Könnygáz, dulakodás a rendőrökkel a Karmelitánál, egy momentumos képviselőt is elvittek

2023. május 3. – 16:20

frissítve

Könnygáz, dulakodás a rendőrökkel a Karmelitánál, egy momentumos képviselőt is elvittek
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csaptak össze a budai Várban Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében.
  • A nagyrészt diákokból álló tüntetők elkezdték nyomni a rendőrsorfalat, ezután többször felszólította őket a rendőrség, hogy kényszerítő eszközt alkalmaz. A demonstrálók nagy része ezután egy idő után leült, illetve hátrébb vonult a rendőrsorfaltól.
  • Néhányan megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával közelebb jutni a Karmelitához, ekkor csaptak össze a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek.
  • A rendőrök több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, ahol rendőrségi kisbuszok várakoztak.
  • A rendőrség hivatalos közlése szerint „a rendőrökre támadók közül” öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás. A Momentum képviselőjét, Tompos Mártont is elvitték a rendőrök.
  • Fekete-Győr András nem sokkal éjfél előtt arról posztolt, hogy Tompos és négy diáktüntető még mindig a Gyorskocsi utcában van a rendőrségen, közel százan várják kint őket.
  • Korábban délután az Egységes Diákfront szervezésében közel ezres tömeg vonult a belvárosban. A tüntetők azt skandálták, hogy „a csend nem rend”, a „könnygáz nem tanít”, „Pintér, takarodj”, „Orbán takarodj”!
  • A tüntetők bejelentették: hét oktatási kérdésben országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be diákok és pedagógusok.

Helyszíni tudósítónk szerint este hat után több rendőrkisbusz és rendőrautó jelent meg a budai Várban a Karmelita környékén, amelyekben legalább száz rohamsisakkal felszerelt rendőr érkezett a helyszínre. A Sándor-palota előtti téren egy tömegben több mint 30 rendőr áll, a környéken kisebb, 8-10 fős csoportok szóródtak szét.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

A Dísz tér felőli oldalon áll egy negyven- és egy harmincfős csapat, a rendőrök közül többen hangosan nevetgélnek. Mások arról beszélgetnek, hogy vajon hogyan akarnak majd kordont bontani a diákok.

Fotó: Weiler Vilmos Fotó: Weiler Vilmos
Fotó: Weiler Vilmos

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épülete mellett halad el a tömeg, ami éppen azt skandálja, hogy „szolidaritás”, és azt, hogy „aki dudál, velünk van”. És az autósok közül többen dudálnak is. A tömeg a Fő utcán halad a Clark Ádám tér felé.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Clark Ádám térig tartó vonulást előre bejelentették a rendőrségen, ezért is kérték a diákok, hogy mindenki a Margit hídon keresztül menjen át a térre. Egy sávon tudnak menni Pest felé az autók, a villamossínen haladhatnak a Jászai Mari tér felé.

A rendőrök lezárták a Margit híd Pest felé vezető oldalát, azon a részen vonulnak éppen a tüntetők, akik a híd egyik oldalát teljesen elfoglalják. A demonstrálók lépésben tudnak haladni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A helyszíni tudósítónk szerint szinte az összes tüntető elindult a Clark Ádám tér felé, nem sokan csatlakoztak le a tömegről. A demonstrálók tapsolnak és azt skandálják: „Elegünk van”.

Az Európai Parlament öt meghatározó politikai csoportjának vezetője nemrégen Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult a státusz- és a panasztörvény miatt. A lapunkhoz is eljutott levélben a jobbközép Európai Néppárt (a KDNP jelenlegi és a Fidesz volt uniós pártcsaládja), a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldaliak képviselőcsoportjainak vezetői „mélységes aggodalmukat” fejezik ki a javaslatok miatt, amelyek szerintük hozzájárulnak a jogállamiság romlásához Magyarországon.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a kormány már kisebb engedményeket tett az új pedagógus-jogállási törvény tervezetében. Például az egyik legfontosabb változás, hogy elvetették a pedagógusok röghöz kötésének tervét, már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen. Kihúzták a tervezetből azt a részt is, amely egyenjogúvá tette volna a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat és a hitoktatókat is a tantestület többi, főállású tagjával. Korábban is tettek már kisebb engedményeket: például már nem ellenőriznék a tanárok otthoni számítógépeit.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Hivatalosan véget ért a tüntetés. Üljünk fel egy várbuszra, menjünk a Margit hídhoz – üzenték a diákok a demonstrálóknak. Ezután Simkó Edit aktivista felment a színpadra és azt mondta: a tüntetés folytatódik a Clark Ádám téren. Az oda vezető útvonal biztosítva lesz, hiszen ezt is előre bejelentették a rendőrségen. A tömeg a felszólításra elindult.

