Diákok tapsolták meg a szegedi Tömörkény gimnázium kiálló tanárait a két óra közötti szünetben

2022. október 27. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola elé is kiállt mintegy 35 pedagógus, hogy tiltakozzanak az oktatás helyzete miatt. Az országos tiltakozásokhoz csatlakozva mindenkin többnyire fekete ruha volt, valamint egy matricát is viseltek. Ezen a tüntetéssorozat országos jelképévé vált, körbe írt felkiáltójel volt, melyet Horgas Péter látványtervező és Molnár Áron, a noÁr Mozgalom legismertebb arca alkottak meg közösen. Molinót is feltartottak, egyiken az iskola neve volt látható, a másikon pedig az, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”

Fotó: Legény Dániel / Szegeder
Fotó: Legény Dániel / Szegeder

A kiállás maga szervezetten zajlott, 9 óra 25 perc után, a második órát követő szünetben. A pedagógusok felálltak a szecessziós iskolaépület bejáratához, majd Rechtenwald Kristóf volt az, aki először beolvasta a tiltakozásokon már korábban, a frissen alakult Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja által közösen megfogalmazott három pontot. Eszerint a kiüresített sztrájktörvény visszaállítását, egy közös oktatási minisztérium felállítását, és a kirúgott kölcseys tanárok azonnali hatállyal való visszahelyezését követelik.

Ezután elszavalták együtt Arany János A walesi bárdok című balladáját, mellyel elmondásuk szerint azt szimbolizálják, hogy a jövőben is készek közösen áldozatot hozni a céljaikért. Az előadás eltartott egy ideig, miközben autók haladtak el az iskola előtti utcán, egyikük támogatólag dudált is. Mivel egyes diákoknak most kezdődött az oktatás, az előadást nem megzavarva gyűltek össze a bejárat körül, mások az iskola ablakaiból figyelték az eseményt. Miután lezajlott a szavalás, hirtelen síri csend lett, a téren álló diákok megtapsolták tanáraikat, akik vissza is vonultak az épületbe.

Legény Dániel, Szegeder

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!