Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint

2022. október 27. – 07:16

frissítve

Csütörtökön sok ezer pedagógus tette le a munkát a PDSZ szerint
Diákok a Damjanich utcai tankerületnél – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több mint tíz kilométer hosszú élőláncot alkottak reggel Budapesten diákok és szülők, a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon egyaránt, vagyis a szervezők szerint „körbeölelték Budapestet”.
  • A PDSZ szerint több ezer pedagógus tette le a munkát csütörtökön.
  • A következő országos sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ez az anyagunk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Hamarosan képes összefoglalót is láthatnak a mai nap eseményeiről a Telexen.

A szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola épp a napokban végzett egy oktatási intézményeket rangsoroló listán a középiskolai mezőnyben második helyen Csongrád-Csanád megyében. A néhány évvel ezelőttig még Ságvári Endre nevét viselő iskola nevelőtestületének tagjai délben álltak ki az iskola épülete elé, a Tisza Lajos körútra, hogy kifejezzék tiltakozásukat az oktatás és a tanárok helyzete miatt. „Teljes mértékben egyetértünk a követelésben megfogalmazottakkal” – mondták, majd felolvasták a már ismertetett, a többi iskolánál is elhangzott pontokat.

Ezután hangzott el Arany János A walesi bárdok című versének utolsó pár versszaka. „Képletesen Montgomeryben vagyunk, az elhíresült lakomán.” A versmondást a padkán állva pár diák követte végig, az eseményen 39 tanár volt jelen.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„A sokszínűségben hiszünk, sokszínűek vagyunk” – hangzott el Hornok András magyar–olasz szakos tanár felszólalásában, aki hozzátette azt is, hogy a sokszínűség ellenére összeköti a pedagógusokat a hivatástudat, az élhető jövőbe vetett bizalom, mert nem a jövő generációinak a javait akarják, hanem a boldogulásukat szeretnék szolgálni. „És ne feledjétek, nélkülünk nincs jövő!” – zárta sorait.

(Balogh Gergő, Szegeder)

A budapesti XIII. kerületi Eötvös József Általános Iskolából 26 pedagógus és 3 nevelést-oktatást segítő dolgozó csatlakozott a sztrájkhoz, előtte élőláncot szerveztek, írja olvasónk.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium pedagógusainak a fele csatlakozott az országos sztrájkhoz, közben pedig a tanulók 75 százaléka nem ment iskolába. Az iskola tanárai ezt írták a Telexnek: „Többen összeültünk és beszélgettünk. Egyszer sem hangzott el, hogy »mennyiért«! Nem fizetésről volt szó, hanem arról, hogy hogyan szeretnénk tanulni-tanítani! Milyen iskolát szeretnénk. Természeti képek jelentek meg: egy szabad tér, együtt játszó, »kutató«, kísérletező, sportoló, pihenő, egymásra figyelő gyerekek és felnőttek. Ők együtt. Köszönjük, hogy elmondták, hogy itt voltak! Minden hosszú utazás egyetlen lépéssel kezdődik! Megtették. És megtették azok is, akik hivatalosan tanítottak. Nincs különbség! Jó ilyen iskolában lenni. Jobbnak lenni, jobbá lenni vagy csak egyszerűen lenni. Felnőtt és diák marad: egymásba kapaszkodó tekintetek”.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

Az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégiumban 21 pedagógus szüntette be a munkát csütörtökön. Olvasónk szerint „a munkabeszüntetés jelzésértékű volt, csak egy órát érintett, hogy ne maradjanak le a diákok a tanulásban”.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

Megmutatjuk, néhány szakaszon hogy nézett ki a csütörtök reggeli élőlánc.

Ecséden a Richter Gedeon Általános Iskolában csak kettő pedagógus nem sztrájkol, miközben 11 tanár ma nem tartja meg az óráit. Olvasónk szerint „őket a vezetőség, a két nem sztrájkoló pedagógus, egy nyugdíjas tanár és egy pedagógiai asszisztens helyettesíti. A 142 főből több mint 100 tanuló otthon maradt”.

Erről küldött fotót egy olvasó.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

Nagykanizsán kilenc iskola tiltakozik közös akcióban a közoktatás jelenlegi helyzete miatt. A tiltakozó tanárok csütörtök reggel előbb elénekelték a Grund című dalt, majd egy petíciót hoztak létre, amiben jobb oktatási körülményeket, korszerűbb tankönyveket, tisztességes béreket követelnek.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

A részt vevő iskolák: Batthyány Lajos Gimnázium, Dr. Mező Ferenc Gimnázium, Kiskanizsai Általános Iskola, Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola, Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye, Rozgonyi Úti Általános Iskola, Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola, Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Bolyai János Tagintézménye, Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium.