Az egyik felszólaló arról beszélt, hogy a népszavazási kezdeményezésük egy olyan ügy, ami túlmutat önmagán.

„Szeretnétek-e egy akciót, amiben ott az esély, hogy elvezet minket egy össztársadalmi megújuláshoz? Ugye jó lenne csinálni valamit?”

– kérdezte az egyik felszólaló. A diákok hét kérdést tartalmazó kérdéssort adtak le a választási irodában, ami szerintük „jóval több mint egy népszavazás”. A felszólaló arról beszélt, hogy nem várják meg még jóváhagyják kezdeményezésük, már ma aktiválják magukat: olyan aktivistákat keresnek, akik tenni akarnak a népszavazás, és más kezdeményezések sikeréért is. „Ez egy népszavazáson messze túlmutató akció”. A szervező azt kérte, hogy mindenki csatlakozzon a „hétigenes” népszavazáshoz.

Majd a színpadon megjelent hét Pintér Sándor maszkba bújt diák, akik felsorolták a népszavazási kérdéseket, illetve kommentálták azokat. „Kérdezném a 135 álszent demokratát, hogy mitől érzik úgy, hogy tönkre tehetik több százezer diák jövőjét?”. A tömeg hangosan követelte Pintér Sándor lemondását, aki szerintük rendőrállami eszközöket használ diákok és tanárok ellen. „Hét X, hét igen” – skandálták.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Oktatási kérdésekről országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának (NVI) hét magánszemély, köztük Solymoss Miklós Marcell az Eötvös József Gimnázium tanára, Szilágyi Kitty Barbara óvodapedagógus és az Egységes Diákfront öt tagja: Gajzágó József, Ádám Domonkos, Mihalics Lili, Bodor András Péter és Perlaki-Borsos Noel. A népszavazási kezdeményezést a színpadon jelentették be. A hét kérdés:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

Az EDF egyik tagja volt az első felszólaló, aki szerint az előző heti tüntetésen aránytalanul léptek fel a rendőrök, mikor diákokat fújtak le könnygázzal, „gyermekvédelmi könnygázzal”. A hatalom átlépett egy határt – mondta egy másik diák a színpadon, aki szerint ők a végsőkig kitartanak. A diákok szerint ők a jövőjükért állnak ki, de a bosszútörvénnyel és könnygázzal találják szembe magukat azért, mert a hatalom fél tőlük.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 20-i kormányinfón azt mondta: nem érdemes a státusztörvény hatásáról beszélni addig, amíg a törvénytervezetet be nem nyújtják a parlamentnek. A tervezetről jelenleg egyeztetések zajlanak a kormány és az érdekképviseletek között. A státusztörvény védelmében Gulyás elmondta: a diákok érdeke az, hogy csak félévkor és év végén távozhassanak tanárok, év közben ne. Arra a felvetésre, hogy már több mint négyezer tanár mondana fel, ha bevezetnék a státusztörvényt, Gulyás azt felelte: még semmi nem dőlt el, és ez amúgy csak 3 százaléka az aktív pedagógusoknak.

A tüntetők megérkeztek az Alkotmány utcához, ahol egy felállított színpad várta őket, itt lesznek beszédek. Felcsendült a „Mi vagyunk a Grund” című dal, ami a tanártüntetések himnuszává vált.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szakaszos és időszakos lezárásra kell készülni várhatóan 20 óráig a Széchenyi István tér–Akadémia utca–Garibaldi utca–Nádor utca–Vértanúk tere–Báthory utca–Szemere utca–Alkotmány utca–Honvéd utca–Szalay utca–Falk Miksa utca–Szent István körút– Margit híd–Lipthay utca–Bem József tér–Fő utca–Clark Ádám tér útvonalon vonulásos demonstráció miatt – írja a BKK Facebook-oldalán. A 15-ös busz terelve közlekedik.

A tanártüntetésekről ismertté vált Pankotai Lili is részt vesz a demonstráción, hangosbemondóval buzdítja a tömeget.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg eleje már elérte a Parlamentet, „Általános sztrájk!” – skandálják a Kossuth térnél a diákok. A tüntetők nem mentek be a Kossuth térre, hanem elfordultak és az Alkotmány utcához vonulnak.

