Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre

2022. november 18. – 07:20

frissítve

Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre
Tüntetők a budapesti Várkert Bazárnál – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” – címmel hirdetett meg tüntetést péntek estére az Egységes Diákfront, a budapesti eseményen több ezren vonultak a Március 15. térről a Clark Ádám térre.
  • Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők, ezzel arra utaltak, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt az oktatáson kívüli más területeken.
  • Több vidéki városba is szerveztek estére megmozdulást, többek közt Győrben és Nagykanizsán is utcára vonultak az oktatás jövőjéért.
  • Közel 10 kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel Budapesten, pár helyen azonban nem jött össze elég ember, és hézagos volt a lánc.
  • Több vidéki településen, Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron és Szegeden is tüntettek a tanárokért. A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz.
  • A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai ülősztrájkkal hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira.
  • Országszerte sztrájkoltak a pedagógusok.
  • Egész nap percről percre követtük az eseményeket.

Szegeden a tegnapi vonulást és a Klauzál téri tiltakozást követően, ma reggel élőláncot alkottak és több iskolában is sztrájkot hirdettek a pedagógusok. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanárai nagyszünetben álltak ki az iskola elé, ezzel demonstrálva azt, hogy a tanári kar több mint 50 százaléka sztrájkol a mai nap folyamán.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A Tömörkényben oktató Guba Eszter kérdésünkre elmondta, igaz, hogy többen még csak most léptek be a sztrájkba a tanári karból, de ez a létszám állandósulni látszik. Aki eddig is sztrájkolt, az továbbra is folytatja és nagyjából 4–5 pedagógussal bővült a létszám az előző alkalomhoz képest. Hozzátette, méltatlannak tartja saját helyzetüket, hogy kizárólag ilyen keretek között tudnak demonstrálni.

„Ez a sztrájk csak papíron létezik, nem tudjuk kinyilvánítani a sztrájk valódi lényegét, a munkabeszüntetést.”

Arra a kérdésünkre, hogy mik a kilátások a sztrájkoló pedagógusok számára a következő hónapokra nézve, Guba Eszter azt a választ adta, hogy eddig törvényi keretek között akarták tartani a tiltakozást, de szerintük jelen formában ennek nem lesz sok értelme a továbbiakban. Azt is elképzeéhetőnek tartja, hogy radikálisabb lépéseket tesznek, de továbbra is összefogva és együttműködve a budapesti oktatási intézményekkel és más szegedi iskolákkal.

Szentendrén is volt élőlánc péntek reggel, amiben a szervezők szerint sokan vettek részt. Délután 18:00-ra pedig az esti budapesti tüntetés támogatásaként egy kisebb helyi demonstrációt hirdettek meg.

Fotó: Olvasói fotó
Fotó: Olvasói fotó

A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola 39 aktív pedagógusa közül 25-en sztrájkolnak, velük 10-en vállalnak szolidaritást. A szülők azzal támogatták őket, hogy a diákok körülbelül 70 százalékát nem vitték ma iskolába.

Csütörtök este több vidéki városban volt egyszerre demonstráció az oktatás jövőjéért. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke lapunknak azt mondta: folyamatosan nyomást kell gyakorolni a kormányra, már nemcsak a fővárosban van tiltakozás, hanem vidéken is.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az események célja az volt, hogy vidéken is legyen „fény az oktatásban”, így több helyen fáklyákkal, mécsesekkel, telefonokkal világítottak a sötétben. Tüntetés volt többek között Pécsen, ahol közel kétezren vettek részt a demonstráción, emellett kiálltak a tanárokért Szegeden, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Győrben, Egerben, Miskolcon és Szolnokon is.

Percről percre közveítésünket itt tudja visszaolvasni.

Délután 17:00-re az Egységes Diákfront, Pala Mozgalom és Turul Diákegyesület szervezett tüntetést. A tervek szerint a tüntetők a Március 15. téren gyülekeznek, ahonnan az Erzsébet hídon és a Lánchíd utcán keresztül érkeznek meg a Clark Ádám térre.

A diákok szerint a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról, ezért november 9-én felszólították az MTVA-t, hogy ők is megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól. Négy követelésük volt:

  • A tájékoztatás az M1 Televízióban történjen!
  • Hétköznap, főműsoridőben (tehát 18:30 és 21:30 közötti időszakban)!
  • Legalább öt percig!
  • Élő adásban!

A kérésükre még nem kaptak választ, ezért is vonulnak utcára ma délután.

„Látszatintézkedésekkel nem lehet minket elhallgattatni!”

