Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre

2022. november 18. – 07:20

frissítve

Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők – többezres tömeg vonult a Clark Ádám térre
Tüntetők a budapesti Várkert Bazárnál – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” – címmel hirdetett meg tüntetést péntek estére az Egységes Diákfront, a budapesti eseményen több ezren vonultak a Március 15. térről a Clark Ádám térre.
  • Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak az Alagút tetejéről a tüntetők, ezzel arra utaltak, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt az oktatáson kívüli más területeken.
  • Több vidéki városba is szerveztek estére megmozdulást, többek közt Győrben és Nagykanizsán is utcára vonultak az oktatás jövőjéért.
  • Közel 10 kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel Budapesten, pár helyen azonban nem jött össze elég ember, és hézagos volt a lánc.
  • Több vidéki településen, Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron és Szegeden is tüntettek a tanárokért. A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz.
  • A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai ülősztrájkkal hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira.
  • Országszerte sztrájkoltak a pedagógusok.
  • Egész nap percről percre követtük az eseményeket.

Sok diák mellett körülbelül 25 tanár és majdnem 300 szülő vett részt a 22. kerületi egyházi iskola szolidaritási akciójában – írta a Telexnek az egyik szülő.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Szigetszentmiklóson is csatlakoztak az Egységes Diákfórum által szervezett 7:45-től 9-ig tartó, országos élőlánchoz. A szervezést a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium diákjai bonyolították le. „Nem kell sokat tennünk, csupán
ahogyan ma is, és máskor is, ki kell állnunk ország-világ elé, hogy lássak, hogy igenis van hangunk” – mondta az egyik diák beszédében.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / TelexCsepelen a mai nap folyamán 140 helyi pedagógus vállalt sztrájkot, hozzájuk szolidaritásból 11 további pedagógus csatlakozott. A Jedlik Ányos Gimnázium 720 tanulójából mindössze 235 jelent meg, innen kiemelkednek az 5-8. osztályosok: a 131 diákból mindössze tízen mentek ma iskolába.

Egy helyszínen lévő rendőr azt mondta egyik tudósítónknak, hogy hamarosan visszaadják a forgalomnak a Clark Ádám teret.

A szervezők nem hagynak maguk után szemetet: szedik az úttestről a szétázott Pintér-bankókat, miközben eleredt az eső.

A szervezők arra kérik a még a Clark Ádám téren lévőket, hogy adják át a teret. Az emberek az alagút és a környező utcák felé sétálnak el.

Az esemény végén az Egységes Diákfront egyik tagja bejelentette, hogy a következő tüntetést december 9-re szervezik a közmédia épületéhez. „Igazi magyarként énekeljük el a Himnuszt” – zárta beszédét a felszólaló. A tömeg ezt követően zenei kísérettel elénekelte a Himnuszt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mihalics Lili beszélt, aki szerint a diákok nem engednek a fenyegetéseknek, a megaláztatásnak és ők nem fognak elhallgatni. Követeli, hogy engedjék be őket a köztévébe, hogy elmondhassák követeléseiket. Aki esőben is tüntetni jár, az igazán dühös, mondta.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Nagykanizsán Tanórák a téren címmel hirdettek demonstrációt péntek estére a Városháza előtt található Erzsébet térre. A rendezvényen a város 16 iskolájának pedagógusai, a hozzájuk csatlakozó szülők és diákok gyűltek össze, és különböző tanórák keretében vették sorra a közoktatás legnagyobb problémáit.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A helyszínen rögtönzött matematika órán kiderült, hogy Nagykanizsán is kérdés, ki fog holnap tanítani, mert a tantestületekben az ötven feletti pedagógusok vannak többségben, és mindössze kilenc százaléknyi a huszonéves tanárok aránya. A magyar órán az oktatást irányító politikusok kijelentései szövegértési kihívásként hangzottak el. Végül a történelem órán a pedagógusok, a szülők és a diákok közös kilenc pontja mellett, a szakképzés követeléseit is felsorolták.

Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat! – szavalja József Attila, Levegőt! című versét az egyik szervező diák, amit hatalmas taps fogad a téren. József Attila verse után a tüntetések himnuszává vált Grund című dalt éneklik el a résztvevők.

Az Alagút feletti részről Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak a demonstrálók.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ezzel utaltak arra, hogy szerintük a kormány feleslegesen szórja a pénzt az oktatáson kívüli más területeken. Pintér Sándor és a hivatástudat a húszezresen:

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az Egységes Diákfront pontjait Strbka Anna sorolta: többek közt tanítható mennyiségű tananyagot, élhető körülményeket, figyelmet az oktatásra és sztrájkjog azonnali visszaállítását követelik.

Felszámolnák a Nemzeti Alaptantervet is, ami a felszólaló szerint korlátozza a tanulni vágyó diákokat és a tanáraikat is. Elengedhetetlen lépésnek tartják a pedagógusok béremelését, és felháborítónak tartják, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár hónapok után is képtelen felmutatni egy normális ajánlatot a pedagógusoknak. „Miből éljen a pedagógus? Csillogó gyermeki tekintetekből?” – kérdezte Strbka Anna.

A Clark Ádám téren beszédet mondott Pirint Gergő diák, aki szerint a kormány nem tesz semmit, pedig a diákságnak vannak céljai, öntudatos, és itt az ideje, hogy tárgyaljanak velük. El kell kezdeni szervezkedni, küzdeni és már az iskolákban felhangosítani a helyi problémákat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Nem elég a magasabb bér, itt oktatási reformra van szükség, amelynek része a szegregáció felszámolása” – mondta. Semmit nem tesz a vezetés, ignorálnak minket, ezért el kell kezdeni szervezkedni, mondja a felszólaló.

A menet vége most ért a térre, Budán is sokan csatlakoztak a demonstrációhoz. A Felix Kitchen & Bar étterem ill. a Várkert Bazár előtt a tüntetők a telefonjaikkal világítottak és elénekelték a Grund című dalt, hamarosan kezdődnek a beszédek.

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

– olvasható egy transzparensen. A reggeli tüntetésen a szülők, diákok, tanárok által elfogadott közös követeléseket osztogatták szórólapokon az élőláncok helyszínén, ennek egyik pontja a „Kisebb terhelést!” volt. Jó pár oktatáskutató szerint csökkenteni kellene a tananyag mennyiségét.

A Békés megyei Egységes Diákfront több intézmény bevonásával szervezett élőláncot napközben, Békéscsabán. A Diákfront beszámolója szerint a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium előtt több százan alkottak élőláncot az oktatás jövőjéért.

A helyszínen elhangzott beszédében Dohányos Máté főszervező felolvasta a diákok kilenc pontos követelését, amit – az épületbe is jól behallatszó – egyórás, szüntelen skandálás követett – írták. A demonstrációt autók, buszok, és még egy MVM-es teherautó is dudaszóval támogatta.

A kormány csak a polgári engedetlenségből ért: tovább kell lépnünk – mondta Molnár Áron, a NoÁr mozgalom alapítója péntek délután Győrben, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezte demonstrációján, amin 80-100-an vettek részt. Arra buzdított, hogy a tanárok kezdjenek csendes ülősztrájkba a tankerületeknél, és borítsák be a várost a kilenc pontos, kinyomtatott követeléseikkel.

Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Neubauer Tamás, a PDSZ megyei elnöke szerint a diákok, a tanárok és a szülők tartják életben a közoktatást. Gere-Kovács Dávid a diákok nevében kért szót: tiltakozott az iskolai körülmények ellen, és az ellen, hogy az oktatás a gyakorlati helyett a lexikális tudásra épít, gondolkodás helyett a magolást helyezi előtérbe.

