A Fidesz leszavazta a javaslatot, amellyel felfüggeszthették volna Völner Pál végkielégítésének kifizetését

2022. február 21. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze nyolc percig tartott a parlament igazságügyi bizottságának ülése hétfő délben. A képviselők egyetlen határozati javaslatról döntöttek. A kenőpénzek elfogadásával gyanúsított Völner Pál ügye után Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke indítványozta, hogy a jogerős felmentő ítéletig ne kaphassák meg végkielégítésüket a büntetőügybe keveredett politikusok.

„A magyar törvények (…) nem támogathatják a hazai adófizetők pénzéből azokat, akik kormánytagként, államtitkárként korrupciós, hivatali, vagy költségvetést károsító bűncselekményeket követtek el és megbízatásuk ezzel összefüggésben szűnt meg” – áll az indítványban. A fideszes képviselők leszavazták a javaslatot, így az a parlament elé sem kerül.

„Az különösebben nem lepett meg, hogy a kormányoldal nem támogatta a javaslatunkat, viszont az, hogy mindezt nem is indokolták, az már nekem is szokatlan volt” – mondta a 24.hu-nak Varga László, a bizottság MSZP-s képviselője.

Völner Pál volt igazságügyi államtitkár háromhavi végkielégítéssel, azaz mintegy 4 millió forinttal távozhatott posztjáról. Ha áprilisig nem mond le a képviselői mandátumáról, akkor még további 3,7 millió forintot is kap, azaz összesen 7,6 milliós végkielégítéssel búcsúzhat a közélettől.

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték.

Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került. A hazai végrehajtó szakma irányítását nem könnyű egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni, de a korábbi korrupt rendszert kritizáló végrehajtók azért azon nagyon ki vannak akadva, hogy az eddigi vezetők továbbra is hatalommal bírnak, ellenőrzéseket folytatnak, pályázatokat írnak ki. Arról, hogy továbbra is milliókat keres naponta Schadl György és környezete, ebben a cikkben írtunk bővebben. A Völner-ügyet legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!