Hatalmas kockás zászlót lógattak le a Szabadság hídról – sok ezren tüntettek az oktatásért Budapesten

2022. szeptember 2. – 16:19

frissítve

Hatalmas kockás zászlót lógattak le a Szabadság hídról – sok ezren tüntettek az oktatásért Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több ezres tömeg tüntetett pénteken délután a Belügyminisztérium előtt, majd Budapest belvárosában és a Szabadság híd pesti hídfőjénél a tanárokért és a jobb oktatásért.
  • A demonstrációt a középiskolások által alapított Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg, de a menetben ott voltak szülők, tanárok és a pedagógus-szakszervezetek is.
  • Megjelent Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje is.
  • A tüntetők magasabb tanári fizetéseket, a tanárhiány csökkentését, megfelelő mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb iskolai körülményeket és több kormányzati figyelmet követeltek az oktatásnak.
  • Vasárnap este négy budapesti gimnáziumnál tartanak virrasztást.

A budapesti Szent István Gimnázium tanárai egy képpel köszönték meg a diákok szolidaritását.

Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Olvasónk / Telex

Az év elején először egy rendelettel, majd egy törvénymódosítással tulajdonképpen láthatatlanná tették a pedagógusok sztrájkját. Az új szabályok szerint a tanároknak a sztrájk alatt is meg kell oldani a gyerekek felügyeletét 7 és 17 óra között, biztosítani kell az étkeztetést, az érettségiző osztályoknak a kötelező érettségi tantárgyakból minden órát meg kell tartani, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét.

A tömeg pontban fél ötkor elindult, egy „Tanárainkkal vagyunk” molinó vezeti a menetet. Szabad ország, szabad oktatás – skandálják.

A tömegben ott van Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért politikusa és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Karácsony kockás ingben van, ami a tanári tiltakozások szimbólumává vált az elmúlt években.

Fotó: Halász Nikolett / Telex
Fotó: Halász Nikolett / Telex

A diákok egy sajátságos témazáró dolgozatot adnak az embereknek, amiben például az iskolák állapotát lehet 1-5-ig bejelölni, de azt is meg lehet tudni belőle, hogyan tudsz lázadni az oktatási rendszer hibái ellen.

A tömegben feltűnik a Tanítanék Mozgalom, az Illyés Gyula Gimnázium zászlója is, folyamatosan jönnek az emberek. A Szent István tér négy óra után tíz perccel megtelt, az embereket a tér közepe felé terelik, hogy többen beférjenek. Egy idős férfi a Bazilika lépcsőjénél lévő kerítésen belülre állt egy magyar és uniós zászlóval, de a pap megkérte, hogy hagyja el az egyházi területet. A férfi először nem akart elmenni, de végül a rendezők kérésére lejjebb állt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Magyarországon a pedagógusok bére a felsőfokú végzettségűek fizetésének mindössze a 60 százaléka, míg Szlovákiában 70, Ausztriában 85 százalék. A fejlett országokat tömörítő OECD országokban 90 százalék az átlag. Akik segítik a tanárok munkáját, például a gyógypedagógusoknak, pedagógiai asszisztenseknek a bére már 2008 óta nem emelkedett. A pedagógusok illetményének „vetítési alapja” (magyarán az az összeg, amelyhez képest a bértáblában a fizetést meghatározzák) ma is a 2014-es minimálbér, ami 101 500 forint, a kormány ugyanis ezt ezen a szinten befagyasztotta.

A kormány most azt ajánlotta, hogy 2028-ig a pedagógusok fizetését a diplomás átlagbér 80 százalékáig emelik meg. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonban ez mindössze évi 14 százalékos béremelést jelentene, belső felmérésük szerint a tagságuk ehelyett 45 százalékot tartana elfogadhatónak.

Pár perccel a négyórás meghirdetett gyülekezési időpont előtt pár százan vannak a Szent István téren, főleg fiatalok, sokan kockás inget vettek fel. A résztvevők egyelőre a tér árnyékosabb oldalán gyülekeznek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete „Ki fog holnap tanítani?” feliratú matricát osztogat.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex


A meghirdetett program szerint a Bazilikánál gyülekező tüntetők fél 5-től a Belügyminisztérium elé vonulnak, ami az új kormányban átvette az oktatás irányítását. A menet innen tovább vonul majd a Fővám térre. A demonstráció hivatalosan este 7-ig tart.

Az általános iskolai tanárok közel fele elmúlt 50 éves, fiatalok alig vannak, a női pedagógusok aránya közel 90 százalék, és a magyar iskolarendszer alig-alig képes felemelni a leginkább rászoruló rétegek gyermekeit, az új tanév elején ezek a trendek láthatók a Központi Statisztikai Hivatal részletes oktatási statisztikáiból. Óriási területi különbségek is vannak: Budapesten az általános iskolás diákoknak csak 0,6 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, az Encsi járásban ennek a százszorosa: 62,5 százalék. Grafikonok és egyéb részletek ebben a cikkünkben>>>

Már tavasszal is zúgolódtak a pedagógusok, sztrájkot és polgári engedetlenséget szerveztek. Most az új tanévben ezt folytatják:

  • Sztrájk: Várhatóan november végén lehet sztrájk az iskolákban, jelentette be a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amelynek vezetői szeptember elsején fekete ruhában, fekete esernyőkkel tartottak tanévnyitó sajtótájékoztatót. A két tanrái érdekképviselet, a PSZ és a PDSZ augusztusban többször is tárgyalt a kormány képviselőivel a bérek emelésekről és más követelésekről, de nem közeledtek az álláspontok.
  • Polgári engedetlenség: A szakszervezetek azt állítják, ők nem buzdítják erre a tagjaikat. A Tanítanék Mozgalom civil szervezet javasol jövő hétfőtől úgynevezett gördülő engedetlenséget. Ennek lényege, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár nemrégen levelet küldött a pedagógus-szakszervezeteknek, amiben azt kérte tőlük, ne támogassák a polgári engedetlenséget. Ezt azzal indokolta, hogy rossz példát mutatnának a tanárok a fiataloknak, mert erkölcsileg aggályos viselkedés az, ha nem tartják be a jogszabályokat.

Évnyitó – Az oktatás nemzeti ügy címmel hirdetett demonstrációt a Szent István téri Bazilika elé a Diákok a Tanárokért nevű szervezet. A középiskolások által alapított szervezet a márciusi tanársztrájk idején már szervezett egy többezres tüntetést Budapesten. Most is a tanárok mellett tartanak szolidaritási menetet, mert úgy gondolják, az oktatás nemzeti ügy. Követeléseik a következők:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!