A telefonhívás, amellyel a baloldalt oltásellenességgel vádolva buzdít oltásra a Fidesz

Legfontosabb

2021. május 21. – 10:43

frissítve

A telefonhívás, amellyel a baloldalt oltásellenességgel vádolva buzdít oltásra a Fidesz
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a Fidesz már hetekkel ezelőtt elindította telefonos kampányát, amelyben a baloldalt oltásellenesnek nevezve hirdetik az életmentő oltást, a napokban ismét sok olvasó jelezte nekünk, hogy továbbra is égnek a kampányvonalak, többen az automata hívásról hangfelvételt is készítettek, és elküldték nekünk. Ezt most azok is meghallgathatják, akiket még nem kerestek meg ezzel.

A hívás során egy női hang azt állítja, hogy a baloldal javaslatot tett a parlamentben egyes vakcinák betiltására. Az állítás feltehetően arra a januári határozati javaslatra utal (pdf), amellyel az ellenzék vizsgálóbizottságot állított volna fel a Sinopharm-beszerzések és hazai engedélyezésének vizsgálatára. Ebben a javaslatban szerepel az is, hogy „álláspontunk az, hogy a magyar emberek egészségének védelme érdekében, ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.”

Még április közepén írtuk meg, hogy a Fidesz telefonos kampányt indított annak érdekében, hogy „a magyar emberek ne higgyenek a baloldal »elbizonytalanító oltásellenes akcióinak«️, és bizalommal fogadják a Magyarországon elérhető vakcinákat”. Az akció elindulását a párt kommunikációs igazgatója, Hollik István jelentette be, aki akkor arról beszélt, hogy a baloldal azt a parlamenti határozati javaslatot sem vonta vissza, ami ellehetetlenítené a keleti vakcinák használatát, és azt is mondta, hogy „Ráadásul politikusaik és a baloldali portálok töretlenül folytatják a vakcinaellenes aknamunkát, csak a módszer változott: a direkt támadást felváltották a sunyi, ravasz, elbizonytalanító megszólalások.”

Hollikot a Jobbik feljelentette rémhírterjesztésért, indoklásként egyebek mellett azt írták: „Telefonos gyűlöletkampányban terjesztenek rémhíreket a kormánypártok! Az Orbán-kormány újabb hazugságkampánnyal akarja elterelni a figyelmet arról, hogy lakosságarányosan hazánkban haltak meg a legtöbben koronavírusban az egész világon.”

A napokban ismét sokan jelezték nekünk, hogy a kormánypárt továbbra is intenzíven pörgeti a telefonos kampányt, néhányan hangfelvételt is küldtek nekünk a hívásról, melyben „a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal” oltásellenességéről informálódhatunk. Egészen pontosan erről a hívásról van szó:

Volt, aki nem először kapja a hívást, „másodszor találnak meg vele” – írta az egyik olvasó. Azt többen hangsúlyozták, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a telefonszámuk honnan van meg a Fidesznek. Az biztosnak tűnik, hogy többféle számról is érkezhet ilyen hívás, olvasóinkat például ezekről keresték:

  • +36 1 633 35 00
  • +36 1 550 01 54

A hívásban említett Gyurcsány Ferenc közleményben reagált a kampányra még áprilisban, a Demokratikus Koalíció elnöke azt írta a Facebookon, hogy „Ha valóban én telefonálnék, akkor inkább megpróbálnám meggyőzni az embereket arról, hogy oltassák be magukat. Szívesen mesélnék nekik arról, milyen sokat gondolok mostanában édesanyámra, aki tavaly hagyott itt bennünket, hogy én mit mondanék ezekben az időkben neki. Ha most élne, dacára annak, hogy 87 éves lenne, könyörögnék, hogy oltassa be magát.”

A telefonos kampánnyal kapcsolatban a következő kérdésekkel fordultunk a Fideszhez:

  • Eddig mennyi embert értek el ezzel a kampánnyal?
  • Mekkora költsége volt eddig?
  • Meddig tart?
  • Milyen adatbázis alapján hívják az embereket?

Egyelőre nem válaszoltak, de frissítjük a cikket, ha fognak.

Online is megy egy nagyobb kampány

Márciusban is írtunk már arról, hogy Fidesz-irodákból hívogatnak embereket országszerte, hogy oltásra buzdítsanak, akkor elég furán válaszoltak azokra a kérdésekre, hogy honnan szerezték meg a telefonszánokat és más adatokat. Később egy olyan esetről is írtunk, amikor olvasónkat felhívták az egyik Pest megyei Fidesz-irodából, megkérdezték, hogy tudnak-e segíteni az oltásra való regisztrációban, majd amikor az olvasó kérte, hogy töröljék az adatbázisból, azt válaszolták neki, hogy rendben, törlik, de ahhoz, hogy töröljék, adja meg a lakcímét.

Fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen probléma nincs azzal, ha valaki arra buzdít másokat, hogy oltassák be magukat.

Az olvasók ugyanakkor kifogásolják, korábban nem egyeztek bele abba, hogy a kormánypárt kezelje, tárolja az adataikat.

A Fidesz egyébként nemcsak telefonon, hanem online is elindított már egy nagyszabású kommunikációs hadjáratot, Karácsony Gergely múlt szombaton jelentette be, hogy indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, a Fidesz pedig láthatóan készült már erre. A Karácsonyt Gyurcsánnyal összemosó videók terjesztésére nem sajnálták a pénzt, a videók pedig már többmilliós megtekintésnél járnak.

Nem ma kezdődött

Fideszes politikusok, kormánytagok hónapok óta minden létező fórumon arról beszélnek, hogy az ellenzéki pártok oltásellenesek. Orbán Viktor egyik rádióinterjújában egyenesen azt mondta, hogy meg is halnak olyanok, akik a baloldalra hallgatnak. Április elején ezért online kampányt is indítottak a témában, amelynek szintén az volt a célja, hogy az „ellenzék oltásellenes” üzenetet sulykolják.

Ha kicsit visszamegyünk az időben, akkor azt látjuk, hogy az igazi „az ellenzék oltásellenes” narratíva decemberben kezdődött, amikor Krekó Péter politikai elemző a Politicónak nyilatkozva azt mondta: „Az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve.” Ezt a mondatot kapta fel és értelmezte félre a kormánypárti sajtó (de maga Orbán is utalt rá), amiért Krekó több pert is indított, egyet már meg is nyert.

Ahogy ebben a részletes elemző cikkünkben is megírtuk, valójában a kormány és a Fidesz egész egyszerűen egyenlőségjelet tesz a közé, hogy az ellenzéki pártoknak nem tetszett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai és orosz vakcinát hozott be a kormány Magyarországra, és a közé, hogy az ellenzék ezek szerint oltásellenes. És bár az ellenzék korábban a kínai és az orosz vakcinák ellen valóban többször is felszólalt, a koronavírus elleni oltás ellen soha nem hergelték vagy szólították fel az embereket. Április 5-én még egy közös videóban is buzdítottak oltásra.

A péntek reggeli adatok szerint eddig 4,89 millió embert oltottak be Magyarországon, közülük 2,8 millióan már a második dózist is megkapták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!