Osztálytermet rendeztek be a Parlament előtt, így álltak ki diákok a sztrájkoló tanárok mellett

2022. március 18. – 14:37

Osztálytermet rendeztek be a Parlament előtt, így álltak ki diákok a sztrájkoló tanárok mellett
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szimbolikus osztálytermet rendeztek be középiskolások a Kossuth térre: négy sorban iskolapadokat és székeket tettek le egymás mellé, köréjük pokrócokat terítettek le. Ide jöttek ki a diákok péntek délelőtt, hogy a Parlament előtt tanuljanak.

Az „Üljünk ki a tanárainkért” nevű eseményt azért hirdette meg két gimnazista tanuló, hogy így álljanak ki a sztrájkoló tanárok mellett, és hogy megmutassák, „közös a célunk, hogy az oktatási rendszer a tanárok és diákok számára is méltányos legyen”.

A hűvös idő ellenére körülbelül száz-kétszáz diák megjelent a rögtönzött osztályteremben, ahol aztán egy szimbolikus becsengetéssel elindították a tanítási napot. Az órákat három civil szervezet tartotta nekik: az Amnesty International általános emberi jogból, a Menhely Alapítvány a hajléktalanságról, a Greenpeace pedig transzparenskészítő workshopot tartott nekik. Aki nem ezeken az órákon vett részt, az a saját könyvét, füzetét csapta fel.

A szervező diákok, Fehér Szonja és Bencze Sarolta Anna a Telexnek azt mondta, a szerdai megmozdulást ketten szervezték, az iskolatársaik és barátaik segítettek nekik, és valamennyit civil szervezetek is: az Amnesty International például láthatósági mellényekkel.

„Úgy gondoltuk, a pedagógusoknak kell a támogatás, főleg az ellehetetlenítő törvény után. Fontosnak tartjuk, hogy elinduljon egy változás, ezt szerettük volna támogatni”, plusz arra is gondoltak, hogy a kiállásuk valószínűleg a tanároknak is jól esne, és „talán motivációt és erőt adna nekik ez ahhoz, hogy folytassák a sztrájkot és az érdekeik érvényesítését” – mondták. „Minden mozgalomnak kialszik egyszer a lángja, hátha ezzel most ez egy kicsit tovább ég” – utaltak a szerdán indult, határozatlan idejű pedagógussztrájkra.

Fotó: Presinszky Judit / Telex Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Sarolta egy budapesti gimnáziumban tanul, úgy tudja, ott harminc körüli tanár sztrájkol. Azt mondta, a tanárai is támogatják őt ebben a megmozdulásban. „Azt látom rajtuk, hogy nagyon sok energiát vesz el a tanítás mellett az óráról órára való felkészülés és az adminisztrációs munka. Ők is szokták mondani, hogy ez a munka nem egy leányálom. Az egész úgy működik, mint egy gyárban: bemegyünk, és akkor leadják a tananyagot. Sokszor van, hogy mi, diákok mélyebben belemennénk egy témába, vagy több órát szánnánk rá, de ezt a kerettanterv sokszor nem engedi meg.”

Szerinte a diákok közül voltak, akik szülői igazolással tudtak kint lenni velük, mások pedig osztályfőnöki igazolással.

A pokrócon ülő Emma a Berzsenyi Dániel Gimnáziumból jött ki a Kossuth térre. Azt mondta, azért, mert „nagyon sok olyan visszajelzés volt, hogy biztos csak azért mentünk ki szerdán tüntetni, mert bulizni akartunk, mert az egy olyan helyzet volt, hogy nem kellett tanulnunk, nem kellett iskolába mennünk. Ez a mai olyan program, amivel bebizonyíthatjuk, hogy tényleg változtatni szeretnénk és nem csak szórakozni”.

A gimnazista szerint ami a tanárokkal történik, az rájuk is kihat. „Annyi elvárás van a tanárok és a diákok felé is, hogy ez a mostani egy tarthatatlan állapot, tényleg nem tudok rá más szót mondani. Fontos, hogy a tanárok és a diákok is kipihentek legyenek”.

Máté is fontosnak tartja, hogy a diákok is folyamatosan megmozduljanak, ezért a szerdai nagyobb tüntetés után pénteken is kijött a Parlament elé. Úgy látja, a tanárainak „ez rettentően nehéz” időszak, de diákként szeretné őket támogatni.

Fotó: Presinszky Judit / Telex Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Az iskolapadnál ülő Jázmin húsz osztálytársával együtt Szentendréről jött a megmozdulásra. „Mindenképpen szeretnénk segíteni a tanárok helyzetén. A szándék a részünkről mindenképp megvan”.

Szerinte a tanárokat leginkább az zavarja, hogy nincsenek eléggé megbecsülve. „És aki ilyen fontos munkát végez, hogy a jövő diákjait tanítja, annak mindenképpen jár tisztelet. Nekem nagyon jó tanáram vannak. Látom rajtuk, hogy igazán szeretnek tanítani, hogy nekik ez egy életcél”. Úgy tudja, az ő iskolájában a negyven tanárnak a fele, körülbelül húszan sztrájkolnak.

Szerda reggel nyolc órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik. Szerdán több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren, a napot ebben a cikkben követtük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!