Több diák búvárszemüvegben érkezett a tüntetésre, vélhetően azért, mert az április 24-ei demonstráción a rendőrök könnygázt is bevetettek, mikor a diákokkal dulakodtak a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostort elzáró kordonnál. A tervek szerint ma is folytatódni fog a tiltakozás a tüntetés hivatalos része után: a Clark Ádám térre fognak vonulni a diákok.

A közeli utcákat rendőrök biztosítják. „Rendőrállam”, „A csend nem rend”, „A könnygáz nem tanít” – kiabálják a diákok. Helyszíni tudósítónk szerint nincsen sok rendőr, nem érezni túlzónak a jelenlétüket.

A tömeg eleje most ér ki a Lánchíd elé. „Pintér takarodj!” – kiabálják. Majd belekezdenek a Kossuth nótába.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az érdekvédelmi szervezetek régóta tiltakoznak a státusztörvény bevezetése ellen. Sokak szerint az új szabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tiltakozók szerint a státusztörvény a tanárhiány megoldására alkalmatlan, sőt, éppen a pálya elhagyására készteti a pedagógusokat. Az egykori Orbán-kormányban dolgozó miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek által is aláírt nyilatkozat szerint a kormányt a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a kormány honlapján a pedagógusok és a diákok által bosszútörvénynek nevezett státusztörvény tervezetét. A törvény tervezete azért kapta a „bosszútörvény” nevet, mert a kritikusok szerint a kormány ezzel a törvénnyel akar bosszút állni a pedagógusokon és a diákokon.

Több bevezetni tervezett változtatásról eddig is lehetett hallani, és írtunk is ezekről részletesebben: ilyen például a bérrendezés kérdése vagy a pedagógusi előmeneteli rendszer helyett a teljesítményértékelés bevezetése. Az egyik legfontosabb változás, hogy a jövőben megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A tervezetből az látszik, hogy a jövőben a pedagógusok és tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg. A törvény elfogadásával a tanévet július 15-ig meg lehetne hosszabbítani, a heti munkaidő pedig növekedhetne: a 48 órát nem haladhatná meg.

A Tanítanék Mozgalom tüntetése a a Klebelsberg Központ budapesti épülete előtt 2022. december 4-én – Fotó: Bődey János / Telex
A Tanítanék Mozgalom tüntetése a a Klebelsberg Központ budapesti épülete előtt 2022. december 4-én – Fotó: Bődey János / Telex

A nagyrészt diákokból álló több száz fős tömeg elindult a Bazilikától a Zrínyi utca felé. A résztvevők a „Nincs tanár, nincs jövő” és a „Sztrájk alapjog” rigmusokat skandálja. A tömeg elején két nagy molinót tartanak: „STÁTUSZ szerintünk” címmel. Alatta pontokba szedve néhány mondat, például „Szeresd a diákod pusztán önmagáért”, és „Álld a sarat minden körülmenyek között!”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Legutóbb április 24-én volt oktatásügyben tüntetés Budapesten, akkor legalább ezer tanár, diák és szimpatizáns vonult a belvároson át a Belügyminisztériumhoz. A szónokok arról beszéltek, hogy a kormány által bevezetni tervezett új jogviszony még jobban beszűkíti a pedagógusok jogait, és emiatt sokan elhagyják a pályát.

Majd a tüntetők a tüntetés hivatalos lezárása után a Lánchídon át a budai Várba, Orbán Viktor kormányfő hivatalához mentek, ahol ellenzéki képviselők kordonbontási kísérletéhez csatlakoztak. Később dulakodás is kialakult a rendőrökkel, akik végül könnygázt is bevetettek.

A menet 16:30-kor indul el a Szent István Bazilikától, a tüntetők az alábbi útvonalon fognak vonulni:

Zrínyi utca – Nádor utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Garibaldi utca – Vértanúk tere – Báthory utca – Szemere utca – Alkotmány utca (17:15).

Az esemény Facebook-oldala szerint ezután a Clark Ádám téren fog folytatódni a tiltakozás.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Folytatjuk!” címmel tüntetést tart az Egységes Diákfront szerda délután Budapesten. A demonstráción a résztvevők az oktatás jövőjéért szeretnének kiállni, és azt szeretnék elérni, hogy a kormány ne vezesse be a „bosszútörvényt”, amivel csorbulna a tanárok autonómiája és a közalkalmazotti státusz helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony lenne az ágazatban.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Négy óra után nem sokkal pár száz fős tömeg várakozik a Bazilika előtti Szent István téren. A PDSZ és az ADOM Diákmozgalom táblája van a tér közepén. „Kicsöngettek, Viktor!” – olvasható egy nagyobb táblán. Egy másik transzparensre a tüntetők azt írták: „Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!