Tóth Gabi: NER-énekesnőzni, meg Orbán Viktor nem tudom mijéből kilógó valamizni, ezek alacsony szintek

2023. április 13. – 21:30

Tóth Gabi: NER-énekesnőzni, meg Orbán Viktor nem tudom mijéből kilógó valamizni, ezek alacsony szintek
Tóth Gabi kávét főz a Scrutonban – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Igyekszem Tóth Gabinak megmaradni, de nem könnyű ebben a karaktergyilkosságban, amiben vagyok két éve” – ilyet és ehhez hasonlókat mondott fél órán keresztül az énekes a NER kedvenc kávézójában, a 293 millió forintnyi közpénzből kialakított konzervatív Scrutonban, ahova életút-beszélgetésre hívták. Nagyjából harminc ember jött össze csütörtök este, hogy megnézzék, ahogy Tóth lefőz pár kávét, és beszél az életéről.

Röviden arról, hogy mi derült ki róla ebben a fél órában: van az anyaság, meg van a hit, és van a támadás ellene a médiában.

Kicsit hosszabban.

Tóth szerint az igazi támadás akkor kezdődött ellene, amikor 2020-ban Fankadelivel elkészítette az Egy az Isten című dalt. A szám a Pozsonyi csata című animációs film promóciójaként készült el, amit a Kásler Miklós vezette Magyarságkutató Intézet rendelt meg. Az animációs film technikai színvonala egy húsz évvel ezelőtt videójáték szintjét idézte, az ehhez készült videóklipben pedig Tóth népies öltözetben énekel Istenről, hazáról és bárkaépítésről. A videóra egyébként kétszer annyian nyomtak a nem tetszikre a YouTube-on, mint a tetszikre.

Tóth szerint ő a felkérésnél még nem tudta, hogy ebből mi lesz. „Azt tudtam, hogy ez egy ismeretterjesztő film lesz az iskolásoknak. Azt mondtam, csináljuk, főleg, ha a gyerekekről van szó. Ekkora naivitással vágtam vele. Akkor jött egy iszonyatos cunami, azt sem tudtam, hova nézzek. Talán két fokkal ez tovább lett tolva, mint kellett volna.” Az animációs filmmel amúgy nem ez volt az igazi baj, hanem a tartalom: az elvileg tudományos intézet legendákkal, blöffökkel és jóárusított nemzeti fantasyval tömte azt tele.

A következő löket Tóth szerint rögtön ezután jött, amikor „felkértek önkéntes hírnöknek” a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Itt öncenzúrázta amúgy a saját dalát, „erdőben szeretkeznénk” helyett erdőben ölelkeznénket énekelt a Hősök terén. Az énekes produkciói indulatos reakciókat eredményeztek az interneten, emiatt Tóth Gabi a magyar kormány által üzemeltetett Család.hu oldalon reagált elkeseredetten – ahova azelőtt és azóta is ír.

„2021 februárjában jött a felkérés, kétszer el kellett olvasnom, hogy biztos, hogy nekem küldték?” – mondta most a NER-kávézóban erről Tóth, aki szerint „itt volt a pápa, egy világkongresszus, nagyon sok vallási vezető együtt imádkozott a Hősök terén, megtisztelő eseménynek gondoltam. Nem ruháztam fel ennél többel, és ha valamire, a támadásra egyáltalán nem számítottam utána.”

A moderátor többször is arra próbált rákérdezni Tóthnál, hogy „mi lehet a valódi magja ezeknek a támadásoknak. Hogy felvállaltad a kereszténységedet? Hogy felvállalod nyíltan a politikai nézeteidet?”

Tóth viszont ilyenkor rendre kitért az egyenes válaszadás alól, nem mondott sem igent, sem nemet – a politikai nézeteiről ebben a fél órában például semmi sem derült ki. Pedig:

  • Ősszel nem más, mint Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter jelentette be a Facebookján, hogy Tóth kórházba került.
  • Egy nemrégi klipjében pedig mindent is kihozott a NER érett esztétikájából.
  • Többször is fellépett a Fidesz kampányrendezvényein, például a székesfehérvári kampányzárón is, aminek a végén együtt énekelte a Kossuth-nótát Orbán Viktorral.
  • Akinek egyébként az idén februári évértékelőjén is ott volt.