A pedagógus-szakszervezetek múlt héten tárgyaltak Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. Az biztos, hogy a kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

A budapesti Szent István Gimnázium 25 tanára sztrájkol, 21 kollégájuk aláírásával támogatja a munkabeszüntetésüket. Ezzel a kiállásukkal az egyhetes munkabeszüntetésbe kezdő Karinthy Frigyes Gimnázium és Brassó utcai Általános Iskola akciójához csatlakoznak.

Veresegyházon november elején létrejött a város nevelési-oktatási intézményei között egy pedagógus összefogás, melynek eredménye, hogy ezen a héten végig voltak tiltakozások. A polgári engedetlenségben összesen 186-an vettek részt, 37-en sztrájkoltak.

Pénteken reggel élőlánc volt a településen, ami olvasónk szerint két kilométeres volt, összekötötte a város központjában található nevelési-oktatási intézményeket.

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 20 pedagógusa, a sztrájkjoggal rendelkező dolgozók nyolcvan szálaéka csatlakozott az országos munkabeszüntetéshez. A tanárok is támogatták a sztrájkot, mindössze 21 diák maradt az iskolában.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium tanári karának, munkatársainak, a szülőknek és a diákoknak egy része részt vett az országos élőláncban. Emellett az intézményben egész napos sztrájkot tartanak.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az MTI ugyan háromnegyed tízkor röviden beszámolt az országos élőláncról, a köztévé tízórás híradójába ez még nem fért be, ahogy az egésznapos tanársztrájk sem. Itt írtunk bővebben, hogy miről volt akkor mégis szó a híradóban.

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban a diákok ülősztrájkot szerveztek péntek reggelre. Az egyik szervező, Anna lapunknak azt mondta: öt osztály teljes létszámmal vett részt az akcióban, de más osztályokból is több diák csatlakozott. Azért választották az ülősztrájkot, mert újfajta módon akarták felhívni a figyelmet a közoktatás problémáira. E mellett kint már hideg van, így kényelmesebb is így demonstrálni, és az iskolájuk is alkalmas arra, hogy a folyosókon sokan le tudjanak ülni. A szervezők előzetesen azt kérték: mindenki hozzon magával egy „unaloműző” tárgyat, hogy elfoglalják magukat. Vannak, akik kártyáztak vagy zenéltek, énekeltek. Körülbelül negyed óra múlva véget ér az akciójuk és be fognak menni az órákra.

Csütörtök este a szülők feliratot ragasztottak ki a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola bejáratára: „Büszkék vagyunk sztrájkoló tanárainkra!” Így vállalnak szolidaritást a sztrájkoló tanárokkal. Itt is sokan részt vettek a reggeli élőláncon.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 126 dolgozója szolidaritási nyilatkozatot írt alá a közoktatásban dolgozók mellett. Mint fogalmaznak: „jogosnak tartjuk felháborodásukat, a követeléseiket megfogalmazó pontokkal egyetértünk”. Szerintük a tarthatatlan helyzet megoldása nem halogatható tovább,

„ezért követeljük, hogy a fenntartó megfélemlítés és fenyegetés helyett azonnal kezdjen érdemi és méltányos tárgyalásokat a szakma képviselőivel. A közoktatás helyzete szorosan összefügg a felsőoktatás lehetőségeivel, a tiltakozók a felsőoktatás érdekeit is képviselik”.

A Pala Mozgalom, a reggeli élőlánc egyik szervező csapata sajtótájékoztatót tartott, ahol a diákok azt mondták: sikeres volt az élőlánc, Budapesttel együtt 46 városban volt nagyjából egyszerre tiltakozás. Debrecenben és Tatabányán több mint 1000-en vettek részt a reggeli élőláncban. Szerintük pénteken olyan városokban és iskolákban is megvalósult az élőlánc, ahol eddig nem tudott, és az oktatás már nem csak Budapest problémája.

A folytatásról annyit árultak el: ha nem történik változás folytatni fogják, délután 5-kor várnak mindenkit a Március 15. téren.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Martonvásáron öt oktatási intézmény pedagógusai, diákok és szülők vettek részt az élőláncban, körülbelül 180-an.

A Martonvásári Beethoven Általános Iskola 16 pedagógusa csatlakozott az országos sztrájkhoz.

Fotó: Fejesné Móri Ágnes
Fotó: Fejesné Móri Ágnes

Pilisvörösvár is csatlakozott az országos élőlánchoz. Hosszan álltak a tanárok, diákok és szülők a 10-es út melletti járdán.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A PDSZ a héten szolidaritási sztrájkot kezdeményezett a szakképző intézményekben, így az ott dolgozók is tudnak csatlakozni a munkabeszüntetéshez. A sztrájktörvény szerint szolidaritási sztrájkot csak szakszervezet kezdeményezhet. Az eddigi országos sztrájknapokon a törvényes munkabeszüntetéshez a sztrájktörvény feltételeit kellett betartaniuk a csatlakozóknak. A sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő, amik láthatatlanná teszik a pedagógusok kiállását. Sokan ezért választják a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget.

