Gyűjtést szerveznek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak a Corvinus oktatói

2022. október 25. – 17:10

Gyűjtést szerveznek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak a Corvinus oktatói
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtést szerveznek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói és munkatársai, írja a hvg.hu. Az egyetemi dolgozók egy szolidaritási nyilatkozatot is közzé tettek, melyben a többi között azt írják:

„amellett állunk ki, hogy a pedagógusok társadalmi megbecsülésével kapcsolatos közvetlen feladatok: a fizetések rendezése és a bérek hosszútávú értékállóságának biztosítása. A pedagógusok hatékony munkájához szükséges feltételek megteremtéséhez pedig rendszerszintű változtatásokra van szükség a magyar közoktatásban.”

A Corvinus oktatói szerint: „egy kormányzat akkor jó, ha elősegíti, hogy a felnövekvő új generációk mind képzettebbek és tisztességesebbek legyenek és a megszerzett képességek érvényesüljenek a munka világában és a társadalmi életben. Az iskolának elő kellene segítenie a kreativitást és a kritikus gondolkodást, amelyek a tanulókat önismerethez és egymás jobb megismeréséhez segítik, és hozzájárulnak egy együttműködő társadalom kialakulásához. Az ország akkor boldogul, ha akarja ezt, és tesz is érte.

Rossz az a kormányzat, amelyik tevékenységével ellene hat e célnak és önsorsrontó az a társadalom, amely eltűri, hogy így alakuljanak a dolgok”

– fogalmaznak a corvinusos oktatók és munkatársak, egyértelművé téve: tisztelettel és elismeréssel adóznak a pedagógusok küzdelmének. Múlt héten már beszámoltunk arról is, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több jelenlegi és volt oktatója egynapi bérét, összesen 647 ezer forintot ajánlott fel a sztrájkoló és polgári engedetlenséget vállaló kollégáiknak.

Hónapok óta fokozódik az ellenállás a köz- és felsőoktatásban, miután a kormány máig semmilyen érdemi lehetőséget nem teremtett a jobb anyagi megbecsülésükért, és rendszerszintű változásokért küzdő pedagógus szervezetekkel. Október 23-án, vasárnap délutántól estig nagyszabású szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten a tanárokért, és az oktatás jövőjéért, de hetek óta számos demonstráció és élőlánc is szerveződött a közös cél érdekében.

Budapesten túl szinte az összes nagyobb magyar városban volt tüntetés is a tanári munkabeszüntetések mellett, illetve ezeket támogatandó. A Telexen folyamatosan beszámolunk a pedagógusok tiltakozásáról, az ország különböző pontjairól jelentkezünk tudósításokkal. A két pedagógus-szakszervezet október 27-én újabb országos sztrájkot tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!