Többen sztrájkolnak az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban is, miközben sok diák nem is ment ma iskolába, ezzel fejezték ki a szolidaritásukat, írja olvasónk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az Újpesti Homoktövis iskolánál a szülők által készített feliratokat ragasztottak a kerítésre és az iskola előtti padokra.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Óbudán a Kerék Általános Iskola és Gimnázium 38 pedagógusa is munkabeszüntetéssel tiltakozik, írja olvasónk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Hétvezér Általános Iskola 18 pedagógusa csatlakozott ma az országos sztrájkhoz, a szülők és a gyerekek pedig reggel 7:15-től élőlánccal támogatták az ügyüket, írja olvasónk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Budapesti XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium 13 tanára csatlakozott az országos sztrájkhoz. Velük hat kollégájuk vállalt szolidaritást.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Katicabogár Waldorf Óvodába senki nem vitte be a gyerekét csütörtökön, a szülők ezzel támogatták az óvodai dolgozók munkabeszüntetését.

A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanárai is csatlakoztak a mai szegedi versmondáshoz. A 9 óra 40 percre meghirdetett esemény néhány percet csúszott, majd a tanárok egy tíz főből álló csoportja sorakozott fel az iskola bejárata előtti járdán.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A már ismert követeléseiket is felolvasták, ami után itt is Arany A walesi bárdokja következett. „Az összefogásunkat és a szolidaritásunkat mi sem szimbolizálja jobban” – mondta az egyik tanár a verset felvezetve.

Az előadást a helyi sajtó képviselői és az elhaladó autók hallgatták, az esemény – amit az iskolaépület ablakaiból a gyerekek is valamelyest végigkövettek – végeztével a demonstrálók visszamentek az iskolába.

(Balogh Gergő, Szegeder)

Ujlaki Tibor, a Fazekas tanára a Telexnek azt mondta, hogy Marosi Beatrixék szóban ígéretet tettek arra, hogy nem lesz olyan, hogy nem fizetnek a tanároknak vagy „másfélszeres szorzóval” vonnak le a bérből, hanem a jogszabálynak megfelelően fogják számolni a bérezést. Azaz az lesz az arány, hogy a heti 40 órához képest mennyit sztrájkoltak.

Ujlaki szerint ez nagyon fontos információ, mert „sokan eddig azért nem mertek belépni a sztrájkba, mert ellentmondásos információk érkeztek arról, hogy alakul a bérük, ha sztrájkolni kezdenek”. Ujlaki hozzátette, hogy ez jelentős szempont, hiszen „amúgy sem keresünk mi, tanárok túl sokat”.

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola elé is kiállt mintegy 35 pedagógus, hogy tiltakozzanak az oktatás helyzete miatt. Az országos tiltakozásokhoz csatlakozva mindenkin többnyire fekete ruha volt, valamint egy matricát is viseltek. Ezen a tüntetéssorozat országos jelképévé vált, körbe írt felkiáltójel volt, melyet Horgas Péter látványtervező és Molnár Áron, a noÁr Mozgalom legismertebb arca alkottak meg közösen. Molinót is feltartottak, egyiken az iskola neve volt látható, a másikon pedig az, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”

Fotó: Legény Dániel / Szegeder
Fotó: Legény Dániel / Szegeder

A kiállás maga szervezetten zajlott, 9 óra 25 perc után, a második órát követő szünetben. A pedagógusok felálltak a szecessziós iskolaépület bejáratához, majd Rechtenwald Kristóf volt az, aki először beolvasta a tiltakozásokon már korábban, a frissen alakult Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja által közösen megfogalmazott három pontot. Eszerint a kiüresített sztrájktörvény visszaállítását, egy közös oktatási minisztérium felállítását, és a kirúgott kölcseys tanárok azonnali hatállyal való visszahelyezését követelik.

Ezután elszavalták együtt Arany János A walesi bárdok című balladáját, mellyel elmondásuk szerint azt szimbolizálják, hogy a jövőben is készek közösen áldozatot hozni a céljaikért. Az előadás eltartott egy ideig, miközben autók haladtak el az iskola előtti utcán, egyikük támogatólag dudált is. Mivel egyes diákoknak most kezdődött az oktatás, az előadást nem megzavarva gyűltek össze a bejárat körül, mások az iskola ablakaiból figyelték az eseményt. Miután lezajlott a szavalás, hirtelen síri csend lett, a téren álló diákok megtapsolták tanáraikat, akik vissza is vonultak az épületbe.

Legény Dániel, Szegeder

Csütörtökön a kőbányai Kiskakas óvoda néhány dolgozója megint sztrájkolt. Telexnek küldött levelükben azt írták:

„A 3-ról 4 fősre bővült csapat ismét kreatív módon fejezte ki nemtetszését az oktatási rendszer működésével kapcsolatban.”

Korábban október 14-én hárman sztrájkoltak az óvodában. Akkor szolidaritásból a szülők nem vitték be a sztrájkoló pedagógusokhoz tartozó gyerekeket.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Fazekas tanárai ezután kiálltak az október 23-án slammerdiák, Pankotai Lili mellett, mondván, „Petőfi is nagyon csúnyán tudott káromkodni”, de szerintük nem ezt kell nézni a diák beszédében, hanem azt, hogy „ez egy kritika, amit komolyan kell venni”.

Ezután elszavalták a „Dal a rézfaszú bagolyról” című művet, és azt kívánták a döntéshozóknak, hogy álmodjanak részfaszú baglyokról.