A PDSZ oldalán azt írja, hogy a szakképzésben dolgozókra viszont

nem vonatkozik a 2022. évi V. törvény, így nem kell felügyeletről és a tanórák megtartásáról sem gondoskodniuk.

Ennek az az oka, hogy a szakképzésben dolgozók nem a saját követeléseik miatt sztrájkolnak, ezért nem szükséges egyeztetéseket kezdeményezniük. A szakszervezetek már a tavaszi munkabeszüntetések idején is kezdeményezték a szolidaritási sztrájkot.

Nyíregyházán a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjainak kezdeményezésére többségében diákok, tanárok és néhány civil támogató közel egy kilométeres élőláncot alkotott. Egy olvasónk azt írta:

„A tanárhiány, a túlzsúfolt tananyag, a diákokra és tanárokra nehezedő túlméretezett terhek ellen tiltakoztak. Sokszor felhangzott a ”Tanár nélkül nincs jövő„ jelszó, utalva a tanárutánpótlás borzasztó helyzetére.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A csütörtöki országos megmozdulások és fáklyás menetek után pénteken reggel folytatódtak a tiltakozások országszerte. November 18-a ugyanis ismét sztrájknap az oktatásban dolgozók és tanulók számára, mellyel fel akarják hívni a figyelmet az oktatás egyre súlyosabb problémáira. A reggeli élőlánc után a megyében tudomásunk szerint 17 oktatási intézményben sztrájkoltak a pedagógusok.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium mellett többek között az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában, vagyis az egykori Ságváriban, ahol 8 óra 20 perc és 10 óra 20 perc közé terveztek sztrájkot, a törvények betartásával. A munkabeszüntetésben mintegy 20–30 fő részvétele volt várható, a pedagógusok most külön demonstrációt nem szerveztek, mint ami októberben is volt. A szegedi Hősök kapuja feletti erkélyen egy nagy „Sztrájk!” felirat díszeleg, amire az iskola egyik tanára hívta fel a figyelmünket.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki
Tagintézményének 30 szakemberéből 11-en vállalták a munkabeszüntetést, köztük gyógypedagógusok, pszichológusok, logopédusok, egy konduktor és egy gyógytestnevelő. Egyikőjük lapunknak azt írta: nem kis szervezőmunka áll emögött, hiszen alig találkoznak egymással, naponta más intézményben látják el a feladatainkat, ilyen szempontból is nehezebb helyzetben vannak, mint a többségi pedagógusok.

Az intézmény már a tavaszi, március 16-ai országos sztrájk napján is beleállt a tiltakozásba, igaz, akkor még 14 dolgozó vett részt a munkabeszüntetésben.

Alig ért véget az élőlánc, már meg is jelentek az V. kerületi önkormányzat munkatársai, és elkezdték lemosni a krétával rajzolt feliratokat a Báthory utcában.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban ülősztrájkba kezdtek a diákok reggel, így nincs tanítás az iskolában. A folyosón beszélgetnek és kártyáznak.

Fotó: Szűcs Tamás
Fotó: Szűcs Tamás

Reggel Soroksáron is élőláncot alkottak a Grassalkovich Antal Általános Iskola tanárai, diákjai és a szülők. Az iskola 28 tanárja vesz részt a sztrájkban.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Esztergomban is 7:45-től 9:00-ig tartott az élőlánc, egy olvasónk szerint több mint 450-en voltak.

Fotó: Olvasónk, Mudrák Balázs / Telex Fotó: Olvasónk, Mudrák Balázs / Telex
Fotó: Olvasónk, Mudrák Balázs / Telex

A 49-es villamos ablakából a szerkesztőségbe menet reggel 8-kor így nézett ki az országos pedagógussztrájkra szervezett élőlánc a budapesti Gellért tér és az Astoria között.

A budapesti XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumban a pedagógusok körülbelül 30-40 százaléka sztrájkol. Az iskola egyik tanára elküldte lapunknak az ott tanító tanárok létszámát korcsoportonként. Szerinte még egész jól állnak a többi iskolához képest, de két éven belül 4-5 ember nyugdíjba megy, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján helyettük 40-es, 50-es kollégák érkeznek.

„A pályaelhagyók is a 20-as, 30-as korosztályból kerülnek ki, szóval nagy a baj.”

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Kilenc órakor lezárult az élőlánc.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium 29 dolgozója vesz részt az országos sztrájkban, ez a státuszban lévő tanárok és NOKS (nevelést és oktatást közvetlenül segítő) munkatársak 61 százaléka.

Nem sokkal a vége előtt Budán még lelkesen skandálnak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!