Évről évre csökken a káresetekhez vonuló tűzoltók száma a szakszervezeti vezető szerint

2021. augusztus 25. – 07:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van olyan város, ahol lassan már egyharmaddal kevesebb tűzoltó vonul a káresetekhez, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt – mondta a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

A hivatalos statisztika szerint jelenleg több mint 7500 tűzoltó dolgozik az országban, és ez a létszám az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint nem változott érdemben 2012 óta.

A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor csalóka az adat. Olyanokat is beszámítanak ugyanis ebbe a létszámba, akik segítik ugyan a tűzoltók munkáját, de nem vesznek részt az oltásban, mentésben. Így a statisztikába bekerülnek többek közt a mobil laborok vezetői és azok a tűzoltásvezetők, akik csak a nagyobb esetekhez vonulnak a többiekkel. Példaként a cikk Győrt említi, ahol 2010-ben három vonuló csoportban összesen 133 tűzoltó szolgált. Jelenleg 113 tűzoltó tud kivonulni a káresetekhez, és ebbe még beleszámolták a pannonhalmi őrsöt is, ahonnan legalább 15 perc Győrbe jutni.

Salamon Lajos arról beszélt a Népszavának, hogy sokfelé kevesebb új tűzoltó lép munkába, mint amennyien leszerelnek. Idén júliusban az OKF épülete előtt 73 frissen végzett tűzoltó tett esküt, míg 2008-ban még 700 tűzoltót avattak egyszerre a Hősök terén. A létszámhiány hátterében a cikk szerint többek közt az alacsony fizetés áll. A lapnak nyilatkozó tűzoltó 25 év munka után nettó 240 ezer forintot keres, míg kezdő kollégái nettó 170 ezret vihetnek hó végén haza. Bár a 24/48 órás munkabeosztás mellett lehet másodállást is vállalni, de akkor meg hullafáradtan mennek a következő szolgálatba. Ha kevés az ember és kevés az eszköz, lassabb lesz a mentés, emberéletek kerülnek veszélybe, és a kár értéke is megnő – fogalmazott Salamon Lajos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!