajtotta az emelés egy részét január elsejétől, a többihez viszont szükség van a visszatartott EU-s pénzekre. Sávos, flexibilis és teljesítményalapú bérstruktúrát hoznak létre. A kormányzati cél az, hogy 2025-ig jelentős emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére (most 60 százalék körül van), és 2030-ig tartsák is ezt a szintet. Tehát ha nő a diplomás átlagbér, akkor a pedagógusok bére is nőjön.

Egy tüntető a Grund diákmozgalom által szervezett szolidaritási tüntetésen a Margit hídon 2022. október 5-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Egy tüntető a Grund diákmozgalom által szervezett szolidaritási tüntetésen a Margit hídon 2022. október 5-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Maruzsa a beszélgetésen kiemelte, hogy az életpályamodell esetében a kormányzat 34 ponton változtatta meg az álláspontját, az egyeztetéseken részt vevő partnerek javaslatai alapján. Még a tavaszi ülésszakon dönthet a parlament a pedagógus-életpályamodellről.

Az államtitkár szerint az új struktúrával a teljesítmény lesz előtérben az életkor és a végzettség helyett, így a fiataloknak vonzóbb lehet a tanári pálya. Emellett több alapszabadság lesz és csökkeni fognak az adminisztratív terhek is, így megszűnik a kötelező minősítés, az önértékelés és az egyéni pedagógus tanfelügyelet is. A hangsúly ehelyett a belső teljesítményértékelésen lesz, csak az intézményi tanfelügyelet marad meg, az egyéni értékelést az intézmények vezetése végzi majd részben az „objektív mérési adatok alapján”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!