Az énekes a válaszaiban inkább kissé kifigurázta az olyan kifejezéseket, mint a „kereszténység felvállalása”, és helyette elkezdett arról beszélni, hogy nincs szebb és fontosabb dolog az anyaságnál meg a hitnél.

Tóth Gabi a Scrutonban – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Tóth Gabi a Scrutonban – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ha már hit. Tóth szerint „a tetoválások nem zárják ki a hitet. Az emberek pedig változnak, az lenne a fura, ha ugyanúgy ugrándoznék a színpadon, mint 19 évesen. 35 éves nő és anya lettem, persze, hogy megváltoztam.”

Szerinte egyébként mindenki csinálja, amit akar, mert egy „szabad országban élünk. Nem az a célom, hogy átmossam az emberek agyát, hogy mindenkinek a hitét megváltoztassam, hanem hogy elmeséljem, én miben hiszek. Jó úton vagyok, a hamisságot a zenén keresztül mindig meg lehet érezni, az a szívünkig hatol.”

Támadások és tyúkok

A beszélgetés főleg arról szólt, hogy bár nem akar úgy élni, mint akit csak szeretni lehet, és kritikát mondani róla nem, de azért a „támadások” és az igazságtalanság zavarja.

Azért azt beismerte, hogy „én sem voltam fejlett, nem tudtam magam megvédeni, nem jól kommunikáltam, ezzel pedig sok magaslabdát dobtam fel. Ebből tanultam sokat”. Tóth hosszú évek óta hadakozik ugyanis a kommentelőkkel is. Előfordul, hogy saját maga válaszolgat, néha durván az őt kritizálóknak. 2021-ben pedig kirúgatott egy kommentelőt a munkahelyéről, amiért a gyereke halálát kívánta egy hozzászólásban.

Csütörtökön már arról beszélt, hogy ő mindenesetre önazonos és hiteles, és nem érdekli, hogy mit gondolnak róla idegenek, „mert már találkoztam a halállal, tudom, milyen a nehéz sorsú emberek élete. De én nem akarok áldozat lenni. Én még mindig egy énekes vagyok, a zene mindenkié.”

Azt is mondta, hogy már „teljesen kizárta” a médiát az életéből, legalábbis azokat a lapokat és/vagy cikkeket, ahol róla neki nem tetsző dolgokat írnak le.

„NER-énekesnő, meg az Orbán Viktor nem tudom mijéből kilógó valami olyan alacsony szint, amivel nem éri meg foglalkozni”, mondta erről.

Ezután azt is kijelentette, hogy „bárkivel szívesen leülök beszélgetni, nem félek a rossz kérdésektől. Nem félek senkitől és semmitől.” Ennek kissé ellentmond azért, hogy amikor a Telex interjút akart vele készíteni a róla írt portréhoz, nem jártunk sikerrel, ahogy a Scrutonban sem állt szóba a médiával a beszélgetése után.

„Miért vettem fel sajtóst? Hogy minél kevesebb cikk jelenjen meg rólam” – magyarázta Tóth. Azt már nem tette hozzá, hogy alig pár hónapja a HVG küldött kérdéseket a sajtósán keresztül neki, de a levél egy nem várt helyről, egy ismert fideszes emailcímről pattant vissza. A sajto@tothgabi.hu-ról a levelet átirányították a haffner.adrienn@fidesz.hu-ra, ahonnan aztán visszapattant. Ez már csak azért is meglepő, mivel Tóth Gabi hivatalos oldalán semmi nyoma, hogy közvetlen köze lenne Haffner Adriennhez vagy a Fideszhez.

A beszélgetés végén az is kiderült, hogy Tóth most azt tervezi, tyúkokat fog tartani a kertjében.

A Telex Tóth Gabiról készült portréját itt tudja elolvasni. Ebben arra próbáltunk választ keresni, hogy vajon ő dörgölőzik a NER-hez, vagy pont fordítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!