„Kis pénz! Kis tanítás! Nincs pénz! Nincs tanítás!” – szolidaritási tüntetés koncerttel a Kossuth téren

2022. április 1. – 19:13

„Kis pénz! Kis tanítás! Nincs pénz! Nincs tanítás!” – szolidaritási tüntetés koncerttel a Kossuth téren
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Többek közt a Punnany Massif, a Belmondo és a Ricsárdgír fellépésével hirdetett meg szolidaritási akciót a noÁr és a Tanítanék mozgalom péntek este hat órára, a Parlament elé. Az ingyenes koncert nemcsak kiállás a sztrájkhoz való joguk elismeréséért küzdő tanárok mellett, hanem adománygyűjtés is. Árulnak támogató jegyeket, és a befolyt összegből azoknak pedagógusoknak akarnak segíteni, akik lemondanak az egyébként is igen sovány fizetésükről minden egyes olyan napon, amikor a polgári engedettlenségi akcióban részt vesznek.

„Gyertek el, támogassuk a pedagógusokat, óvodapedagógusokat, gyógypedagógusokat, tanárokat közösen és bulizzunk egy hatalmasat együtt, értük, az oktatás jövőjéért!”

– így invitálták a Facebook-eseményben az érdeklődőket, és a kifejezetten szürkének induló pénteken a szervezők abban reménykedtek, hogy igaza van azoknak az időjárás előre jelzéseknek, amelyek szerint estére eláll Budapesten az eső. Az időjárás 20 perccel a meghirdetett kezdési időpont előtt tényleg egészen kegyesnek tűnt, bár nem derült ki és hűvös szél is fújdogált, amikor a Parlament elé felhúzott színpad oldalában egy kórus már beéneklést tartott, a téren pedig szellősen gyülekeztek az emberek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kártyás fizetéssel is lehet a helyszínen támogatni a tanárok sztrájkalapját, közölte Molnár Áron, a tüntetés-koncert hibrid esemény legelején, aminek a koncert részét a Csíkszerda nevű kórus nyitotta meg egy népdalcsokorral, néhány perccel hat után.

Az előre beígért bulizás igazából a Deep Glaze színpadra lépésekor, nagyjából 40 perccel a kezdés után indult be, előtte Törley Kata köszöntötte a tüntető- koncerthallgatóságot a Tanítanék Mozgalom és a sztrájkoló pedagógusok nevében, aztán zenélt Hajdu Erik, Molnár Áron előadta a Ne félj című számát és a Diákok a tanárokért tanították skandálni az ekkor néhányezres tömeget:

„Kis pénz! Kis tanítás! Nincs pénz! Nincs tanítás! Szabad ország! Szabad oktatás!”

„A magyar tanárok többsége soha, ismétlem, soha nem fog annyit keresni, mint amekkora a magyar átlagkereset volt 2022 januárjában” – mondta Kamrás Orsolya a PDSZ képviseletében az első koncertblokk után. Szerinte a kormánynak esze ágában sincs megadni azt, amivel „évek óta adós”, de mégsem értelmetlen a szakszervezetek tárgyalása, mivel többezren döntöttek már időszakos munkabeszüntetés mellett a pedagógusok közül.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az, hogy hogyan küzdenek a pedagógusok a céljaikért, Magyarország következő kormányán fog múlni, hangsúlyozta Kamarás, majd hozzátette:

„Menjetek el szavazni április 3-án, és tartsátok szárazon a puskaport!”

A koncertbe Lovasi András egy videófelvételen jelentkezett be. Majd fél nyolckor a szervezők bejelentették, hogy a koncerten és a támogatójegyekből már több mint 5 millió forint gyűlt össze a tanárok sztrájkalapjába pénteken. Mire fél 8-kor megérkezett a Belmondo, a Kossuth téren összegyűlt tömeg már a kettes villamos sínein túl is állt. A tüntető-közönség soraiban feltűntek kockás ingek, EU-s és ukrán zászló is. Egy átlagos tüntetéshez képest lényegesen kevesebben érkeztek transzparenssel, viszont lényegesen többen táncoltak.

„Biológia-kémia szakos tanár vagyok, de most azt gondolom, hogy úri hobbi lenne, ha tanítanék”

– mondta két szám között a színpadról Czutor Zoltán, a Belmondo énekese.

Kemény Zsófi író-költő-slammer beszélt a 10 millió fejű sárkány öngyilkosságáról, a noÁr-társalapító Duda Éva pedig arról, hogy olyan országra vágyik, ahol az ember nem szobanövények, a tanárok pedig emelt fővel, megélhetési gondok nélkül mehetnének haza.

„Drága politikusok, ezt most nektek üzenem, ti vagytok értünk!”

– folytatta Duda Éva, aki arra is emlékeztette az ország vezetőit, hogy az ő feladatuk nem csak a saját táboruk, hanem az egész ország képviselete.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Diákok a tanárokért nevében felszólaló gimnazisták azt követelték a színpadról, hogy „Fizessétek ki a tanárainkat!”. Egyikük beszélt arról is, hogy

„elfogadhatatlan, hogy ha én érettségi után elmennék valamelyik szupermarketbe pénztárosnak, akkor jobban keresnék, mint a tanáraim. És üzenem a kormánynak, hogy nem, erre nem az a megoldás, hogy hatósági plafont vezetünk be a pénztárosoknak.”

