Ezres tömeg tüntetett az MTVA előtt azért, hogy az oktatásról beszélhessenek a köztévében

2022. december 9. – 17:50

frissítve

Ezres tömeg tüntetett az MTVA előtt azért, hogy az oktatásról beszélhessenek a köztévében
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Péntek este tüntető diákok vonultak a közmédia Kunigunda utcai székháza elé.
  • Ezres tömeg volt a székház előtt a zuhogó esőben, ahol a diákok bírálták a közmédia működését és a hatalom megfélemlítéséről beszéltek.
  • Az Egységes Diákfront által szervezett demonstráción azért tiltakoztak, mert a közmédia nem engedte, hogy megszólaljanak az oktatásról.
  • Az esemény háromnegyed 8 körül véget ért, de azt ígérték: „Folytatjuk!”

Lezárjuk a közvetítésünket, köszönjük a figyelmet!

A Hirado.hu még a tüntetés 17:30-as kezdete előtt, 16:49-kor beszámolt a diákok demonstrációjáról. Azt írták: „Az elmúlt hetekhez hasonlóan a tanárok többek között versenyképes és értékálló bérezést, nyilvános és érdemi párbeszédet, a munkaterhek csökkentését, valamint esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést követelnek.”

A cikkben megemlítették a csütörtöki országos sztrájknap néhány eseményét is: „a főváros több pontján is az utcára vonultak az oktatás helyzetével elégedetlen diákok, több intézményben ülősztrájk zajlott, a pedagógus-szakszervezetek pedig országos munkabeszüntetést hirdettek.”

Majd a cikk végére az esemény Facebook-oldalát is berakták, és leírták, hogy az Egységes Diákfront felhívásában felszólította az MTVA-t,

hogy megszólalhasson az elmúlt időszakban zajló „sorozatos kiállásokról és azok okairól”.

Mihalics Lili bejelentette a tüntetés végét, és megköszönte mindenkinek, hogy még esőben is eljöttek. A tömeget megkérték, hogy arra hagyják el a területet, ahonnan jöttek, és a kikészített vödrökben oltsák el a fáklyákat.

Mihalics Lili elmesélte, hogy megkérdezte tőle ma egy sajtós: hogyan értékeli az eddigi tüntetéseket. Ő erre azt válaszolta, hogy sikeresek, mert egyre többen vannak, és egyre hangosabbak. Szerinte egy nagyon hosszú türelemjáték zajlik, amihez mindenkire szükség van.

Megígérte, hogy folytatni fogják, erre bizonyíték, hogy több mint egy hete virrasztanak mínusz fokokban a Belügyminisztérium előtt.

„Folytatjuk, folytatjuk!”

– skandálta a tömeg. Majd elénekelték együtt a Himnuszt.

Az éneklés után folytatódtak a beszédek, egy diák azt üzente: ne legyetek jó gyerekek. Szerinte egy jó gyerek csendben van, elfogadja a sorsát, hallgat az agymosásra, nincs saját véleménye.

„Elhiszi, amit a tévében lát, nem kritikus, nem gyanakvó”.

Szerinte a jelenlegi hatalom ezt szeretné látni. De ők nem ilyenek, és ha ez a jó gyerek, akkor ma rengeteg rossz gyereket lát. Az ő tanárai nem erre tanították, hanem szabad véleménynyilvánításra és kritikus gondolkodásra. Azt mondta, hogy nem fognak beletörődni a mostani alaptantervbe, és abba se, hogy a tanáraikat semmibe veszik. „Nem fogadjuk el a megfélemlítést és a megfenyegetést”.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Miközben a székház előtt tüntetők épp az MTVA politikailag elfogult manipulációját kifogásolják, az M1-en a következő címmel megy beszélgetés:

„A dollárbaloldal áll a tüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött”.

A szervezők felmentek a színpadra és felcsendült a tiltakozások himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”.

A tüntetők megismétlik azt, mit november 18-án a Clark Ádám téren egyszer már megtettek: befogott szájjal állnak, ezzel fejezik ki, hogyan hallgatja el a közpénzekből fenntartott köztelevízió a kezdeményezésüket és a követeléseiket. Egy rövid időre csak az eső zuhogását lehet hallani a székház előtt.

Egy diák azt mondta a színpadon, hogy a kormány nem vesz tudomást a valóságról, ezek után felsorolt több példát, mikor a kormány hazudott. Szerinte a

„fekete fehér igazság az, hogy a miniszterelnök faji különbségekről beszélt Tusványoson.”

Ezt a beszédet később nyilasbeszédnek minősítette a Roma Parlament elnöksége.

Lehetetlen küldetés a Nemzeti alaptantervben szereplő anyag megtanítása az iskolában, a tanároknak nincs ideje készségfejlesztésre, a diákokkal való egyéni foglalkozásra. A diákoknak sincs ideje szociális életre – mondja egy diák. Sok tanár elveszítette motivációját.

A diákok a színpadon betörtek kalapáccsal egy tévét, miközben az MTVA működését szidták.

„Azért jöttünk ide, hogy bemehessünk a köztévébe, és elmondhassuk milyen borzasztóan rossz helyzetben van az oktatás” – mondja egy diák a színpadról. Engedj be, engedj be! – skandálja válaszul a tömeg.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az MTVA épülete körül nincs kordon, de helyszíni tudósítónk szerint sok a rendőr, akik kisebb csoportokban állnak.

Egy diák volt az első felszólaló, beszédében azt mondta: szerinte a hatalom el akarja őket hallgattatni, ennek az egyik szimbóluma maga az MTVA székháza, ami egy hazugsággyár. Szerinte a közmédiának az ország legfontosabb ügyéről is be kellene számolnia, ami nem más, mint az oktatás.

