Reagált az Emmi a pedagógusok tüntetésére: Köszönet a tanároknak, akik úgy gondolták, hogy nem most van itt a sztrájknak az ideje

2022. március 19. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben több ezren tüntetnek a Kossuth téren a pedagógusok béremeléséért és a sztrájkjogért, az Emmi köszönetet mondott azoknak a tanárok „elsöprő többségének”, akik úgy gondolták, hogy „nem a sztrájknak van itt az ideje háború idején”.

„A sztrájkban résztvevők száma lényegesen elmarad a januári sztrájkban résztvevőéktől, a hét folyamán pedig még tovább csökkent”

– áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményében, amit a tüntetéssel egyidőben adtak ki az MTI-ben.

Azt írják, szerdán a tanárok 87 százaléka gondolta úgy, hogy most nem a sztrájknak van itt az ideje. „Köszönet a tanároknak annak belátásáért, hogy nem a sztrájk a tiltakozás legalkalmasabb módja egy háborús helyzetben, amikor a szomszéd országban háború folyik és az iskolákban gondoskodni kell azokról a gyermekekről is, akik most érkeztek Magyarországra.”

A közleményben megismétlik Gulyás Gergely korábbi szavait: a miniszter elismerte, hogy a tanárok követelései jogosak, azokkal a kormány is azonosulni tud, azonban arra kérték a pedagógus szakszervezeteket, hogy „a háborúra való tekintettel – a mozdonyvezetőkhöz hasonlóan- fontolják meg a sztrájk felfüggesztését.”

Szerda reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot kezdett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Több fővárosi és vidéki iskolában tartottak munkabeszüntetéseket. A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik. A tanárok mellett több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a Kossuth téren, illetve több száz tanárképzős hallgató is tüntetett az Emmi épülete előtt szerdán.

Gulyás Gergely a közmédiában eközben arról beszélt, hogy a pedagógusok kevesebb mint tíz százaléka vett részt a sztrájkban, ha az óvodapedagógusokat és a szakképzésben oktatókat is beleszámolják. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja most felelős döntésnek a sztrájkot, miközben Ukrajnában háború van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!