Könnygáz, dulakodás a rendőrökkel a Karmelitánál, egy momentumos képviselőt is elvittek

2023. május 3. – 16:20

frissítve

Könnygáz, dulakodás a rendőrökkel a Karmelitánál, egy momentumos képviselőt is elvittek
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csaptak össze a budai Várban Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében.
  • A nagyrészt diákokból álló tüntetők elkezdték nyomni a rendőrsorfalat, ezután többször felszólította őket a rendőrség, hogy kényszerítő eszközt alkalmaz. A demonstrálók nagy része ezután egy idő után leült, illetve hátrébb vonult a rendőrsorfaltól.
  • Néhányan megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával közelebb jutni a Karmelitához, ekkor csaptak össze a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek.
  • A rendőrök több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, ahol rendőrségi kisbuszok várakoztak.
  • A rendőrség hivatalos közlése szerint „a rendőrökre támadók közül” öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás. A Momentum képviselőjét, Tompos Mártont is elvitték a rendőrök.
  • Fekete-Győr András nem sokkal éjfél előtt arról posztolt, hogy Tompos és négy diáktüntető még mindig a Gyorskocsi utcában van a rendőrségen, közel százan várják kint őket.
  • Korábban délután az Egységes Diákfront szervezésében közel ezres tömeg vonult a belvárosban. A tüntetők azt skandálták, hogy „a csend nem rend”, a „könnygáz nem tanít”, „Pintér, takarodj”, „Orbán takarodj”!
  • A tüntetők bejelentették: hét oktatási kérdésben országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be diákok és pedagógusok.

A legtöbben már elindultak haza a Karmelitától, mi is lezárjuk a közvetítésünket. Köszönjük szépen az egészen délutántól tartó figyelmüket. Egy ilyen közvetítéshez sok ember munkájára van szükség, így köszönjük, ha támogatni tudják a Telexet, hogy sok hasonló anyaggal jelentkezhessünk.

Pankotai Lili szerint elérte a tüntetés a célját, mert felhívták a figyelmet az oktatás problémáira.

A tüntetésen korábban Pankotai Lili elmondta: szintet lépett a kormánypropaganda, mert szerinte a Megafon emberei követték őt amiatt, hogy az előző tüntetésen is ő hívta az embereket a Karmelitához. Pankotai Lili lapunknak azt mondta:

a Megafon emberei egy osztályprogramon fotózták le őt, aztán az édesanyjával ültek be ebédelni, oda is követték, ezért néma csendben kellett ebédelniük, hogy ne tudják kiragadni a mondatait.

Helyszíni tudósítóink azt is megkérdezték tőle, hogy mi a helyzet most az új iskolájában, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. Pankotai Lilinek évet kell ismételnie a sok hiányzása miatt, így nem fog tudni idén érettségizni, ideje sem lett volna felkészülni a vizsgákra.

Pankotai Lilivel készült korábbi interjúinkat itt és itt olvashatja.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Telexnek azt mondta: szerinte törvénytelenül vitték el Tompos Márton momentumos képviselőt a rendőrök, mert egy diákot akart megvédeni, semmilyen szabálysértést nem követett el. Szerinte semmibe vették a képviselőtársa mentelmi jogát. Rendőrállami módszerekkel védenek egy rendőrállami törvénytervezetet, a rendőrök szándékosan provokálták a tüntetőket – mondta Hadházy, aki szerint látszólag még mindig csak egy építési területet védenek a rendőrök, és abszurd, hogy ezt így kell megtenniük.

Tompos Mártont, a Momentum frakcióvezető-helyettesét is bevitték a rendőrök a kordonok mögé, ahol gyorskötelezővel összekötötték a kezét és senkit nem engednek be hozzá – mondta lapunknak a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc. Gelencsér azt mondta: nem tudják, miért vitték el Tompos Mártont, szerinte jogellenesen cselekednek a rendőrök, mert nem tehetnék meg, hogy képviselőként ne engedjék be őket a párttársukhoz.

