„Kordont le!” – tüntető diákok és képviselők dulakodtak a rendőrökkel a Karmelitánál, könnygázt is bevetettek

Legfontosabb

2023. április 24. – 18:18

„Kordont le!” – tüntető diákok és képviselők dulakodtak a rendőrökkel a Karmelitánál, könnygázt is bevetettek
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Negyedszerre próbált kordont bontani a Momentum és Hadházy Ákos hétfő este, de a rendőrök most nem engedték nekik.
  • Dulakodás és lökdösődés alakult ki a képviselők és a rendőrök között, utóbbiakból többtucatnyi is kivonult a helyszínre. Hadházy a földre került, a momentumos Gelencsér Ferenccel és Lőcsei Lajossal együtt a rendőrök kézben cipelték arrébb őket.
  • Az ellenzéki képviselőknek egy szál kordont sikerült elbontaniuk, abba kapaszkodtak egy ideig. Helyére viszont rendőrsorfal sorakozott fel, így a Karmelitát senki nem tudta megközelíteni.
  • A belvárosban diákok és oktatók tüntettek napközben, ők a demonstráció után felvonultak a Karmelitához, hogy csatlakozzanak a kordonbontó képviselőkhöz. „Kordont le!” – skandálták.
  • Egy ponton a tömeg hirtelen megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. Néhány méterrel sikerült arrébb tolniuk az egyik kordont, a rendőrök könnygázt is bevetettek, legalább egy diákot a mentősök láttak el.
  • Május 3-án újabb tüntetés lesz, a képviselők pedig újabb és újabb kordonbontást ígértek.

Negyedszerre próbált kordont bontani a Momentum a Karmelitánál. Hétfő este hat körül nyolc-tíz momentumos előbb feszítővasakkal kezdte el szétbontani a kordont, amit Hadházy Ákos szerint „törvénytelenül” helyeztek ki oda. Nem sokáig jutottak, mert a helyszínre több tucat rendőr vonult ki, akikkel dulakodás, lökdösődés kezdődött.

A rendőrök a korábbiakkal ellentétben most nem engedték a képviselőknek elbontani a kordont.

Hadházy erre ráfeküdt egy félig elbontott kordonra, őt a rendőrök kézben vitték arrébb a helyszínről.

Ezután a rendőrök Lőcsei Lajos és Gelencsér Ferenc momentumos képviselőket is kézben cipelték vissza a kordon azon oldalára, ahol ők tartózkodhatnak. Gelencsér szerint Hadházy rosszul lett, megütötte magát, mentőt is hívtak hozzá, de a képviselő nem kért ellátást. Ő maga nem tudta megmondani, hogy megsebesült-e, az inge mindenesetre elszakadt, mondta a sajtónak. A rendőrök pár perc után őt is átcipelték a kordon külső oldalára.

A képviselőknek egy szál kordondarabot sikerült elbontaniuk, abba kapaszkodtak egy ideig, hogy a rendőrök azt ne tudják visszatenni a helyére. De annak a helyén amúgy is két rendőrsorfal sorakozott fel, szóval a Karmelitát lehetetlen volt bárkinek is megközelítenie.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Este hét környékén a képviselőkhöz csatlakoztak a belvárosban tüntető diákok és oktatók is, akik előbb csak skandáltak a „szabad ország, szabad oktatás”, „nincs tanár, nincs jövő”, „rendőrállam nem jogállam”, „kordont le” szólamú rigmusokat.

Egy ponton a tömeg hirtelen megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. Néhány méterrel sikerült arrébb tolniuk azt az egy kordont, amibe az ellenzéki képviselők kapaszkodtak, ekkor

a rendőrök könnygázt is bevetettek. Legalább egy diákot a mentősök láttak el.

Ő a Telexnek azt mondta, az első sorban állt, és a szemébe ment az egész, ezért nem is látott, másoknak kellett kivinniük a tömegből. A mentősök fiziológiás sóoldattal mosták ki a szemét. A rendőrség közleményben erősítette meg, hogy könnygázt használtak, amit azzal magyaráztak, hogy „a gyűlés több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben”.

Később megint skandáltak, „nem megyünk haza”, „bűnözőket védtek”, „titeket is tanítottak”, „kismalac, engedj be”, „gyerekeket bántasz” rigmusokat. Szólt a Himnusz, a Szózat és a Kossuth-nóta is. Ekkorra azt a bizonyos egy darab kordont a rendőrök kiemelték a tömegből.

Hadházy Ákos is szólt a tömeghez, arról beszélt, a kordon „törvénytelen és a hazugság jelképe”. A képviselő szerint sokkal több a teendő, mint egy kordon lebontása: a jogállam visszaépítése. „A tanároknak, diákoknak már régen győzniük kellett volna egy rendes demokráciában” – mondta Hadházy, mire a tömeg visszaskandált: „le a státusztörvénnyel”. A képviselő megígérte, hogy újra meg újra le fogják bontani a „hazugság kordonját”, és hétfő este jó sokáig ott maradnak még a Karmelitánál.

