Az Európai Bizottságtól is meghallgatták a sztrájkoló tanárok mondandóját

2022. március 23. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet is meghívást kapott arra a keddi online konzultációra, amelyet az Európai Bizottság (EB) kezdeményezett, írja a Népszava. Ez a konzultáció az országjelentés és az országspecifikus ajánlások előkészítésének a része volt, a fő témája a Népszava szerint a magyar gazdasági növekedési modell és termelékenység volt. Luc Tholoniat, az EB Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának igazgatója vezette, de más főigazgatóságok képviselői is részt vettek rajta.

Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta: ismertette az EB képviselőivel a szakszervezetek sztrájkköveteléseit, beszélt az egyre súlyosbodó pedagógushiányról, annak okairól, a nem megfelelő bérezésről és a megnövekedett munkaterhekről, és beszámolt a magyar kormány sztrájkjogot korlátozó rendeletének hatásáról is. Szó volt arról is, hogy az ukrajnai háború is hatással van a magyar iskolarendszerre, hiszen a menekült családok tanköteles gyerekeit fogadniuk kell a hazai intézményeknek.

Múlt szerda reggel nyolc órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik. Több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren, a napot ebben a cikkben követtük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!