Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre

2022. november 18. – 07:20

frissítve

Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre
Tüntetők a budapesti Várkert Bazárnál – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” – címmel hirdetett meg tüntetést péntek estére az Egységes Diákfront, a budapesti eseményen több ezren vonultak a Március 15. térről a Clark Ádám térre.
  • Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők, ezzel arra utaltak, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt az oktatáson kívüli más területeken.
  • Több vidéki városba is szerveztek estére megmozdulást, többek közt Győrben és Nagykanizsán is utcára vonultak az oktatás jövőjéért.
  • Közel 10 kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel Budapesten, pár helyen azonban nem jött össze elég ember, és hézagos volt a lánc.
  • Több vidéki településen, Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron és Szegeden is tüntettek a tanárokért. A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz.
  • A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai ülősztrájkkal hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira.
  • Országszerte sztrájkoltak a pedagógusok.
  • Egész nap percről percre követtük az eseményeket.

Sopronban a Lackner Kristóf Általános Iskolában sztrájkolnak és polgári engedetlenségben vesznek részt tanárok.

„Ezzel a lépésünkkel szeretnénk kifejezni, hogy nem tartjuk elegendőnek és megfelelőnek azokat az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hónapok óta tartó, országos megmozdulások hatására kaptunk.”

Sopronban is összeállt az élőlánc, amit szinte teljes egészében diákok szerveztek.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Egyes részeken nagyobb csoportok is vannak, de nem mindenhol jött össze az élőlánc.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az oktatás ügyéért szerveződő országos élőlánc „kistestvéreként” találkozó volt a kispesti Kós Károly téren is. A „wekerlei élőláncszem” pénteken 7:30-tól 8:00-ig tartott, a cél a Kós Károly körbeölelése volt. Korábban hat iskola képviselői (szülők, tanárok, diákok) jelezték a részvételi szándékukat.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A szülők, diákok, tanárok által elfogadott közös követeléseket osztogatják az élőláncok helyszínén. Ezek a következők:

  1. Nyilvános párbeszédet, hiteles tájékoztatást!
  2. Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot!
  4. Felelős oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést!
  8. 21. századi környezetet!
  9. Szakmai szabadságot, korszerű alaptantervet, szabad tankönyvválasztást!

A Lánchídtól az Erzsébet hídig egyáltalán nincs élőlánc a rakparton, pár ponton egy-egy kisebb csoport alakított ki saját láncot. Az Erzsébet híd után, egészen a Szabadság hídig már elég sűrűn állnak a résztvevők. Kilenc órakor még lesz egy közös tapsolás a tanárokért, és csak utána lesz vége a programnak.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex


Szolnokon is volt élőlánc, 7:45-től 9:00-ig tartott, egy résztvevő szerint több száz méteren álltak a Szabadság tértől a Hősök teréig diákok, szülők, nyugdíjasok.

A Bem rakparton, a Halász utca magasságában is hangosan skandálnak, zúg a „Szabad ország, szabad oktatás, nincs tanár, nincs jövő!”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Nem kell nekem fűtés, több tanár is elég” – üzenik a diákok a Báthory utcában.

Fotó: Klág Dávid / Telex
Fotó: Klág Dávid / Telex

Ajkán délután lesz élőlánc a Városháza előtti téren. Olvasónk azt írta:

„A tervünk az, hogy egy flashmob után a városközpontból elindulunk ”kifelé„ azon járdán (járdákon) amelyek Ajka legforgalmasabb tengely útja mellett van.”

Délelőtt csoportképet és molinókat készítenek a délutáni megmozdulásra.

Budapest XIII. kerületi Meséskert Tagóvodában részleges munkabeszüntetés van pénteken. Az óvodai dolgozók is egyre inkább részt vesznek az országos sztrájkokban, például több intézmény egyszerre zárt be október 21-én, akkor 700 dolgozó állt bele az egységes polgári engedetlenségbe.

A Deák Ferenc térnél kevesen vannak, a Bajcsy-Zsilinszky úton azonban sokan skandálnak az élőláncban. A Bajcsytól a Kossuth térig folyamatosan állnak a diákokok, van, aki kereplőt is hozott.

Fotó: Klág Dávid / Telex
Fotó: Klág Dávid / Telex

A budapesti Kossuth téren tömött sorban állnak a diákok, „Ki fog holnap tanítani” transzparenst vittek magukkal.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Igaz, az országos pedagógussztrájkot november 18-ra hirdették meg a szakszervezetek, de közel száz iskolában egész héten tartott a munkabeszüntetés. Az akciót a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg. Ezzel a lépéssel azt szerették volna jelezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek az oktatásirányítás reakcióit a hetek óta tartó országos megmozdulásokra.

A Báthory utcában folyamatos az élőlánc.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

A Batthyány téren betömörült az élőlánc, utána a Halász utcáig teljesen el is tűnt a sor. A Lánchídnál egy elég sűrű élőlánc van, ők elindultak most a Batthyány felé, hogy jobban összeérjen a sor.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fotó: Varasdy István
Fotó: Varasdy István

Jól felszerelt iskolákat, szabad tankönyvválasztást és valódi bérrendezést követelnek a budapesti Németh László Gimnázium pedagógusai.