„Miért nem jár mindenkinek egyenlően a minőségi oktatás?”

– tette fel a kérdést. Szerinte a kormány oktatáspolitikája embertelen és kirekesztő, mert nem biztosít mindenkinek egyenlő esélyeket.

A tömeg eleje megérkezett az MTVA-hoz, a főépület előtt néhány százan várakoztak a megérkezőkre. Az út közepére egy színpadot is felállítottak, az eső egyre jobban esik. Időközben sokan csatlakoztak a vonulókhoz, jó pár ezren vannak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az újabb tüntetési hullámot az váltotta ki, hogy november 30-án nyolc tanárt bocsátottak el a törvénytelen munkabeszüntetésben való részvétel miatt. Köztük a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, az Eötvös József egy és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárát. A tankerületek szerint a többszöri polgári engedetlenség a diákok tanuláshoz való jogát korlátozza.

A történtek után a Vörösmarty egyik tanára, Kosztra Gábor felmondott az iskolában, szerinte éppen a kollégáik elbocsátása korlátozza a gyerekek tanuláshoz való jogát. Már az elbocsátások napján újra tüntettek a fővárosban, diákok több mint egy hete virrasztanak a Belügyminisztériumnál.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Csütörtökön ismét országszerte sztrájkoltak a pedagógusok. Diákok ülősztrájkkal indították a napot a Blaha Lujza téren, amit több mint száz iskolában folytattak napközben. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai forgalomkorlátozó akciót szerveztek a Szentendrei útra, ahol lezártak egy sávot körülbelül háromnegyed órára. A Sándor-palotához vörösmartys tanárok szerveztek tüntetést, ahol papírrepülőkre írták fel a követeléseiket. Az Egyetem téren pedig az ELTE oktatói, dolgozói, hallgatói közösen fotózkodtak az oktatás jövőjéért.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A menet eleje most a Hunor utcán halad az MTVA székháza felé, ami a Kunigunda útja 64. szám alatt van.

Legutóbb november 4-én volt tüntetés az MTVA előtt, amit Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő hirdetett meg. Akkor a képviselő azt mondta: hibrid forradalomra van szükség a hibrid rezsim leváltására. Sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, forgalomlassító tüntetésekkel kell szerinte kikényszeríteni a közmédia vezetőjének leváltását és a szabad, tisztességes választási szabályokat.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A képviselő a demonstráció végén arra kérte a tüntetőket, hogy fáklyás élőlánccal vegyék körbe az MTVA épületét, a rendőrség azonban a gazdasági bejárat közelében sorfalat állt, és nem engedett át senkit.

Végül rendbontás nélkül hazamentek az emberek kilenc körül. Az este talán legnagyobb eredménye az volt, hogy a közmédia élőben számolt be az eseményről.

A vonulás nagyon lassan halad, mikor a tömeg eleje a Vörösvári úton átkelt, a vége még a Flórián téren volt. A közben egy-két ezresre duzzadt tömeg a Kossuth nótát énekli, az eső továbbra is nagyon esik.

Huszti István / Telex
Huszti István / Telex

Ugyan a demonstrációt az Egységes Diákfront szervezte és a gyülekezőre főként középiskolások és egyetemisták érkeztek, mostanra már elég sok felnőttet is látni a menetben.

Pár perccel hat óra után elindult a tömeg a Kunigunda útjára, az MTVA-hoz. Az út körülbelül két kilométer a székházig.

A tüntetők miközben várakoznak a Flórián téren a szokásos rigmusokat skandálják: „Szabad ország, szabad oktatás”, „Nincs pénz, nincs tanítás”. Hivatalosan 6-kor indulnak el az MTVA-hoz.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Pénteken a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai reggel 8 órától tüntetést szerveztek, ahol leragasztott szájjal álltak ki az oktatás jövőjéért. Délután ülősztrájkkal tiltakoztak. Lapunknak küldött levelükben azt írták:

„Nem állított meg minket az eső se attól, hogy kiálljunk a tanárainkért. Elegünk van! Dühösek vagyunk! Itt még nem állunk meg, addig csináljuk, amíg nem érünk el változást!”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A szervezők fáklyákat osztanak a vonulásra váró tüntetőknek, egyre több fáklya gyullad meg a téren. A tömegben látni a PDSZ-molinóját és Pintér Sándor kartonbábuját is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Este háromnegyed hatkor néhány százan várakoznak a Flórián tér parkos részén. Bár előzetesen több ezren jelezték a részvételüket a Facebookon, a megjelentek száma egyelőre meg sem közelíti ezt. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy esik az eső és meglehetősen hideg van. Többnyire diákok vannak jelen, több rendőrautó biztosítja a helyszínt.

A csütörtöki országos pedagógussztrájk után több iskola is bejelentette, hogy nem függesztik fel a munkabeszüntetést. A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 46 tanára nyolcnapos sztrájkot hirdetett, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban pedig mindennap csak az első három órát tartják meg jövő héten. Ez azt jelenti, hogy mindennap 8 és 11 óra között lesz tanítás, utána a tanárok belső továbbképzésen vesznek részt az iskolában. Hasonló munkabeszüntetést jelentett be a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola is.

December 9-re az Egységes Diákfront vonulásos tüntetést hirdetett az MTVA székháza elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: ebben az szerepelt, hogy ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha pedig ezt a kérésüket nem teljesítik, utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, így pénteken az MTVA Kunigunda utcai épülete elé vonulnak. 17:30-tól a Flórián téren gyülekeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!