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tanulói élőláncot szerveztek az iskola elé 7:10-től 7:30-ig. Több mint 200-an vettek részt a demonstráción, mert a környező iskolákból is mentek oda tanárok, öregdiákok.

„A székesfehérvári Kodolányi János Gimnázium tanárai közül 22-en a mai napon élve sztrájkjogunkkal 8:00 és 12:00 között nem végzünk oktatási-nevelési tevékenységet. Intézményünk további 12 pedagógusa a sztrájkban ugyan nem vesz részt, de követeléseinkkel egyetért. A diákság is indított akciókat, tőlünk teljesen függetlenül a DÖK-szervezésében. Reggel fél 7-kor már az épület előtt készítettek feliratokat a főbejárat előtt. Reggel fél 8-tól élőláncot alkottunk az iskola körül, azóta pedig minden szünetben készülünk akciókkal” – írta az intézmény egyik oktatója a Telexnek.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A tanárok szerint Marosi Beatrix ígéretet tett a bérekre vonatkozóan is – bár azt a helyszínen nem részletezték, hogy mi is ez az ígéret –, azt pedig levélben fogják megbeszélni, hogy a tankerületvezető mikor megy a Fazekas Gimnáziumba beszélgetni.

A tankerület előtt ezután egy nyilatkozatot olvastak fel, amiben például arról írtak, hogy „a 21. századi iskola feladata, hogy felkészítse a diákokat a 21. századi feladatokra. Csakhogy ehhez a 21. századi eszközök egyáltalán nem adottak”.

Gyűjtést szerveznek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói és munkatársai. Az egyetemi dolgozók egy szolidaritási nyilatkozatot is közzé tettek, melyben a többi között azt írják: „amellett állunk ki, hogy a pedagógusok társadalmi megbecsülésével kapcsolatos közvetlen feladatok: a fizetések rendezése és a bérek hosszútávú értékállóságának biztosítása. A pedagógusok hatékony munkájához szükséges feltételek megteremtéséhez pedig rendszerszintű változtatásokra van szükség a magyar közoktatásban.”

Két tanár ment be a tankerület épületébe, amíg bent voltak, a diákok kint énekeltek, skandáltak. Ment az „Elegünk van”, a „Nem hagyjuk”, a „Fizessétek meg a tanárainkat” és a „Veletek vagyunk”.

Átadtak egy levelet Marosi Beatrix tankerületvezetőnek, és megbeszélték a problémáikat. „Nagyon korrekt beszélgetés volt”, Marosi felajánlotta, hogy elmegy a Fazekasba, hogy folytassák a beszélgetést, ezt pedig ők elfogadták, mondták.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A többi közt a sztrájkok miatt elmaradt órák béréről beszéltek, Marosi azt is megígérte, hogy válaszol a leveleikre.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium körülbelül száz diákja az élőlánc után odament a Közép-Budai Tankerületi Központhoz, később másik kétszáz diák csatlakozott hozzájuk az Arany János Gimnáziumból. A diákok a kilenc pontjukhoz gyűjtött aláírásokat akarták átadni a tankerületnek, amiket az élőláncon szedtek össze. Miután ezt nem tudták megtenni, kiragasztották őket az ajtóra.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Olvasónk szerint az oktatók két héttel ezelőtt sztrájkoltak, ma szolidaritási akcióban vettek részt.

Olvasói fotó / Telex
Olvasói fotó / Telex

Az élőlánc után, délelőtt tízre a Fazekas Gimnázium tanárainak egy csoportja átment a Belső-Pesti Tankerületi Központ elé. Több diák is van velük, körülbelül 100-120-an lehetnek. Céljuk, hogy átadjanak a tankerületvezetőnek egy levelet – amiben válaszadásra szólítják fel –, azt nyilvánosan felolvassák a nyilatkozatukkal együtt, és a maguk módján kiálljanak a slammer Pankotai Lili mellett is.

Tizenöt perccel a meghirdetett időpont előtt már öt rendőrautó és egy motorosrendőr védte a Belső-Pesti Tankerületet.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

A résztvevők transzaprenseket raknak ki a program elején, azt a rendőrök kérésére le is kell szedniük fél óra múlva. A helyszínen azt beszélik, állítólag két szervezőt fogadni fog Marosi Beatrix tankerületvezető a demonstráció közben.

A tiltakozás elején elkezdődött a „szabad ország, szabad oktatás” skandálás, a feliratokat már kiragasztották a tankerület ajtajára.

Csütörtök reggel több ezren demonstráltak Budapesten, 13 kilométeres élőláncot alkotva a tanárokért. Közben az MTI-ben friss képek jelentek meg Orbán Viktorról is, ahogy a tiltakozások közben fogadta Irakli Garibashvili grúz kormányfőt a Karmelitában.

Orbán Viktor és Irakli Garibashvili október 27-én – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda /Benko Vivien Cher / MTVA
Orbán Viktor és Irakli Garibashvili október 27-én – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda /Benko Vivien Cher / MTVA

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!