A nyári szünetben esténként a gyalogosoké lehet a pesti alsó rakpart

2023. február 21. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat elképzelése szerint a nyári szünetben esténként lezárnák az autós forgalom elől a pesti alsó rakpartot, és átadnák a gyalogosoknak és a kitelepülő vendéglátóhelyeknek – mondta Erő Zoltán, Budapest főépítésze a Klubrádió Kulcsrakész című műsorában, hangsúlyozva, hogy erről még nincs végleges döntés.

Erő Zoltán azt mondta, jelenleg egy olyan menetrendet készítenek elő, hogy március 15-től október 23-ig a pesti alsó rakpartról a hétvégén és ünnepnapokon (valamint az április 22-i Föld napján és a szeptemberi autómentes napon) kitiltanák az autókat.

Kerékpárosok és sétáló turisták a pesti Duna-parton – Fotó: Faludi Imre / MTVA / Bizományosi
Kerékpárosok és sétáló turisták a pesti Duna-parton – Fotó: Faludi Imre / MTVA / Bizományosi

Emellett a nyári időszakban, vagyis az tanév vége és szeptember 1-je között hétköznap esténként 6 vagy 7 órától a gyalogosoknak adnák át a rakpartot, amit aztán reggel 6-ra adnának vissza a járműforgalomnak. Erő azt mondta, a cél egy olyan közösségi tér kialakítása, mint ami korábban a budai alsó rakparton megvalósult a Lánchíd felújítása miatti lezárásnak köszönhetően.

Rakpartvita: A Telex – két korábbi társadalmi vitasorozatához, a Hídvitához és a Műemlékvitához hasonlóan – vitát indított a pesti alsó rakpart lezárási terveiről, annak várható hatásairól. Nemcsak város- és közlekedéstervezők, hanem mások véleményét is várjuk erre az emailcímre, amit, ha elég érdekes, publikálni fogunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!