Az MSZP-s Komjáthi Imre arról beszélt, nem szabad félni, mert akkor egy ember sem marad, aki ismerné azt a szót, hogy szolidaritás. A képviselő „egy egyszerű üzenetet” is át akart adni. „Orbán Viktor, menj a büdös francba, és vidd magaddal az összes haverodat!” – mondta.

A korábbi tanártüntetéseken ismertté vált diák, Pankotai Lili rövid felszólalásában azt mondta, „piócák leszünk a pusztulásban, amit létrehoztatok”, majd bejelentette, hogy május 3-án újabb tüntetés lesz. Arról is beszélt, valamiféle összefogás szerveződik a háttérben, mindenféle szociális szférából vesznek részt benne emberek, egészségügyi dolgozók, tanárok stb., szóval „kösse fel mindenki a gatyáját, mert olyan jön, ami eddig nem volt”.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Elmúlt este nyolc, amikor a tüntetők úgy döntöttek, megnézik a Karmelita másik oldalát is, hátha ott nagyobb szerencséjük lesz a kordonnal. A tömeg itt is nekifeszült a rendőrsorfalnak, egy kisebb dulakodás itt is kialakult, de nem akkora, mint korábban a másik oldalon. „Orbán, takarodj”, „Orbán egy ruszki kesztyűbáb”, „Orbán, Lázár, Habony, undorító takony”, „le a rendőrállammal”, „ez nem gyerekvédelem”, skandálták. Ekkor viszont már csak a töredéke maradt ott a tömegnek, este kilencre véget ért a tüntetés.

Miért pont kordonbontás?

A momentumos politikusok Hadházy Ákossal kiegészülve korábban már háromszor bontották el a Karmelita körüli kordont. Először március 14-én, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című követeléslistájukat, amiben többek között a sajtó szabadságának visszaállítását, jogegyenlőséget, a szervezett korrupció felszámolását követelték. Az akció után alig egy órával ismét állt a kordonfal, a rendőrség pedig lezárta a környéket.

Március végén volt a második kordonbontás, ami után szabálysértési eljárás indult Hadházy Ákos ellen. A független képviselő a Telexnek akkor azt mondta, hogy azért csak őt jelentették fel, mert őt tartják az akció szervezőjének. Azt is elmondta, hogy le fog mondani a mentelmi jogáról. A rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt tett feljelentést. Szintén ezen a kordonbontáson játszódott le az az elhíresült jelenet is, amikor Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta az őt üdvözlő Gelencsér Ferencnek, hogy: „Ahelyett, hogy kapálnál, baszd meg.”

Fotó: Huszti István, Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Huszti István, Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Huszti István, Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Huszti István, Melegh Noémi Napsugár / Telex

Legutóbb pedig április elején bontott kordont a Momentum. Akkor kormányülés is volt a Karmelitában, de Orbán Viktor inkább a Köztársasági Elnöki Hivatalnál állt meg autójával, és onnan sétált be hátulról a Karmelitába, így sem az újságírókkal, sem a momentumosokkal nem találkozott. Egy idő után a rendőrök álltak sorfalat a Karmelitánál, és elkezdték visszaépíteni a kordont. Egy kis dulakodás is volt a képviselők és a rendőrök között, Hadházy Ákos képviselő arca megsérült és vérzett.

2021 novemberében teljes hosszában lezárták az I. kerületi Színház utcát. Itt található Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája is. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. A kordon azóta is áll. Hadházyék szerint a kordon a kormányzati propagandagépezet és a sajtószabadság csorbításának szimbóluma, ezért kell lebontani.

A momentumos Hajnal Miklós a kordonbontásnál, alul ahogy elviszik Hadházy Ákos képviselőt április 24-én – Fotó: Huszti István / Telex A momentumos Hajnal Miklós a kordonbontásnál, alul ahogy elviszik Hadházy Ákos képviselőt április 24-én – Fotó: Huszti István / Telex
A momentumos Hajnal Miklós a kordonbontásnál, alul ahogy elviszik Hadházy Ákos képviselőt április 24-én – Fotó: Huszti István / Telex

A momentumosok kordonbontó akciója azért is szimbolikus, mert 2007. február 2-án Orbán Viktor vezetésével az akkor ellenzékben lévő Fidesz-frakció tagjai polgári engedetlenség keretében lebontották a Parlament előtt a Kossuth térre előző évben felállított kordonokat. A Fidesz akkor azzal érvelt, hogy szimbolikus gesztust gyakoroltak, mert a kordon korlátozta a gyülekezési szabadságot. Orbán tavaly decemberben azt állította: szerinte nincs párhuzam akkori cselekedetük és a tanárok mostani polgári engedetlensége között, mert ők annak idején nem a fizetésük emeléséért akcióztak. Más kérdés, hogy a tanárok sem ezért választották ezt az eszközt a tiltakozáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!