A kormány a választásokig már nem tárgyal a pedagógus-szakszervezetekkel

2022. március 21. – 15:10

A kormány a választásokig már nem tárgyal a pedagógus-szakszervezetekkel
Hétfőn az Újbudai Bocskai István Általános Iskola tanárai is sztrájkoltak – Fotó: Bocskai István Általános Iskolából

Másolás

Vágólapra másolva

„Természetesen továbbra is nyitottak vagyunk az egyeztetésekre, ahogy eddig is. Ugyanakkor véleményem szerint a következő sztrájktárgyalást a választás után érdemes ütemezni, miután feláll az új Kormány” – írta válaszlevelében Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkár a pedagógus-szakszervezeteknek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Telexnek eljuttatott levelezéséből kiderül, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) együtt még múlt hét pénteken kezdeményezték Kisfaludy Lászlónál, hogy ezen a héten szerdán folytassa a kormány az egyeztetéseket a sztrájkbizottsággal.

Kisfaludy azt javasolta, hogy majd az országgyűlési választások, azaz április 3-a után kerüljön sor a további egyeztetésre. A szakszervezetek szerint azonban a választásokig hátralévő két hét túl sok idő érdemi egyeztetések nélkül, így továbbra is követelik, hogy a héten folytatódjanak a tárgyalások.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár már múlt hét szerdán a Hír TV-ben arról beszélt, hogy a közeljövőben nem fognak folytatódni a tárgyalások. Akkor azt mondta: a béremelés szükségességéről nincs vita, de erről a következő két hétben már nem születik döntés, mert nem ülésezik a parlament, így nehezen értelmezhető a szakszervezetek nyomásgyakorlása. Szerinte az érdekképviseletek direkt a választások elé időzítették a tiltakozást, és az baloldali kampányakció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múlt héten köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik nem vettek részt a sztrájkban, szerintük a pedagógusok 87 százaléka tett így. Akkor azt írták: „Köszönet a tanároknak annak belátásáért, hogy nem a sztrájk a tiltakozás legalkalmasabb módja egy háborús helyzetben, amikor a szomszéd országban háború folyik és az iskolákban gondoskodni kell azokról a gyermekekről is, akik most érkeztek Magyarországra.”

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a szombati Kossuth téri tüntetésen azt mondta, hogy 20 ezren nem vették fel a munkát szerdán. Azt is többször leszögezték, hogy nem direkt a választások elé időzítették a sztrájkot, hiszen már régóta tárgyalnak a kormánnyal, csak nem sikerült megegyezniük. Azt mondták, nincs köze a megmozdulásuknak pártokhoz, mert azt akkor is folytatnák, ha kormányváltás történne.

Hétfőn is folytatódott a március 16-án kezdődött határozatlan idejű pedagógussztrájk, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azért kezdeményezett, mert a bérek növelését és a munkaterhek csökkentését követelik a kormánytól. Többek között Budapesten az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában, a Kőbányai Szent László Gimnáziumban, és a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumban sztrájkoltak ma is tanárok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!