A politikus is látható volt a Telex élő közvetítésén, ahogy Hadházy Ákossal beszélgetett. Április 24-én a Momentum és Hadházy Ákos akarta lebontani a kormányfő hivatalát lezáró kordont. Dulakodás és lökdösődés alakult ki a képviselők és a rendőrök között, Hadházy a földre került, Gelencsér Ferenccel és Lőcsei Lajossal együtt a rendőrök kézben cipelték arrébb őket.

A Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van – írja a Police.hu.

A rendőrök több diákot is igazoltattak, az egyik tüntető lány a Telexnek azt mondta:

azért igazoltatták, mert egy maszkkal takarta el az arcát, és tömegrendezvényeken ezt nem szabad megtennie, így szabálysértési eljárás indul ellene.

Információink szerint ilyen esetben a szabálysértés összege 5-50 ezer forint között lehet.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A demonstrációnak elvileg vége. Valószínűleg később még lesz folytatás, mert az egyik szervező a hangosbeszélőn azt mondta: Visszajövünk! Egyre többen hagyják el a teret.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Telexnek a tüntetők azt mondták: az építési állványra felmászó tüntető már lemászott az állványról és a rendőrök elvitték őt.

A könnygázazás és a rendőrökkel való dulakodás után hosszabb ideje békés a hangulat a Dísz téren. A Karmelita felé vezető utat lezáró kordont nem bontották meg, a közeli építési terület áttört kerítését is rohamrendőrök védik. Még most is sokan vannak. A hangosbeszélőben valaki rendőrviccet mesélt, illetve arra kérték a tüntetőket, hogy nevessék ki a rendőröket, amire sokan elkezdtek hangosan hahotázni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Valaki azzal hívta ki a mentőket, hogy tömegverekedés volt a Karmelitánál és két sérült van – mondták a mentősök a Telex kérdéseire. Egy mentőautó kiérkezett a helyszínre, de nincs kit ellátniuk, nem találják a sebesültet. A mentősök azt mondták: mikor odeértek a vár aljába először nem engedték fel őket, csak később tudtak odamenni a Karmelita építési területéhez.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Karmelitához vezető utat lezáró kordonok előtt több diák és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is leült. Hadházy ellen korábban szabálysértési eljárás indult, miután részt vett a momentumos képviselők kordonbontó akciójában.

Egy tüntető felmászott az építési állványra, a rendőrök még nem intézkedtek vele szemben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Legalább két embert a rendőrök rángattak be a kerítés mögé, hátul rendőrségi kisbuszok állnak. Most békésebb a hangulat, a rohamrendőrök az építési terület előtt állnak, a tüntetők sem akarják előrébb nyomni őket. Jámbor András országgyűlési képviselő is próbált alkudozni a rendőrökkel, de neki is azt mondták: menjebb odébb.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kétszer is bevetettek könnygázt a rendőrök, több diákon gázmaszk van, „Mocskos Fidesz” – skandálják a tüntetők. A diákok több kordont is kivettek a helyéről, és ledobták őket a földre, a rendőrök próbálják visszaverni a tüntetőket.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Egy diák átugrott a közeli építési területet elzáró kordonon, és áttörték egy részét az ideiglenes kerítésnek, de még egy sáv védi a Karmelita épületét. A rendőrök a tüntetők útját állták, dulakodás alakult ki.

Több diák elkezdte azt skandálni, hogy „Üljetek le”, erre a felszólításra a diákok nagy része valóban leült. „Itt maradunk” – kiabálják.

A tüntetők nem lépnek hátrébb, „hazaárulók” – kiabálják a diákok. Több diák maszkot visel, valószínűleg azért, hogy az esetleges könnygáztól így védjék meg magukat.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetők elkezdték hátrébb nyomni a rendőröket, kialakult egy kis dulakodás, „gyerekeket bántasz”, „szégyelld magad” – skandálják a diákok. A rendőrök felszólították a demonstrálókat, hogy fejezzék be az előrenyomulást, lépjenek hátrébb, mert jogellenes a magatartásuk, ha ezt nem teszik, megvalósítják a hivatalos személy elleni erőszakot. A rendőrök kilátásba helyezték az intézkedést, ami vélhetően tömegoszlatást, vagyis könnygázt jelent.