A rakpartról a Kossuth térre kanyarodik az élőlánc, sokan transzparensekkel érkeztek a közös kiállásra.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / telex

Az országban épp zajlik az újabb országos pedagógussztrájk, diákok tartanak újabb élőláncot, délutánra pedig tüntetést is szerveztek a fővárosba. Épp az élőlánc alatt Orbán Viktor is bement a Kossuth rádióba, a szokásos péntek reggeli nyilatkozatára.

Itt hosszasan beszélt a háborúról, a félrement szankciókról, arról, hogy „lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba”, de ő „nagy csaták árán el fogja érni”, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag, mentességet kapjon Magyarország, például az atomenergia kérdéseiben. Beszélt arról, hogy ő már levezényelt három válságot, megtanulta, hogy ezeket nem kibekkelni kell, hanem cselekedni, hogy a szankciókkal jöttek a magasabb energiaárak, és ezért kell az új Energetikai Minisztérium, és hogy „szabad szemmel is jól látható dollármilliókról van szó” a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az amerikai pénzek témájában.

A pedagógusokról, diákokról, országos sztrájkról és az élőláncról nem esett szó.

Szegeden az élőlánc felbomlása után a Móra Ferenc Múzeum előtt rövid beszédekben mondták el önkéntes szónokok, tanárok és diákok, ők milyen gondokat tapasztaltak a hazai oktatási rendszerben. Egy tanár arról beszélt, hogy a problémákkal küzdő diákoknak igen nehéz segíteni, a hátrányos helyzetűek kiesnek a rendszerből. Az egyik szervező pedig elmondta, hogy most országszerte milyen sok helyen tartanak hasonló tiltakozó akciót.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Akkora köd van, hogy alig lehet átlátni a túloldalt álló Parlamentre. Sokan vannak a budai rakparton is.

Oroszlányban is csatlakoztak a pénteki élőlánchoz, igaz kevesebben, de kifejezték szolidaritásukat a tanárokkal.

Fotó: Hartmann István Fotó: Hartmann István
Fotó: Hartmann István

Szülők csütörtök este jelképesen lezárták az Újpesti Homoktövis Általános Iskola bejáratát, így fejezve ki támogatásukat a tanárokkal.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Ganz utcától elkezdődött a lánc a felső rakparton is, a Batthyány térig áll végig, kisebb-nagyobb lyukakkal. „Nincs tanár, nincs jövő”-t skandálnak, az alsó rakpartról válaszolnak nekik az autósok. A szervezők arról beszélnek, hogy több helyen lyuk van a láncban, azt próbálják betömni a sor összehúzásával.

Molnár Réka / Telex
Molnár Réka / Telex

Tömör üzenetet küldött az oktatás állapotáról egy diák. A Múzeum körúton még a taxisok is dudálnak.

Fotó: Klág Dávid / Telex
Fotó: Klág Dávid / Telex

Szegeden mégiscsak összeállt az élőlánc: a fényképezkedéshez a Móra múzeum mellett kitett Szeged felirat mellett sorakoztak fel a Stefánián diákok, szülők, tanárok, mintegy ötvenen. Néhányszor elmondták a Nincs tanár, nincs jövő szlogent, majd az élőlánc felbomlott, és kisebb csoportokban beszélgettek a múzeum előtt.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder / Telex

A Margit híd és a Bem között a felső rakparton folytatódik az élőlánc, de lánc helyett inkább kisebb csoportok állnak szellősen egymás mellett. A híd tetején még sokan hezitálnak, hogy lent vagy fent álljanak be a lánchoz. Budán csendes tüntetés van egyelőre, csak néhány autó dudál a felső rakparton.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Ahová nem jut ember, ott kockás terítővel pótolják ki a helyet az élőláncban. A tervek szerint a budapesti sor tíz kilométeres lehet. Budán még szellősen állnak az emberek, de a szemközti oldalon látszik, hogy sokan vannak a láncba.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fotó: Telex
Fotó: Telex

A Telex szerkesztősége előtt is élőláncban állnak a diákok a Múzeum körúton. Az elhaladó autók folyamatosan dudálnak, így fejezik ki szolidaritásukat. Aki nem hiszi, nézze meg ezt a videót.

Szegeden az volt a terv, hogy a Tisza-part belvárosi szakaszán, a Stefánia sétánnyal párhuzamos úton tartják az élőláncos tiltakozást, amelyet az Egységes Diákfront szegedi tagjai szerveztek. A helyszín előnye, hogy az oktatás helyzetének javítása érdekében demonstrálók nem akadályozzák a reggeli forgalmat, még a gyalogosokét sem, hiszen nem sokan járnak arra ilyenkor, és a Móra park területére nem hajthatnak be autósok. A meghirdette időpontra, 7.45-re alig 20 résztvevő jelent meg, és negyedórával később is csak 30-40 volt a jelenlévők száma, akiknek negyede rendező. Így élőlánc helyett felkiáltójelet formáztak a Móra Ferenc Múzeum előtt.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Szegeden ma több iskolában is sztrájkolnak a tanárok, mint a tegnap esti demonstráción elhangzott, összesen 17, a városban és a környékén lévő oktatási intézményben tartanak munkabeszüntetést, van, ahol ebben a túlnyomó többség, a tanárok 98 százaléka részt vesz, míg a többi iskolában változó arányokban és időszakokban sztrájkolnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!