„Pintér, gyere le!” – ezres tömeg tüntetett a tanárok mellett a Belügyminisztériumnál

Legfontosabb

2023. április 24. – 17:03

„Pintér, gyere le!” – ezres tömeg tüntetett a tanárok mellett a Belügyminisztériumnál
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Fontosabb részletek:

  • A Lánchídon át a budai Várba, Orbán Viktor kormányfő hivatalához vonultak azok a tüntetők, akik hétfőn délután a Belügyminisztérium előtt tiltakoztak a tanárok közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen, itt ellenzéki képviselők kordonbontási kísérletéhez csatlakoztak.
  • Korábban legalább ezer tanár, diák és szimpatizáns vonult a belvároson át a Belügyminisztériumhoz.
  • A szónokok arról beszéltek, hogy a kormány által a pedagógusoknak tervezett új jogviszony még jobban beszűkíti jogaikat, és emiatt sokan elhagyják a pályát.

Délután 4-5 óra között a Kálvin téren több száz diák, tanár és szimpatizáns gyűlt össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra. Itt néhány autós dudálással biztatta a várakozókat, akiket a tüntetők megtapsoltak. A szervezői feladatokat sárga mellényes diákok látják el.

A menet élén egy Pintér Sándor belügyminisztert ábrázoló papírfigurát vittek. A tüntetők a Kecskeméti utca – Ferenciek tere – Kígyó utca – Piarista utca – Március 15. tér – Apáczai Csere János utca – Eötvös tér útvonalon haladtak a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Belügyminisztériumhoz a Széchenyi térre.

A tüntetők azt kiabálják, hogy „Pintér takarodj!” „Státusztörvény, bosszútörvény”, „Nincs tanár, nincs jövő”. A transzparenseken olyan feliratok olvashatók mint „Kis pénz=Kis suli”, „Felmondás a megoldás”, „Nem hagyjuk”. A tüntetők között van Pankotai Lili, az a pécsi diáklány is, akitől az október 23-i tanártüntetések idején elmondott szókimondó beszéde után saját iskolája elhatárolódott, és végzősként iskolát kellett váltania. Ő azt kiabálta a tömegnek, hogy „rendőrállam nem jogállam”.

A tömeget egy rendőrautó vezette fel, több rendőr biztosította a haladást. A tömeg eleje háromnegyed 6-ra ért a Belügyminisztérium épülete elé. Itt van egy kis felállított színpad. A Belügyminisztérium előtti járda egy kötéllel van elkerítve, mögötte végig rendőrök állnak. „Pintér, gyere le” – kiabálják a tüntetők.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Máté András, az Oktatási Hálózat aktivistája azt mondta: a státusztörvény miatt ősszel már robotoló pedagógusok fognak a diákokra várni. Szerinte a szolidaritás és a tiltakozás az egyetlen megoldás. Takács Vera, az Adom Diákmozgalom tagja szerint a tanárokra éppen most rakják rá a láncot. „Össze kell fognunk, mert közösen nagyobb a hangunk” – mondta beszéde végén.

Egy több mint 20 éve tanító matematika-informatika szakos tanár azt mondta: ha bevezetik a státusztörvényt, nem mondhatják el az érzéseiket, hogy ne sértsék a közoktatásba vetett közbizalmat. Így megtaposva érzik majd magukat, ahogy se egy tanárnak, se egy embernek szabadna éreznie magát. Egy óvodapedagógus, „a Katica csoport óvónénije” sírva azt mondta: lesznek kollégái, akik a státusztörvény miatt azonnal fel fognak mondani, mások kivárják, hogy nyugdíjba vonulnak, de ő szereti a hivatását és nem akarja ezt tenni, ezzel a gonoszságokkal teli törvénnyel viszont őt is erre kényszerítik.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja volt a következő felszólaló. Szerinte közösen érték el, hogy a magyar kormány diktatórikus módszerekhez nyúlt, de ezek után nem lehet megfutamodni. „Erőszakos kormányzásra még nagyobb erő és ellenállás lehet a válasz” – mondta. Ehhez viszont mindenkire szükség van, például a rendőrökre, egészségügyi dolgozókra is. Szerinte a státusztörvényt Dúró Dóra cselekedetéhez hasonlóan le kell darálni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja szerint van eredménye a harcnak. Beszédében azt mondta, hogy hiába próbálják megregulázni őket, több mint egy éve benne vannak a sztrájk folyamatban. Köszönetet mondott a diákoknak, akik éjszakánként is virrasztottak, tüntettek a tanáraikért. Kiemelte: valamennyi nagy uniós frakció aláírt egy nyilatkozatot, amiben közösen követelték, hogy vonják vissza a státusztörvényt. Ez szerinte nagy eredmény.

Ezután Pankotai Lili ment fel a színpadra. Beszédében azt mondta:

ha a tanáraink nem tüntethetnek, akkor mi, diákok fogunk.

„A játékszabályokat átírjuk, a sakktáblát felborítjuk (...)”. Ezután felszólított mindenkit, hogy induljon el a Karmelitához, ahol éppen kordonbontás zajlik.

„Mi piócák leszünk ebben a pusztulásban, amit létrehoztatok.”

A Belügyminisztériumtól több százan, főleg diákok indultak fel a Várba a Karmelitához, részben a járdán, részben az úttesten haladva. Rendőri biztosítás viszont nem volt közben, ami alapján az valószínűsíthető, hogy a tüntetés ezen része nem volt előre bejelentve. A tüntetők az ellenzéki képviselők korábbi kordonbontásos demonstrációjához csatlakoztak, itt a rendőrök a nekikfeszülő tüntetők miatt könnygázt is bevetettek.

Pankotai Lili – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Pankotai Lili – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Pankotai Lili – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Pankotai Lili – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetést azért szervezték, hogy így tiltakozzanak a státusztörvény bevezetése ellen, ami megszüntetné a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát. Az esemény Facebook-oldalán azt írták:

„Elegünk van az egyre növekvő állami elnyomásból! Mondjunk nemet a státusztörvényre, álljunk ki az igazságért!”

A PDSZ és más szervezetek által is kritizált státusztörvény bevezetésével megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A tervezetből az látszik, hogy a jövőben a tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg.

Sokak szerint az új szabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tiltakozók szerint a státusztörvény a tanárhiány megoldására alkalmatlan, sőt, éppen a pálya elhagyására készteti a pedagógusokat. Az egykori Orbán-kormányban dolgozó miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek által is aláírt nyilatkozat szerint a kormányt a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli. Ezért hívják a tiltakozók bosszútörvénynek is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 20-i kormányinfón azt mondta: nem érdemes a státusztörvény hatásáról beszélni addig, amíg a törvénytervezetet be nem nyújtják a parlamentnek. A tervezetről jelenleg egyeztetések zajlanak a kormány és az érdekképviseletek között. A státusztörvény védelmében Gulyás elmondta, hogy a diákok érdeke az, hogy csak félévkor és év végén távozhassanak tanárok, év közben ne. Arra a felvetésre, hogy már több mint négyezer tanár mondana fel, ha bevezetnék a státusztörvényt, Gulyás azt felelte: még semmi nem dőlt el, és ez amúgy csak 3 százaléka az aktív pedagógusoknak.

Hétfőn reggel már pedagógusok, diákok, politikusok együtt demonstráltak a Belügyminisztérium épülete előtt, és több iskolában egész nap sztrájkoltak tanárok az egységes munkabeszüntetés újabb napján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!