A Karmelitánál van Hadházy Ákos, Jámbor András, Lőcsei Lajos parlamenti képviselő is.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

„Kismalac, kismalac, engedj be”, „Magyar rendőr velünk van”, „Könnygáz nem tanít” – skandálják a tüntetők közvetlen közelről a rendőröknek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Nem tudják megközelíteni a teret, ahol a Karmelita van.

Pankotai Lili lezárta a harmadik tüntetést, de azt mondta: három a magyar igazság, egy a ráadás, ezért megnyitja a negyedik tüntetést, és mindenkit felszólított, hogy menjen fel a Karmelitához.

„Menjünk fel!” – zúgta a tömeg.

Pankotai Lili azt is mondta, hogy a korábbi megnyilvánulásai miatt követték Bohár Dánielék és kormánypropagandisták próbáltak róla kompromittáló adatokat gyűjteni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szabó Tímea, a Párbeszéd-ZÖLDEK frakcióvezetője is felszólalt a tüntetésen. A képviselő azt mondta: anyaként van itt ma este, a gyerekeiért, mert nem akarja, hogy könnygázt nyomjanak az arcukba csak azért, mert ők kiállnak az igazukért. A fiataloknak megköszönte, hogy nem adják fel a harcot, szerinte az akkumulátorgyárak telepítése és a státusztörvény bevezetése is a fiatalok jövőjének tönkretételéről szól. „Elegünk van” – kiabálta a tömeg.

Harcoljatok Magyarországért, harcoljatok a jövőtökért!

– zárta beszédét a képviselő.

Miközben lent a Clark Ádám téren tüntetés van, fent a Várban a Dísz tér felől már nem lehet továbbmenni az Orbán Viktor kormányfői hivatalául szolgáló Karmelita-kolostor, és a Novák Katalin székhelyét jelentő Sándor-palota felé. Bár érkeztek olyan hírek, hogy a rendőrök a turistákat leküldik a Várból, ez nem igaz, a Dísz téren jönnek-mennek a turisták.

Simkó Edit aktivista a Clark Ádám téren azt mondta a tüntetőknek: a mai nap második demonstrációját lezárja, de megnyílik a harmadik. Ezután a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület képviselője szolidaritást hirdetett, és azt mondta: az oktatásért tüntetők mostantól mindig számíthatnak a győri akkumulátorgyár ellen tüntetőkre. Majd átadta a szót Lakatosné Jutka aktivistának, aki a kilakoltatási moratóriumról beszélt, szerinte a kilakoltatás kegyetlenség és mindenkinek otthont követelnek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg eleje megérkezett az Alkotmány utcából a Clark Ádám térre. „Diktátor”, „Budavárból, Budavárból, gyertek le!” – skandálják a tüntetők. Színpadot nem állítottak fel a téren, a Kossuth nótát éneklik a demonstrálók.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg eleje megérkezett a Batthyány térhez. Pankotai Lili közvetlenül a Hír TV kamerája előtt azt kiabálta a megafonba a Fő utcán, hogy: „Mama, kapcsold ki a tévét! Fizetett droidok! 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból. Mama, kapcsold ki a tévét!”

Már a tüntetés meghirdetett útvonala alapján arra lehetett következtetni, hogy megint tüntetők vonulnak a budai Várba Orbán Viktor hivatalához, ahol a Karmelita kolostornál lévő kordonokat április 24-én többen el akarták távolítani, amit a rendőrség könnygáz bevetésével akadályozott meg. A mostani menet a Clark Ádám térre tart a Lánchíd budai hídfőjéhez, ahonnan már elég hamar fel lehet jutni a Karmelitához. Nem véletlen, hogy ott már nagy a rendőri készültség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!