A tanárok sztrájkra és polgári engedetlenségre készülnek

2022. szeptember 02. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Már tavasszal is zúgolódtak a pedagógusok, sztrájkot és polgári engedetlenséget szerveztek. Most az új tanévben ezt folytatják:

  • Sztrájk: Várhatóan november végén lehet sztrájk az iskolákban, jelentette be a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amelynek vezetői szeptember elsején fekete ruhában, fekete esernyőkkel tartottak tanévnyitó sajtótájékoztatót. A két tanrái érdekképviselet, a PSZ és a PDSZ augusztusban többször is tárgyalt a kormány képviselőivel a bérek emelésekről és más követelésekről, de nem közeledtek az álláspontok.
  • Polgári engedetlenség: A szakszervezetek azt állítják, ők nem buzdítják erre a tagjaikat. A Tanítanék Mozgalom civil szervezet javasol jövő hétfőtől úgynevezett gördülő engedetlenséget. Ennek lényege, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár nemrégen levelet küldött a pedagógus-szakszervezeteknek, amiben azt kérte tőlük, ne támogassák a polgári engedetlenséget. Ezt azzal indokolta, hogy rossz példát mutatnának a tanárok a fiataloknak, mert erkölcsileg aggályos viselkedés az, ha nem tartják be a jogszabályokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!