A Pedagógusok Szakszervezete a nemzetközi sajtóhoz fordul, sztrájk novemberben lehet

2022. szeptember 1. – 13:12

frissítve

A Pedagógusok Szakszervezete a nemzetközi sajtóhoz fordul, sztrájk novemberben lehet
A Pedagógusok Szakszervezetének tagjai sötét ruhában, fekete esernyőkkel kezdték meg a tanévet – Fotó: Halász Nikolett / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete esernyőkkel a háttérben, fekete ruhában tartott tanévnyitó sajtótájékoztatót a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetése, a sötét viseletre szerintük azért volt szükség, mert a tanév kezdetével talpig gyászolnak. A tájékoztatón felolvasták nyilatkozatukat, amit a nemzetközi sajtónak és globális szervezeteknek is el fognak juttatni. Polgári engedetlenségre továbbra sem bíztatják a tanárokat, de sztrájkot szerveznek, ebből november végére lehet valami.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke csütörtökön a tanévnyitó sajtótájékoztatóján azt mondta: odáig jutottunk, hogy a tanárok azt tanácsolják a tanítványaiknak, ne legyenek pedagógusok. Bejelentette, a PSZ országjárásba kezd, hogy a legkisebb falvakba is eljuttassák üzenetüket: nincs hova hátrálni, nem kell tűrni.

Eljuttatják kiáltványukat nemzetközi szervezetekhez

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke felolvasta a kiáltványukat, amit a globális sajtónak, és olyan nemzetközi szervezetekhez is eljuttatnak, mint például az Európai Bizottság képviselete és az Európai Szakszervezeti Szövetség oktatási bizottsága. A kiáltvány a közoktatás problémáira világít rá, ezekből a legfontosabbak:

  • a pedagógusok bére a felsőfokú végzettségűek fizetésének a 60 százaléka,
  • azoknak, akik segítik a munkájukat, például a gyógypedagógusoknak, pedagógiai asszisztenseknek a bére már 2008 óta nem emelkedett,
  • évente több ezer tanár megy nyugdíjba, és nincs utánpótlás,
  • az általános iskolák ötödében képesítés nélkül dolgoznak.

Ezek miatt továbbra is béremelést, a munkaterheik csökkentését és az alkotmányos sztrájkjoguk visszaállítását követelik.

Közben elkezdték a sztrájk szervezését is. Olyan országos, széleskörű megmozdulást szeretnének, mint ami az előző tanévben volt. Most az előkészítés és a tárgyalások zajlanak, szerinte valamikor november végén lehet ebből valami.

Rossz címre küldte a kormány a fenyegető levelet

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár nemrégen levelet küldött a pedagógus-szakszervezeteknek, amiben azt kérte tőlük, ne támogassák a polgári engedetlenséget. Ezt azzal indokolta, hogy rossz példát mutatnának a tanárok a fiataloknak, mert erkölcsileg aggályos viselkedés az, ha nem tartják be a jogszabályokat.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke erről azt mondta:

„Azt a levelet rossz címre küldte a kormány, (...) milyen erkölcsi alapokon oktatnak ki minket”?

Szerinte a szakszervezetek nem szerveznek polgári engedetlenséget, sőt arra bíztatják kollégáikat, hogy tartsák be a jogszabályokat. Beszéde előtt egy fehér kisszéket tett maga elé. Azt kérte minden állami iskolában dolgozó pedagógustól, tegyenek ők is hasonlóan, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lekuporodjon a sámlin hozzájuk, és meghallgassa végre panaszaikat.

Nemrégen derült ki az is, hogy a kormány átalakítja a felsőoktatási felvételit, erről Totyik azt mondta: ez egy kapkodó, nem átgondolt lépés volt. Például a most 11.-es diákoknak már májusban dönteniük kellett a fakultációkról, ehhez képest most még azt sem tudják, milyen követelményeket fognak szabni az egyetemek.

A felsőoktatási felvételi átalakításának részleteit még nem ismerjük, de a módosítás megosztotta az embereket. Az egyetemek nagyrészt egyetértenek vele, egy oktatáskutató szerint tragédia ami történik. Ebben a cikkben elemeztük részletesebben a helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!