Az akusztikus koncertet adó Azahriah mondta a leginkább aktuálpolitikai beszédet: kitért a szavazatégetésre, a szomszédban dúló valódi háborúra (amit az itthon szerinte egy évtizede dúló gyűlöletkeltéssel állított szembe) és a gyermekvédelminek nevezett, melegellenes népszavazásra. Szerinte nem arról van szó, hogy Magyarország egy homofób vagy egy rasszista ország lenne, hanem arról, hogy egyéni érdek van mindenek felett, ennek a levét pedig pont azok isszák meg, akik tisztességesen akarnak dolgozni.

„Több tiszteletet a tanároknak, álljunk ki egymásért”

– mondta.

Simkó Edit tanár, a polgári engedettlenségi akció egyik elindítója a színpadon arról beszél, hogy elvonási tünetei vannak, hiányzik neki a tanítás, amióta sztrájkolnia kell. Ezért egy „polgári ismeretek”-nek elnevezett villámtanórát tartott és megtanította a tömegnek a „Nincs hatalmad felettem” jelmondatot. Végül házifeladatot is adott, minden tüntetőt felszólított arra, hogy vasárnap szavazzon.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Ricsárdgír a Magyarországon mindenki boldog című számával kezdett, és nagyjából 20 percet zenélt. A frontemberük, Márton Dani pedig azt mondta, megtiszteltetés, hogy ezen a szolidaritási eseményen zenélhettek, mert mélyen egyetértenek az üzenetével.

Szinte mind fellépő és felszólaló bíztatta a tüntetőket arra, hogy szavazzanak vasárnap, Molnár Áron pedig minden szünetben megkérdezte a tömegtől hogy jól érzik-e magukat és szavaznak-e harmadikán.

A hétvégi népszavazásról pedig Dudits Luca (Háttértársaság) és Vig Dávid (Amnesty International) beszélt, akik a saját iskoláséveik nehézségeire is reflektálva buzdították arra az embereket, hogy két ikszes, azaz érvénytelen szavazatokat adjanak a gyermekvédelminek nevezett, homofób kérdésekre.

„Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ!”

– üvöltötte velük a tömeg.

„6,3 millió forint jött össze eddig”

– jelentette be háromnegyed 10-kor Molnár Áron, miután Falusi Mariannal együtt előadta a LOVEMBTQIA+ című számát.

Ismét színpadra lépett Nagy Ervin, színész, aki korábban is felszólalt már a sztrájkoló tanárok mellett. Ezúttal viszont nem beszédet mondott, hanem az LGT Miénk itt a tér című számát énekelte el.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fél 11-re jelentősen megcsappant már a tömeg, főleg a hideg és a maratoni hosszú műsor miatt. Az estét záró sztárfellépők előtt a koncert-tüntetés házigazdája bejelentette, hogy

csaknem 7 millió forint gyűlt már össze a sztrájkoló tanárok javára és több mint 30 ezren csatlakoztak az eseményhez online közvetítéseken keresztül.

Az estét a Punnany Massif zárta a Kossuth térre szervezett szimpátiatüntetésen. A zenekar frontember arról beszélt, hogy kiváltságos érzés olyankor magyarnak lenni, amikor nem valami ellen, hanem valamiért állunk ki együtt.

Mi a helyzet a peadgógussztrájkkal?

A két nagy pedagógusszakszervezet a PSZ és a PDSZ a kormánnyal folytatott hosszan elhúzódó, de érdemi eredményre nem jutó tárgyalások után tavaly decemberben hirdetett meg pedagógussztrájkot a 2022-es évre. Az első, figyelmeztető sztrájkot januárra tűzték ki, de már ekkor jelezték, hogy ha ezután sem teljesítik a követeléseiket, akkor márciustól határozatlan idejű sztrájkkal folytathatják a tiltakozást. Már a januári akciót is komoly jogi herce-hurca övezte, de a következő, márciusra kitűzött időpont előtt jött egy kormányrendelet, amely a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva olyan feltételeket szabott, amiknek a betartása a tanűrok szerint teljesen értelmetlenné tette volna a munkabeszüntetést, elvette az érdemi sztrájk lehetőségét. Ezen aztán sok tanár annyira felháborodott, hogy úgynevezett polgári elégedetlenséggel kezdtek harcolni a sztrájkjogukért.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Február 14-étől kezdve pedagógusok egyenként döntöttek az időszakos (egy-egy órára vagy napra szóló) munkabeszüntetés mellett, az eredetileg budapesti gimnáziumokból kiinduló akció néhány nap alatt országossá nőtt, nap nap után sorra csatlakoztak tiltakozók vidéki iskolákból, egyházi intézményekből is, az első négy hét alatt az ország több mint 300 iskolájából, óvodájából voltak már résztvevők.

A béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelő tanárok március 16-án a kormányrendelet ellenére is belekezdtek a határozatlan idejű sztrájkba, ami azóta „Búvópatak” szlogennel, koordinálltan folytatódik, vagyis nem egyszerre van mindenhol munkabeszüntetés az országban. A mellettük kiálló diákok és civilek több szolidaritási eseményt, tüntetést is rendeztek korábban, és bár a kormány kijelentette, hogy választásokig már nem tárgyal a szakszervezetekkel, a tiltakozó tanárok nem adták fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!