Ezrek tüntettek a tanárok béremeléséért és a sztrájkjogért a Kossuth téren

2022. március 19. – 15:15

frissítve

Ezrek tüntettek a tanárok béremeléséért és a sztrájkjogért a Kossuth téren
Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Parlament előtt tüntetett a tanárok helyzetének javításáért szombaton délután a Ne dolgozz ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Tanítanék mozgalom. A demonstrációnak a „A sztrájk alapjog! – nagy kockásinges találkozó” címet adták.

A 15 órára meghirdetett tüntetésen tudósítóink szerint mintegy 5-10 ezren voltak. A rendőrség leállította a forgalmat a 2-es villamos vonalán.

Az esemény ceremóniamestere Szűcs Tamás, a PDSZ egykori elnöke volt, aki először Nagy Erzsébetet szólította színpadra.

Nagy Erzsébet – Fotó: Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex
Nagy Erzsébet – Fotó: Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex


Nagy szerint a 2014-es első tiltakozások óta érdemi változás a mai napig nem történt. Szerinte sztrájk kezdete óta csak az ígéretek száma nőtt, és ha a kormány annyi energiát fektetett volna ezeknek a megvalósításába, mint amennyit az elégedetlenség kifejezésének megakadályozásába, eljönne a Kánaán. Elmondása szerint 20000-en nem vették fel a munkát szerdán, és ennél is többen lettek volna, de több intézményben az igazgatók tanítás nélküli munkanapot rendeltek el.

Bár előre nem volt egyértelmű, hogy a FreeSZFE Egyesület milyen formában vesz részt az eseményen, de végül a szolidaritásukról biztosító videóüzeneteket játszottak be az egyesület tagjaitól, illetve a tüntetést felvezető pár perces videót is ők készítették el.

Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex

Nagy Ervin színművészt kitörő taps fogadta. A színész az RTL Klubon futott sorozatra utalva arról beszélt, hogy ő csak a tévében tanár, és nem tudja, milyen zötykölődni hajnalban a villamoson, és az éhes gyereknek megtanítani a szorzótáblát, de azt tudja, hogy a tanárok a magyar értelmiség utolsó védőbástyája, és nem szabad hagyni hogy elvesszenek. Karikó Katalinban, Neumann Jánosban, Benedek Tiborban is tanárok látták meg a tehetséget.

Nagy Ervin szólal fel a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Nagy Ervin szólal fel a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A színész felsorolta saját tanárait, akik őt is elindították a pályán, majd heves beszédét egy 12 pontból álló programot olvasott fel.

  • Legyen béke.
  • Nemzeti konszenzuson alapuló hosszútávú oktatási stratégiát, egyenlő hozzáférést a minőségi oktatáshoz.
  • Minden gyerek lehessen olyan, amilyen.
  • Csökkenjen a tananyag,, az óraterhelés, az adminisztráció.
  • Több pénzt az oktatásra.
  • Szabad tankönyvválasztás, a cenzúra eltörlése.
  • A helyi igényeknek megfelelő, decentralizált oktatást.
  • Felelős és önálló oktatási minisztériumot.
  • Versenyképes fizetést az oktatásban, nevelésben dolgozóknak.
  • Hozzuk haza az országelhagyókat, hozzuk vissza a pályaelhagyókat.
  • Vissza a sztrájkjogot.
  • Unió az unióval.

Nagy Ervinnel videóinterjút is készítettünk:

NoÁrnak a legutóbbi klipjét játszották le, majd a szervezők egy perces néma csenddel emlékeztek meg az ukrajnai háború áldozatairól, végül ismét Nagy Erzsébet tért vissza, hogy felszólítsa a tanárokat, folytassák hétfőn munkahelyeiken a tiltakozást.

Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Meleg Noémi Napsugár / Telex

Sztrájkok, demonstrációk hete

Ez a hét mozgalmas az oktatásban: szerdán reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot kezdett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Budapesti, pécsi, szegedi, győri iskolákban is tartottak munkabeszüntetéseket. A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik. A tanárok mellett több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a Kossuth téren, illetve több száz tanárképzős hallgató is tüntetett az Emmi épülete előtt.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Hírt TV vendégeként azt mondta, hogy szerinte a diákok szolidaritási tüntetésén szerdán nem voltak többen 100-150 főnél, miközben a videófelvételek tanúsága és helyszíni tudósítónk szerint is több ezer diák volt a Kossuth téri eseményen.

A munkabeszüntetés első, szerdai napjáról, és a tüntetésekről itt olvashatja percről percre tudósításunkat.

Pénteken, a határozatlan idejű sztrájk harmadik napján is több iskolából vettek részt pedagógusok a tiltakozásban. Azt még pénteken sem lehet pontosan tudni, hogy hány tanár csatlakozott a szerdán kezdődő határozatlan idejű sztrájkhoz. Az Emmi szerint szerdán a pedagógusoknak a 13 százaléka sztrájkolt, ami összesen kb. 15 ezer tanárt jelent. Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja szerdán a Telexnek azt mondta, hogy előzetesen a tanárok 38 százaléka jelezte, hogy csatlakozna a sztrájkhoz. Nagy hozzátette: ez a szám nagyon lecsökkenhetett, mert például több iskolában is az igazgatók tanítás nélküli munkanapot rendeltek el, ezzel megakadályozva a sztrájkot.

Szintén pénteken szimbolikus osztálytermet rendeztek be középiskolások a Kossuth térre: négy sorban iskolapadokat és székeket tettek le egymás mellé, köréjük pokrócokat terítettek le. Ide jöttek ki a diákok péntek délelőtt, hogy a Parlament előtt tanuljanak. Az „Üljünk ki a tanárainkért” nevű eseményt azért hirdette meg két gimnazista tanuló, hogy így álljanak ki a sztrájkoló tanárok mellett, és hogy az oktatási rendszer a tanárok és diákok számára is méltányos legyen. A tüntetésről helyszíni beszámolónkat itt olvashatja.

A pénteki nap eseményeiről cikkünket itt olvashatja.


A kockás ing 2016-ban vált a Klik elleni tiltakozás jelképévé, miután Klinghammer István, az Emmi felsőoktatási államtitkára a Magyar Nemzetnek adott egy nyilatkozatot, amiben arról beszélt, hogy az oktatási rendszerek minőségét a tanári kar minősége határozza meg.

Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek. Legalábbis én így gondolom. De ebben benne van a 75 éves öregúr dohogása

– nyilatkozta az államtitkár.

A jelképet először a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai használták akik egy spontán közös képpel tiltakoztak a kijelentés ellen. Ehhez csatlakoztak más iskolák tantestületei, diákjai, közszereplők és politikusok is, és így lett a kormány oktatáspolitikáját kritizálók jelképe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!