Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre

2022. november 18. – 07:20

frissítve

Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre
Tüntetők a budapesti Várkert Bazárnál – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” – címmel hirdetett meg tüntetést péntek estére az Egységes Diákfront, a budapesti eseményen több ezren vonultak a Március 15. térről a Clark Ádám térre.
  • Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők, ezzel arra utaltak, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt az oktatáson kívüli más területeken.
  • Több vidéki városba is szerveztek estére megmozdulást, többek közt Győrben és Nagykanizsán is utcára vonultak az oktatás jövőjéért.
  • Közel 10 kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel Budapesten, pár helyen azonban nem jött össze elég ember, és hézagos volt a lánc.
  • Több vidéki településen, Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron és Szegeden is tüntettek a tanárokért. A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz.
  • A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai ülősztrájkkal hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira.
  • Országszerte sztrájkoltak a pedagógusok.
  • Egész nap percről percre követtük az eseményeket.

A Nemzeti Múzeum előtt végig áll a sor a Múzeum körúton, dudál a pótlóbusz, csönget a villamos.

Fotó: Klág Dávid / Telex
Fotó: Klág Dávid / Telex

Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumot a szülők és diákok jelképesen már csütörtök este lezárták, ezzel fejezték ki támogatásukat és szolidaritásukat a pénteken sztrájkoló pedagógusok felé.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Margit hídon is formálódik már az élőlánc.

„Nyugi Pintér, én is hülye vagyok matekból”

– olvasható az egyik transzparensen.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Készülődnek a szervezők a Margit híd és Lánchíd közötti szakaszon.

Vác főutcáján is felállt az élőlánc. Újdonság, hogy pénteken nemcsak Budapesten, hanem több megyei jogú és nagyobb városban szerveztek reggeli élőláncot az oktatásért.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Tudósítónk szerint az autósok dudálással fejezik ki szolidaritásukat a diákok és tanárok mellett. „El a kezekkel a tanároktól” – táblát tart maga előtt az egyik résztvevő.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

A Szabadság hídon is már áll a sor, van, akinél a tanári tiltakozások szimbóluma, egy körben lévő felkiáltójel látható. Az autók dudálással vállalnak szolidarítást.

Fotó: Klág Dávid / Telex Fotó: Klág Dávid / Telex
Fotó: Klág Dávid / Telex

Élőláncot tartanak és ülősztrájkot is szerveznek ma a diákok a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. Közleményükben leírják azt is, mit tapasztalnak ők maguk az oktatás hazai állapotáról, a tanárhiányról:

  • „matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről”,
  • „magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást”,
  • „nyugdíjból hívnak vissza tanárokat”,
  • „több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)”

Kiegészül mindez azzal, hogy idén már megint a diákok viszik a fénymásoló papírt, a
tanároknak pedig nem fizetik ki a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, a vacak
ablakokon pedig behúz az őszi hideg. A pénteki élőláncról, pedagógussztrájkról, és a délutáni tüntetésről kövesse a híreket a Telexen!

Hamarosan felállnak az élőlánchoz a Szabadság híd pesti hídfőjénél is. Egyelőre álmosan gyülekeznek a résztvevők.

Fotó: Klág Dávid / Telex Fotó: Klág Dávid / Telex
Fotó: Klág Dávid / Telex

A budapesti Jászai Mari téren elkezdtek gyülekezni az emberek a 7:45-re meghirdetett élőlánchoz.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az előző országos pedagógussztrájk október 27-én volt, aznap sok ezer pedagógus nem dolgozott a PDSZ szerint. Több mint tíz kilométer hosszú élőláncot alkottak reggel Budapesten diákok és szülők, a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon egyaránt, vagyis a szervezők szerint „körbeölelték Budapestet”.

A Telexen, ahogy eddig is, pénteken is szeretnénk percről percre követni az országos sztrájk eseményeit. Ha van információja arról, melyik iskolában van munkabeszüntetés, hol tartanak szolidaritási akciókat, küldjön képet, és írjon nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre.

7:45-től a miskolci Földes Ferenc Gimnázium körül is lesz élőlánc, majd 9:15-től diákok ülősztrájkot tartanak a gimnázium folyosóján. Lapunknak is elküldött nyilatkozatukban azt írják:

„A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen.”

Már-már megszokott, hogy ebben a tanévben az országos pedagógussztrájkok élőlánccal kezdődnek, ez ma sem lesz másképp. Az viszont újdonság, hogy nem csak a fővárosban, hanem a legtöbb megyei jogú városban is sorfalat állnak 7:45 és 9 óra között a részt vevők. Az országos élőláncot az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezi.

A budapesti élőlánc a Margit hídtól fog indulni és a Budai felső rakpartig tart majd. Érintve az Alsó rakpartot, Kossuth teret, Kiskörutat (Deák, Astoria, Kálvin, Fővám), Szabadság hidat. Az egyik szervező diák lapunknak azt írta, hogy közel 10 kilométer hosszú lesz. Szerinte az élőlánc azért jó megoldás, mert

máshogy nem lehet kifejezni ilyen szilárdan az egységet, mint egy egész országon átívelő élőlánccal.

Több ezer embert várnak a budapesti élőláncba.

Reggel nyolckor kezdődik a következő országos pedagógussztrájk, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg. A sztrájk és a polgári engedetlenség között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!