Fidesz-irodából hívogatnak embereket, hogy oltassanak, és furán válaszolnak arra, honnan szerezték meg az adatokat

Legfontosabb

2021. március 24. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többen jelezték, hogy az elmúlt hetekben Fidesz-irodákból keresték őket, a telefonálók arra buzdították az embereket, hogy oltassák be magukat. Sokan kifogásolták, hogy nem tudni, honnan szerezte meg a párt a telefonszámukat és más adataikat. Se a vonal túloldalán lévő emberek, se a Fidesz nem válaszol arra, hogyan jutottak az adatokhoz. A telefonálók időnként nagyon furcsa dolgokat mondtak.

Mindenkit, akivel beszéltünk, név szerint kerestek a telefonálók. Volt, akit egy vezetékes számról hívott egy férfi. Azt mondta, a XIII. kerületi Visegrádi utcai sebészetről telefonál, hogy megkérdezze, sikerült-e regisztrálnia az oltásra. Ezután a férfi arról beszélt, kérni kell az oltást a háziorvosnál, és mondani kell, hogy nagyon szeretné megkapni. Ráadásul azt is mondta, hogy bár nem ismeri a hívott fél egészségi állapotát, de a Pfizer oltást ajánlja neki.

Ezután arról is beszélt, hogy sajnos azt tapasztalja, sok háziorvos nem oltja be az embereket, hanem elmegy szabadságra egy ilyen helyzetben, amikor rengeteg ember meghal a vírustól. Ha ő háziorvos lenne, vasárnap is egész nap oltana – mondta. A Visegrádi utcai rendelőben egyébként nincs sebészet. Ha a tudakozóba beírjuk azt a számot, amiről a hívás érkezett, akkor ez látható:

Ez alapján nem teljesen világos, hogy melyik kerületből érkezett a hívás, de a telefonáló tudhatta a hívott fél lakcímét, mert ő a Visegrádi utcai rendelőhöz tartozik.

„Biztos megadta valahol”

Váradi Lászlót, V. Naszályi Márta, I. kerületi párbeszédes polgármester férjét is felhívták a kerületi Fidesz-irodából. Őt egy korábbi fideszes önkormányzati képviselő hívta fel, bár az illető egy darabig nem tudta, hogy kivel beszél. Váradi rákérdezett, hogy honnan tudja a telefonszámát, „erre azt mondta, hogy biztos megadtam valahol. Én jeleztem neki, hogy nem, nem adtam meg. A nevem, a címem és a telefonszámom is megvolt neki” – mondta Váradi, aki kérte, hogy távolítsák el az elérhetőségeit az adatbázisból. Majd írt az első kerületi Fidesz-irodának, hogy adjanak pontos választ arra, hogy honnan szerezték meg az adatokat. „Ha nem árulják el, az adatvédelmi hivatalhoz fogok fordulni” – tette hozzá.

Egy XV. kerületi olvasónkat is hívták a múlt héten, „kérdezték tőlem, hogy regisztráltam-e, be vagyok-e oltva, kitöltöttem-e a konzultációt. Tudták a mailcímemet, a nevemet.
Kérdeztem tőlük, honnan tudják, mire az volt a válasz, hogy a polgármester asszony nevében telefonálnak” – mondta olvasónk. A XV. kerületnek ellenzéki polgármestere van, felhívtuk Cserdiné Németh Angélát, hogy valóban ő bízta-e meg a Fidesz-irodát. „Mi senkit nem kértünk meg, hogy hívja végig az embereket, és nem adtunk ki semmilyen adatot” – mondta a DK-s politikus, aki szerint a XV. kerületben az egyik mostani fideszes képviselő is hívogatja ilyen céllal az embereket.

Nem mondják meg, hogyan jutottak hozzá

Nemcsak Budapesten hívják a kétes adatbázis alapján az embereket, a Kecsup kecskeméti hírportál múlt héten írta meg, hogy a helyi Fidesz-irodából hívogatják a kecskemétieket, hogy oltassák be magukat. És több olvasónk is jelezte, hogy vidéki ismerősei is kaptak ilyen hívásokat. A Fidesz adatbázisa egyébként biztosan nincs összeköttetésben a vakcinainfo.gov.hu oldal adatbázisával, mert olyanokat is hívtak, akik már megkapták az oltást, vagy már korábban regisztráltak, és várnak a sorukra.

Írtunk a Fidesznek, hogy honnan jutottak hozzá ezekhez az elérhetőségekhez. Nagyon gyakori, hogy a megkereséseinkre semmilyen választ nem kapunk, de most szokatlanul gyorsan, fél órán belül válaszoltak. Azt írták, hogy „A járvány legyőzése csak az oltással lehetséges. A Fidesz ezért telefonon is arra biztat mindenkit – aki hozzájárult a kapcsolattartáshoz –, hogy regisztráljon és oltakozzon.”

Ezután rákérdeztünk, hogy mire utalnak azzal, hogy „aki hozzájárult a kapcsolattartáshoz”, megkérdeztük, hogy hol járultak hozzá a kapcsolattartáshoz az érintettek. Kinek adtak engedélyt az adataik kezeléséhez, a Fidesznek? De ezekre a kérdéseinkre már nem érkezett semmilyen válasz.

Fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen probléma nincs azzal, ha valaki arra buzdít másokat, hogy oltassák be magukat.

Bár a Fidesz próbálja azt kommunikálni, hogy az ellenzéki oldal oltásellenes, ez nem igaz, abban szinte az összes magyar politikai párt egyetért, hogy kell az oltás, mert csak ez vihet ki minket a járványból. De adatvédelmi szempontból rendkívül aggályos, hogy nem tudni, honnan vannak meg a Fidesznek olyan emberek elérhetőségei, akik korábban nem egyeztek bele abba, hogy a kormánypárt kezelje az adataikat. És legalább ekkora gond, hogy még kérdésre sem mondják meg, hogy konkrétan honnan jutottak hozzá az adatokhoz.

Olvasóink közül többen jelezték, hogy biztosan a Kubatov-lista alapján hívják az embereket. Kubatov-listának egy választói adatbázist neveznek, amelyet a Fidesz hozott létre a 2000-es években. A lista névadója a közbeszédben Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, alelnök, akinek a feltételezések szerint meghatározó szerepe lehetett az adatbázis kialakításában. A lista léte nem vitatott, a Fidesz szerint legális adatbázisról van szó. Az adatbázis tartalmának és építésének jogszerűsége azonban vitatott. A bírálók szerint ugyanis nem csak a pártot támogatók, az adatgyűjtésbe beleegyezettek adatait tartalmazza, és a néven és elérhetőségi adatokon kívül egyes esetekben olyan információkat is tartalmaz, mint a pártszimpátia, a szavazási hajlandóság vagy kapcsolattartási adatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!