Koordináltan folytatódik a pedagógusok munkabeszüntetése, nem egyszerre fognak mindenhol sztrájkolni

2022. március 24. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Fedőneve: Búvópatak” szlogennel folytatódik a pedagógusok sztrájkja, azaz nem egyszerre fogják beszüntetni a munkát a tanárok, hanem egymás után, koordináltan – ezt Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke jelentette be a Facebookon szerdán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a PSZ egy felületet hoz létre, ahol a sztrájkolók egy térkép segítségével tudják regisztrálni csatlakozási szándékukat.

Egy kérdőíven keresztül lehet jelentkezni az országtérképre, ahol előre látható lesz az, hol terveznek sztrájkot a tanárok – tette hozzá Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

Ez azért is fontos Nagy szerint, mert így fenn tudják tartani a sztrájkot úgy is, hogy kevesebb pedagógus esik el hosszabb távon a bérétől. Hiszen a tanárok sztrájkkal eltöltött óráik után nem kapják meg a fizetésüket.

A szakszervezetek képviselői az Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi) előtt jelentették be a változásokat. Korábban a PDSZ Telexnek küldött leveléből derült ki, hogy éppen szerda délutánra kezdeményeztek tárgyalást az érdekvédelmi szervezetek Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkárnál. Az államtitkár válaszlevelében közölte: nyitottak az egyeztetésre, de a sztrájktárgyalások a választásokig már nem fognak folytatódni.

„A sztrájktörvény folyamatos egyeztetést ír elő a feleknek, a kormány ennek nyilvánvalóan, láthatóan nem tett eleget” – mondta Nagy Erzsébet az Emmi épülete előtt.

Múlt szerda reggel nyolc órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik, hírük már az Európai Bizottsághoz is eljutott. Több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren, a napot ebben a cikkben követtük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!