Helyszíni tudósítóink szerint a Szabad sajtó út még üres, a forgalmat elterelték. A menet vége a híd közepét már elhagyta. Jó pár autós dudálva fejezi ki szimpátiáját, amire a diákok rákezdik: „aki dudál, velünk van.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A menet vége a Piarista köznél a megafonba mondja: „rendőr minket nem tanít”, amit a „Pintér takarodj” rigmus vált. Az Erzsébet hídon budai irányba leállt a forgalom. Tudósítóink szerint már néhány ezresre duzzadt a tömeg.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A helyszínen lévő tudósítóink becslése szerint már nagyjából ezer fő környékére bővült a tömeg. El is indult az eleje Buda felé.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Dunakeszi Szent István Általános Iskola pedagógusai is részt vettek a mai országos sztrájkban.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Szemerkélő esőben formálódik a tüntetés, a szervezőkön kívűl csak kevesen várakoznak a Március 15. téren. 200-300 ember a téren, de folyamatosan érkeznek. A menet a Kiosk elől fog indulni, átmegy az Erzsébet híd alatt, majd fel a hídra és át Budára, ahol nem a rakparton folytatja majd útját a Clark Ádám térig, hanem a Lánchíd utcában.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Sajnos úgy látom, kicsit csökken a lelkesedés, de ebben az időjárás és a kormány hallgatása is szerepet játszik – mondta Palya Tamás. Az ősz óta tartó demonstrációk emblematikus karaktere nem szólal fel ma este.

Kellékek a tüntetéshez: a síp 500, a zászló 1000, a duda pedig 1500 forint a tüntetés estéjén a Március 15. téren. A árus azt állítja, hogy ebből nem lehet meggazdagodni.

Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

„Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért” néven hirdetett meg vonulásos tüntetést az Egységes Diákfront. „Továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire” – áll az esemény leírásában. A diákok és támogatóik a tervek szerint a Március 15. térről a Clark Ádám térre vonulnak.

A szervezők november 9-ig adtak ultimátumot az MTVA-nak: a diákok a kiállások okairól szerettek volna beszélni az M1-en élő adásban, hétköznapi főműsoridőben, legalább öt percig, azonban ez a jelzett időpontig nem történt meg. „Látszatintézkedésekkel nem lehet minket elhallgattatni” – írták.

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban 13-an nem vették fel a munkát pénteken, őket hatan aláírásukkal támogatták. Az iskola Facebook-oldalára egy képet is feltöltöttek, amin az iskola dolgozóinak korosztály szerinti bontása látható, legófigurákból kirakva.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A Kispesti Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 30 gyógypedagógusa és gyógypedagógiai asszisztense pénteken 8 és 12 óra között polgári engedetlenséggel tiltakozott. Az intézményben hat pedagógus és asszisztens ez idő alatt sztrájkolt. Facebookon azt írják:

„Elhivatott szakemberként olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók állnak, hiszen neveltjeink és családjaik érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az intézményünkben dolgozó minden felnőtt számára a minőségi munkavégzés feltételeit, a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést.”

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Tatán is kiálltak pénteken a tanárokért, reggel élőláncot alkottak szülők, diákok.

Fotó: Egységes Diákfront / Facebook Fotó: Egységes Diákfront / Facebook
Fotó: Egységes Diákfront / Facebook

A Csontváry Általános Iskola előtt is élőlánccal vállaltak szolidaritást gyerekek és szülők a tanárokkal, a cél a pedagógusok támogatása volt.

Fotó: Csontváry Általános Iskola / Facebook Fotó: Csontváry Általános Iskola / Facebook
Fotó: Csontváry Általános Iskola / Facebook

A Celldömölki Városi Általános Iskola 15 pedagógusa is csatlakozott az országos sztrájkhoz. A „Gyermekeitekért, gyermekeinkért, egymásért!” jelmondatukkal azt szeretnék kifejezni, hogy az oktatás jövője közös felelősség. Fontosnak tartják azt is, hogy minél több vidéki iskola csatlakozzon a megmozdulásokhoz.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Péntek reggel Amszterdamban is szolidaritási akciót szerveztek a magyar tanárokért. A holland fővárosban nagyjából 20 ott élő magyar egyetemista és tanár gyűlt össze, hogy kifejezzék támogatásukat a magyar tanárok felé.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!